ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ : Καμία νομιμοποίηση στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα από χιλιάδες απεργούς σε όλη τη χώρα

ΑΘΗΝΑ: Απεργιακό ποτάμι η Πανεπιστημίου – Μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα

Αποφασιστικό μήνυμα ότι δε θα δώσουν καμιά νομιμοποίηση στο νόμο-έκτρωμα Κατρούγκαλου – Βρούτση έστειλαν χιλιάδες απεργοί στην Αθήνα, οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων.

Έστειλαν μαζική απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου, σε όσα διακινεί η κυβέρνηση «περί εργατοπατέρων», αλλά και στους πραγματικούς εργατοπατέρες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που προσπάθησαν μάταια να μην «κουνηθεί φύλλο».

Με μια ογκωδέστατη διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και ολοκληρώθηκε με πορεία στο Σύνταγμα, απεργοί από δεκάδες κλάδους, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και φοιτητές έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Ενδεικτικό της μαζικότατης απεργιακής διαδήλωσης είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια η Λεωφόρος Πανεπιστημίου είχε γεμίσει με απεργούς από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα.

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Η σημερινή μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση δίνει ώθηση να μη χαθεί καμία μέρα, με νέες κινητοποιήσεις να απαιτήσουν να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, να διεκδικήσουν τις δικές τους ανάγκες στην εργασία και τη ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Να δυναμώσει ο αγώνας για Υγεία – Πρόνοια δημόσια και δωρεάν. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

Έστειλε αποφασιστικό μήνυμα στην αντιασφαλιστική επίθεση, στην κυβέρνηση που μιλάει για εργατοπατέρες και «συνδικαλιστικό παραλογισμό». Έδωσε απάντηση στους πραγματικούς εργατοπατέρες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που προσπάθησαν μάταια να μην «κουνηθεί φύλλο».

Λίγο πριν τις 11 π.μ. όταν κατέφθασαν στα Προπύλαια οι διαδηλωτές από τις διάφορες προσυγκεντρώσεις, οι δρόμοι γέμισαν και σχημάτισαν ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι. Από τα μεγάφωνα καλούνται να προχωρήσουν η κεφαλή και τα πρώτα μπλοκ, προκειμένου να μπορέσουν οι διαδηλωτές που βρίσκονται ακόμα στην Ομόνοια να προσεγγίσουν το χώρο της συγκέντρωσης.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε λίστα με τα μηνύματα αλληλεγγύης που έστειλαν Συνδικάτα και Ομοσπονδίες από όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενιαίας απάντησης των εργαζομένων και των λαών απέναντι στην ενιαία επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την επίθεση της κυβέρνησης στους απεργούς εργαζόμενους στις συγκοινωνίες κατήγγειλε σε δήλωσή του ο Θανάσης Οικονόμου, από την Ομοσπονδία Μεταφορών.

«Η μάχη που δίνουμε είναι μάχη ελπίδας, αφορά τις ανάγκες της τάξης μας και θα τη συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί!» τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να μπούνε στον αγώνα, να διεκδικήσουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων «με κάθε τρόπο. Με απεργία, με στάση εργασίας και με κάθε μορφή πάλης» στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στις 25 Φλεβάρη.

«Δεν θα γίνουμε συνένοχοι» στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο τόνισε στο χαιρετισμό του ο Βασίλης Γκιτάκος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Με συνθήματα όπως «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, φέρνουν νέο νόμο-λαιμητόμο»«Εργάτη μπορείς, και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις» και «Ασφάλιση για όλους, σταθερή εργασία. Να πληρώσει τώρα η εργοδοσία», ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 μ. η μεγάλη πορεία προς τη Βουλή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα υπήρχε μεγάλος παλμός από τους απεργούςκάνοντας ξεκάθαρο το αίτημά τους για απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.

 ΣΧΕΤΙΚΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Δυναμική απάντηση στην επίθεση στο Ασφαλιστικό

