Αντιδράσεις στη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον» σε ΝΑΤΟική αποστολή

Αντιδράσεις ανάμεσα στους στρατευμένους προκαλεί η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως η «Sea Guardian», στην οποία τις επόμενες μέρες θα πάρει μέρος η φρεγάτα «Ναβαρίνον» του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο πλήρωμα, το πλοίο θα αποπλεύσει στις 20 Νοέμβρη από τη Σαλαμίνα για το ΚΕΝΑΠ της Σούδας και μετά από ολιγοήμερη προετοιμασία θα αναλάβει αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τελικός προορισμός είναι το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, όπου θα παραμείνει λίγες μέρες και θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 14 Δεκέμβρη.

Αντιδρώντας στη συμμετοχή της φρεγάτας σε μια ακόμα ΝΑΤΟική αποστολή, ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ) που υπηρετεί στο πλοίο, βγήκε χτες στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Ριζοσπάστης», μας είπε: «Η ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ ντροπιάζει τον ελληνικό στόλο. Οι δολοφόνοι των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν τον χωροφύλακα στη γειτονιά μας. Δεν έχει καμία δουλειά η φρεγάτα “Ναυαρίνον” να συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές».

Πλούσιο ιστορικό

Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα «Ναβαρίνον» έχει πλούσιο ιστορικό συμμετοχών σε αποστολές του ΝΑΤΟ, που καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αντίθετα, μπλέκουν τους στρατευμένους και όλο τον λαό σε μεγάλους κινδύνους, από την όξυνση των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις και αποστολές, που στην πραγματικότητα συνιστούν πολεμική προπαρασκευή της αμερικανοΝΑΤΟικής φονικής μηχανής.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα πήρε μέρος το 2017 στην επιχείρηση «Sea Guardian», η οποία διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες – μέλη του.

Η επιχείρηση αυτή αποτελεί τη μετεξέλιξη της επιχείρησης «Active Endeavour» και έχει στόχο τον «έλεγχο και την ασφάλεια» του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνδέεται επιχειρησιακά με την επιχείρηση «SOPHIA» της ΕΕ στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο μάλιστα της «Sea Guardian», η φρεγάτα «Ναβαρίνον» πραγματοποίησε «εστιασμένες επιχειρήσεις», που προέβλεπαν την ανάπτυξη ναυτικής ομάδας στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενάντια στους λαούς της περιοχής. Συμμετείχαν σ’ αυτές μεταξύ άλλων και πλοία από την Ιταλία και την Τουρκία.

Το Μάρτη του 2017, το ίδιο πλοίο συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Μόνιμης ΝΑΤΟικής Ναυτικής Δύναμης, Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου και Κεντρικού Αιγαίου.

Συμμετείχαν επίσης η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» καθώς και αεροσκάφη «Μ-2000» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και η ισπανική φρεγάτα «ESPS MENDEZ NUNEZ», η καναδική φρεγάτα «HMCS ST JOHN’S» και το ισπανικό πλοίο γενικής υποστήριξης «ESPS PATINO».

Η άσκηση απέβλεπε στην ενδυνάμωση της μηχανής του ΝΑΤΟ και στην προετοιμασία της για συγχρονισμένες δολοφονικές αποστολές. Επίσης, το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήθηκε διήμερη συνεργασία του «Ναβαρίνον» με τη «Sea Guardian».

Χαιρετίζουν τη στάση του

Ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης είχε εναντιωθεί και παλιότερα, με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», στη συμμετοχή της φρεγάτας όπου υπηρετεί σε ΝΑΤΟικές αποστολές. Η στάση του αυτή αναγνωρίζεται πλατύτερα και χαιρετίζεται από συνδικαλιστές και απόστρατους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Θανάσης Ευαγγελάκης, σημείωσε: «Το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ χαιρετίζει για άλλη μια φορά την παλικαρίσια στάση του συνάδελφου Σταύρου Παπαδάκη, μέλους του σωματείου μας, να βγει σε αναφορά στη Φρεγάτα “Ναυαρίνον”, όπου υπηρετεί και να καταγγείλει τη συμμετοχή της φρεγάτας σε αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και αποστολές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαμορφώνει επικίνδυνες εξελίξεις για τη χώρα, μετατρέποντάς την σε βασικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τις βάσεις που διαθέτει, σε μια περίοδο που φουντώνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων, τα θύματα είναι οι λαοί. Και η στάση στρατευμένων, όπως αυτή του συναδέλφου μας Σταύρου Παπαδάκη, είναι στάση πραγματικής υπεράσπισης του λαϊκού συμφέροντος, απέναντι σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς στις εξελίξεις. Να εντείνουμε τη δράση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να καταδικάσουμε την εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!».

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Νικήτας Μακρυλλός, πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε την περήφανη στάση του συναδέλφου μας μηχανικού Σταύρου Παπαδάκη, αποφοίτου της ΑΕΝ Ασπροπύργου και πρώην προέδρου του Συλλόγου Σπουδαστών. Στηρίζουμε την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της φρεγάτας “Ναβαρίνον” που υπηρετούσε ως Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ στη ΝΑΤΟική πρόβα πολέμου “Sea Guardian”. Αποτελεί παράδειγμα η στάση του για τους σημερινούς σπουδαστές της ΑΕΝ και αυριανούς στρατεύσιμους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για τη “μετάθεση” του συναδέλφου μας μετά την έκφραση της διαμαρτυρίας του. Καλούμε τους σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, αλλά και τους Συλλόγους Σπουδαστών ΑΕΝ πανελλαδικά να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον συνάδελφό μας».

Επίσης, σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., σημειώνει: «Μπράβο στον ναύτη Παπαδάκη που έχει συνειδητοποιήσει τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού και τον δηλώνει χωρίς ενδοιασμό!

Μπράβο στο παλικάρι που αντιδρά, βλέποντας ότι στέλνουν το πλοίο που υπηρετεί σε μια πολεμική επιχείρηση, που δεν έχει καμιά δουλειά με τα σύνορα της πατρίδας, για τη φύλαξη των οποίων στρατεύτηκε και ο ίδιος, όπως είχε χρέος.

Ας ληφθεί υπόψη, μάλιστα, ότι ένα πλοίο κρούσης του στόλου μας πρόκειται να πλεύσει πολύ μακριά από τις Θερμοπύλες που οφείλει να φυλάττει και, αν απαιτηθεί, τότε κανένα ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να διαφεντέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας! Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, πολύ περισσότερο που τέτοια αποστολή δεν γίνεται για πρώτη φορά, ούτε είναι το μοναδικό πλοίο που εμπλέκεται σε κάτι ανάλογο».

ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΚΝΕ: Χαιρετίζει τη διαμαρτυρία του ναύτη ενάντια στην συμμετοχή ελληνικής

O ΝΑΥΤΗΣ ΣΤ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ»