ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ : Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί κατά προσφύγων και μεταναστών

Με ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και μέσα σε συνεργασία με την Frontex, επιδιώκει να «αντιμετωπίσει» το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή τις αυξημένες προσφυγικές ροές, στο «φως» των κυβερνητικών μέτρων ώστε να περιοριστεί η μετακίνηση όσων ανθρώπων ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

Ήδη, υλοποιείται η απόσπαση περίπου 180 λιμενικών οι οποίοι μετακινούνται από λιμεναρχεία της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου έχουν αποσταλεί και πέντε πλωτά σκάφη του Λ.Σ.

Παράλληλα στο πλαίσιο αναδιανομής δυνάμεων της Frontex στην Λέσβο επιχειρούν ένα ελικόπτερο από τη Λιθουανία και ένα αεροσκάφος από την Μ. Βρετανία. Επίσης, περιπολίες γίνονται από σκάφος που έχει διατεθεί από τη Βουλγαρία και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης όπου χρησιμοποιείται για διακίνηση ξεριζωμένων. Ακόμη ένα αεροσκάφος της Frontex βρίσκεται σε επιφυλακή στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε να επιχειρεί όποτε κριθεί απαραίτητο τις νυχτερινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο.

Yπενθυμίζεται πως ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα,  ήταν ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της χώρας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.

Έτσι, την τελευταία βδομάδα γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται δε και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης ως επίσημος προσκεκλημένος του αρχηγού της Τουρκικής Ακτοφυλακής για να συζητηθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών και η συνεργασία των δυο Ακτοφυλακών.