Με μια δυναμική πορεία στους δρόμους του Πειραιά, ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων.  «Κάτω τα χέρια απ’ την Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «ΓΣΕΕ, κυβέρνηση τα κάνανε πλακάκια, δίνουν την ασφάλιση στα σύγχρονα κοράκια», «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στον δρόμο, φέρνουν νέο νόμο-λαιμητόμο», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», είναι μερικά από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Νωρίτερα μία μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, συγκρότησαν τα σωματεία  που από το πρωί έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας στο λιμάνι, στις προβλήτες του ΟΛΠ και σε μεγάλους χώρους όλης της πειραιώτικης περιφέρειας. Το στίγμα της συγκέντρωσης έδωσε το πανό του ΠΑΜΕ στην εξέδρα «Απεργιακός ξεσηκωμός, όλοι στον αγώνα, όλοι στους δρόμους», ενώ μαζικά είναι τα μπλοκ των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εμπλουτισμένα και με «νέο αίμα» εργατών, του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών, αλλά και των εργαζόμενων στους δήμους της περιοχής. Ξεχωριστό είναι και το μαζικό «παρών» της νεολαίας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Κώστας Ψωμάς, πρόεδρος του Συλλόγου Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Εμπόρων Κορυδαλλού, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται οι μικροί επαγγελματίες και έμποροι από την αντιλαϊκή πολιτική στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και ανέδειξε την ανάγκη της κοινής πάλης και της συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους φτωχούς ΕΒΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Ξουράφης πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του).

Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται με επιτυχία η απεργιακή μάχη στις προβλήτες 2 και 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Η ομιλία του Νίκου Ξουράφη στη συγκέντρωση του Πειραιά

Στην ομιλία του ο Νίκος Ξουράφης σημείωσε:

«Μετά από δεκάδες συνελεύσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις σε τόπους δουλειάς, απαντάμε στην άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά και σε διαρκή αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό προχωρήσαμε σήμερα στην απεργιακή μας κινητοποίηση απαιτώντας:

 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου – Βρούτση.
 • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
 • Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικία στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
 • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
 • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ βασίζεται στο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον νόμο Κατρούγκαλου. Πρότυπο το Ασφαλιστικό που επέβαλε στη Χιλή ο δικτάτορας Πινοσέτ.

Με τον νέο νόμο:

 1. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
 2. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δισ. αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.
 3. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-2012. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.
 4. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν.3075/02).
 5. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπέρασαν τα 71 εκατ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκατ. ευρώ!
 6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων, ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια – 9.000 ένσημα.
 7. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν.4387/16) για το 90% των συνταξιούχων. Και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.
 8. Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δισ.) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το “κούρεμα” των Ταμείων των Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δισ.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κομβικό ζήτημα για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Είναι συλλογική κατάκτηση του λαού που γεννήθηκε μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, την ανάγκη προστασίας της ζωής τους. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής της, όσο και αν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της με ταχυδακτυλουργίες προσπαθούν να εμφανίσουν το ζήτημα ως κάτι που αφορά μόνο τους συνταξιούχους, επιστρατεύοντας μάλιστα το ψέμα και τη διαστρέβλωση για να κάμψουν τις αντιδράσεις και των σημερινών συνταξιούχων. Προφανώς το Ασφαλιστικό αφορά το ύψος της σύνταξης που πετσοκόβεται διαρκώς.

Όμως την ίδια στιγμή αφορά κατ’ αρχάς τη νέα γενιά, τη σημερινή και την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.

– Ποιος νέος εργαζόμενος που έπιασε δουλειά στα χρόνια της κρίσης, που είναι σήμερα 25-30 ετών, θα καταφέρει να έχει 40 χρόνια πλήρους εργασίας;

– Ποιος νέος εργαζόμενος θα έχει 35 χρόνια ασφάλισης, όταν η ανεργία είναι πάνω από 1.000.000 άνεργοι;

– Ποιος νέος εργαζόμενος που έχει δουλέψει με part-time, με 4ωρα, 6ωρα, με Σαββατοκύριακα ή με σεζόν, delivery, με τα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα έχει 12.000 ένσημα;

– Ποιος νέος επιστήμονας που δουλεύει με μπλοκάκι θα καταφέρει να συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας, πληρώνοντας ταυτόχρονα τις ασφαλιστικές εισφορές;

Γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να αντισταθούν στη λογική της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα και τον τάφο, όπως επιτάσσουν η εργοδοσία, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους.

Η Κοινωνική Ασφάλιση προϋποθέτει την εξασφάλιση της δυνατότητας να μπορείς να ζήσεις με τη σύνταξή σου και όχι να δουλεύεις για να ζήσεις, όπως επιβάλλεται σε άλλα κράτη της ΕΕ με το πρόσχημα της “ενεργούς γήρανσης”. Περιλαμβάνει την προστασία της Υγείας των εργαζομένων, την εξασφάλιση ότι αν τύχει κάτι στους ίδιους και τις οικογένειές τους θα έχουν δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Η στρατηγική της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων, την οποία υπηρετεί και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι ο ασφαλισμένος να αντιμετωπίζεται σαν πελάτης, να είναι προσωπική του ευθύνη το αν και πότε θα πάρει σύνταξη, το αν και πόσο θα είναι “καλυμμένος” σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, επαγγελματικής ή άλλης ασθένειας.

Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται δηλαδή το ξήλωμα και της παραμικρής υπόνοιας ότι η Ασφάλιση είναι ομπρέλα προστασίας για τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση, είναι συλλογικό κοινωνικό δικαίωμα. Η σύνταξη, η εξασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης δεν χαρίζονται από κανέναν, δεν είναι δώρο ούτε αγαθό. Είναι τμήμα του πλούτου που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους. Δεν βγαίνει από την τσέπη κανενός εργοδότη και κανενός κράτους. Είναι διπλή και τριπλή αδικία οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας για να κερδοφορούν επιχειρήσεις και όμιλοι σε αυτούς τους τομείς και για να απαλλάσσεται το κράτος από περιττές για το κεφάλαιο δαπάνες.

Η επιτυχία της σημερινής απεργίας απαντάει στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και στα ψέματά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού δεν έπεισε με το παραμύθι ότι “κάποιοι θα δουν αυξήσεις”, τώρα λένε αυτό που έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι το πρώτο νομοσχέδιο που δεν φέρνει περικοπές. Μας καλεί με τη σειρά της να ξεχάσουμε όσα χάθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε το νομοσχέδιο Βρούτση δεν είναι τίποτε άλλο από τον νόμο Κατρούγκαλου καλύτερα “θωρακισμένος”, ώστε να προωθηθεί σε μεγαλύτερο βάθος και ένταση το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που και ο ίδιος ο Βρούτσης το ομολογεί.

Με τη σημερινή μας απεργία καλούμε και άλλους εργαζόμενους να πυκνώσουν τον αγώνα το επόμενο διάστημα απέναντι στα νέα σχέδια του Ασφαλιστικού, αφού το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέσα στο 2020, με επόμενο νομοσχέδιο, θα προχωρήσουν η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Το τι σημαίνει ιδιωτική ασφάλιση εκτός των άλλων μπορούμε να το δούμε στην περίπτωση της COSCO που τόσο μας διαφημίζουν. Αν πάθεις ατύχημα και ζητήσεις ασθενοφόρο να σε πάει σε γνωστό ιδιωτικό νοσοκομείο που έχει σύμβαση η εταιρεία, τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις έως και 150 ευρώ.

Οργανώνουμε τον αγώνα και σε άλλα μέτωπα που αφορούν τις ΣΣΕ, τη μερική απασχόληση κ.ά.

Ξεκαθαρίζουμε και σήμερα από την απεργιακή μας συγκέντρωση ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε εμπόδια, ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι περίπατος. Η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της ενιαίας επίθεσης της αστικής τάξης στα εργατικά – λαϊκά στρώματα. Συμπληρώνει το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων, την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, τη φορομπηξία, την κατάργηση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων, δηλαδή όλες τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και για νέα πεδία κερδοφορίας, όπως είναι και το Master Plan της COSCO με τους επιπλέον κινδύνους στο περιβάλλον και τις γειτονιές, που από τη μια μεγαλώνουν την πίτα των κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Με τη σημερινή μας απεργία δίνουμε απάντηση και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό που ήθελε σιγή νεκροταφείου.

Δίνουμε απάντηση στις αθλιότητες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, της συνδικαλιστικής μαφίας που έχει αναλάβει ρόλο εμπροσθοφυλακής για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας.

Τους καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά για την απεργοσπασία τους, για τη στήριξη στον νόμο Βρούτση – Κατρούγκαλου και μάλιστα με χυδαία επιχειρήματα που θα ζήλευαν ακόμη και οι φασίστες της ΧΑ.

