Καζάνι που βράζει η Ανατολική Μεσόγειος – ΚΚΕ: Να σταματήσει τώρα η ευρωΝΑΤΟική επιχείρηση «IRINI»

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: «Βράζει» το καζάνι των ανταγωνισμών

Κλιμακώνονται η συγκέντρωση πολεμικών μέσων και η αντιπαράθεση ιμπεριαλιστικών κέντρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ζώνη όπου διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

Σε μια σειρά αλληλένδετων τελευταίων εξελίξεων, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δέσμευσε εκτεταμένη ζώνη στην Ανατ. Μεσόγειο μεταξύ της κυπριακής ΑΟΖ και του ελληνικού FIR (η ελληνική πλευρά δεν έχει επισήμως ανακηρύξει ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα) για άσκηση στο διήμερο 19 – 20 Απρίλη, με αντικείμενο, επισήμως, τον εντοπισμό υποβρύχιου αντικειμένου (ανθυποβρυχιακός πόλεμος). Ζητούν δε από παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας 30 ναυτικών μιλίων.

Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες μονάδες των Αμερικανών θα πάρουν μέρος, ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν «βαριά» πλοία τους, ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων από Μαύρη Θάλασσα έως Συρία. Στην περιοχή, κατά πληροφορίες, έχει σπεύσει και υποστηρικτικό πλοίο τους, αμερικανικό πετρελαιοφόρο, για ανεφοδιασμό των μονάδων που θα αναπτυχθούν.

Την ίδια ώρα, η EUCOM, η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη, κατήγγειλε τη Ρωσία ότι προχτές μαχητικό «SU-35» παρενόχλησε με επικίνδυνους ελιγμούς, περνώντας μόλις 25 πόδια (στα 8 μέτρα δηλαδή!) από τη «μύτη» αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους «P-8A Poseidon» που έλεγχε ζώνες της Μεσογείου, σε διεθνή εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) το αεροσκάφος «P-8A Poseidon» επιχειρεί από την αμερικανική βάση στη Σιγκονέλα τη Νότιας Ιταλίας, με ζώνη ευθύνης ολόκληρη τη Μεσόγειο, «υποστηρίζοντας τα αμερικανικά συμφέροντα και τους εταίρους και συμμάχους μας μέσα από συντονισμένες πτήσεις συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης». Βέβαια, αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν και τη Σούδα για υποστήριξή τους, ενώ συνεργάζονται στενά, παίρνοντας εικόνα, και με τα UAV που σηκώνουν οι Αμερικανοί από τη Λάρισα, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι στην ίδια περιοχή, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, αναπτύσσονται και ελληνικές μονάδες, π.χ. πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που εντάσσονται στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία με «καπέλο» ΟΗΕ ελέγχει τις θαλάσσιες ζώνες στα ανοιχτά του Λιβάνου. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει πλοίο και στην επιχείρηση της ΕΕ «Irene», ή και αεροσκάφος επιτήρησης, στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ διαθέτει τη Σούδα και ως «προκεχωρημένο φυλάκιο». Ακόμα, έχει πλοία ενταγμένα στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, μονάδες της οποίας ανοίγονται και στη Μαύρη Θάλασσα. Τέλος, συχνά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μπαίνουν σε αρμάδες περιπολίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sea Guradian».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ:
Να σταματήσει τώρα η ευρωΝΑΤΟική επιχείρηση «IRINI»

Την έναρξη της ευρωΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης «IRINI», που στηρίζει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διάθεση μιας φρεγάτας, αλλά και του λιμανιού της Σούδας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ. Η Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης έχει ως εξής:

«Πρόκληση αποτελεί η ανακοίνωση της έναρξης της ευρωΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης “IRINI” εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, με πρόσχημα το εμπάργκο διακίνησης όπλων στη Λιβύη. Η “IRINI”, με επωνυμία εκ διαμέτρου αντίθετη με τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αυτή η επιχείρηση υπηρετεί, είναι δείγμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για όλους τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Μεσογείου, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανάφλεξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση “IRINI” με τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, τη διάθεση μιας φρεγάτας, αλλά και του λιμανιού της Σούδας. Επιπρόσθετα προχωρά στην αποστολή προσωπικού τόσο στο Μάλι, όσο και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες, αφού είναι γνωστό πως είναι υψηλή η επικινδυνότητα των ευρωΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στην Αφρική, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι οδηγίες προς το αποσπασμένο προσωπικό να φέρει βαλλιστικά κράνη και αλεξίσφαιρα. Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι με βάση δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων οι ευρωΝΑΤΟικές βάσεις αποτελούν “εν δυνάμει στόχους” των χωρών τους.

Πώς τοποθετείται o ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ:

— στο αίτημα για άμεση παύση της επιχείρησης “IRINI” και την αξιοποίηση των αντίστοιχων κονδυλίων για την ουσιαστική στήριξη των κρατικών συστημάτων Υγείας των κρατών – μελών καθώς και των αναγκών εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για την αντιμετώπιση πανδημίας Covid-19, όπως και των άθλιων συνθηκών μέσα στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες;

— στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων εξαιτίας της αυξανόμενης παρουσίας ευρωΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;».

  • Από τον”Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 17/4/2020