Τους το λέμε καθαρά, οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από τη διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων στη δουλειά και την Ασφάλιση. Μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε να γίνει συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ποιος δεν θέλει συνέδριο. Ποιος δεν θέλει συνέδριο; Στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, το ΕΚΑ, έγινε ουσιαστική συζήτηση με ευθύνη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Δεν είναι άδικες οι κατηγορίες απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό για συνέδρους-μαϊμού. Στο ΕΚΑ πετάχτηκαν από το συνέδριο δεκάδες νόθοι, κάτι που ακόμα και τα αστικά δικαστήρια το αποδέχτηκαν. Έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι μια ΓΣΕΕ σαν τη σημερινή; Που την ώρα της αντιασφαλιστικής επίθεσης καλεί σε απεργοσπασία και συμφωνεί στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων; Έχουν ανάγκη μια ΓΣΕΕ που υπογράφει, παρότι διορισμένη, το πάγωμα του κατώτερου μισθού; Που κάνει αντικομμουνισμό με στόχο την καταστολή των εργατικών αντιδράσεων; Γι’ αυτό ενώ στα χρόνια της κρίσης άλλαξαν κυβερνήσεις, άλλαξαν κόμματα, ήρθαν τα πάνω –  κάτω, αλλά οι καρεκλοκένταυροι της ΓΣΕΕ είναι στη θέση τους. Γι’ αυτό μπορούν να καλούν τον Μητσοτάκη σε δήθεν συνέδρια fast track, αλλά δεν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια ούτε έναν εργάτη. Χαρακτηριστική είναι ακόμη η στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Είναι προκλητικό για τους ναυτεργάτες το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας ότι συναντήθηκε με τους εννέα προέδρους των ναυτεργατικών σωματείων όπου έθεσαν σειρά φορολογικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων. Καθώς και σειρά επιμέρους μέρους κλαδικών θεμάτων.

Αυτοί οι 9 πρόεδροι, που ξαφνικά κόπτονται για τα προβλήματα των ναυτεργατών, δεν συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό, αντίθετα έχουν βάλει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους μαζί με τον γγ Γ. Χαλά και τον πρόεδρο των Ναυτών Α. Νταλακογεώργο, για να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες στα ποντοπόρα καράβια και την κρουαζιέρα.

Συνυπάρχουν στο βρώμικο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές, στις συμφωνίες έναντι αμοιβής για την εφαρμογή των μισθολογίων της ITF στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες, να μειώνονται διαρκώς οι οργανικές συνθέσεις των καραβιών, αυξάνοντας την ανεργία, την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Η συνάντηση επιβεβαιώνει τον ενορχηστρωμένο “σκυλοκαυγά” που έχουν στήσει για την καρέκλα του γγ στην ΠΝΟ, προετοιμάζοντας, σε συνεργασία με τους εφοπλιστές, τις ανατροπές σε ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Πρόοδος σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι η μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου εργασίας και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου, οι αυξήσεις στους μισθούς, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι οι επινοικιαζόμενοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, το 4ωρο των 300 ευρώ, η δουλειά 7 στις 7 μέρες της εβδομάδας κλπ.

Ρεαλιστικό σήμερα είναι να γεμίσουν τα δημόσια νοσοκομεία από μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, για να παρέχεται υψηλού επιπέδου Δημόσια Υγεία και Πρόνοια, φαρμακευτική κάλυψη για όλο το λαό και όχι να ερημώνουν κλινικές και νοσοκομεία από προσωπικό, το φάρμακο να ακριβαίνει καθημερινά και την ίδια στιγμή να ξεφυτρώνουν ιδιωτικές κλινικές με πανάκριβες υπηρεσίες και φαρμακοβιομηχανίες με υπέρογκα κέρδη, βγαλμένα από τον πόνο του κόσμου.

Καινοτόμο σήμερα είναι να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα της επιστήμης και η εφαρμογή τους για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, προστασία της μητρότητας και όχι κατακόρυφη εντατικοποίηση της εργασίας που οδηγεί νέους ανθρώπους να παρουσιάζουν επαγγελματικές ασθένειες, να σακατεύονται από εργατικά ατυχήματα, να χάνουν τη ζωή τους για ένα μεροκάματο.

Σύγχρονο σήμερα είναι να ζει ο εργαζόμενος και η οικογένειά του σε ασφαλείς κατοικίες με βάση την τεχνογνωσία της εποχής μας και όχι να πνίγεται ο κόσμος από τις βροχές, να αποκλείεται στο πρώτο χιόνι, να καίγεται στην πρώτη φωτιά και να χάνει τα σπίτια του στους πλειστηριασμούς.

Αυτονόητο σήμερα είναι η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και κοινωνικές παροχές με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας για αξιοπρεπή ζωή.

Δίκαιο σήμερα δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο για έναν νέο εργαζόμενο από το να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει και όχι να ζει χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες του!

Οργανώνουμε, λοιπόν, την πάλη ενάντια σε αυτόν τον νέο γύρο επίθεσης με “σημαία” της το δικαίωμα της εργατικής τάξης να δουλεύει και να ζει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής και της επιστήμης, να καρπώνεται τα οφέλη του πλούτου που η ίδια παράγει. Μια πάλη που συνδέεται με την προοπτική μιας άλλης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης, χωρίς καπιταλιστές, που στο επίκεντρό της θα έχει τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα».