Αμύθητα κέρδη για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ένταση της εκμετάλλευσης για τους ναυτεργάτες

Οι έλληνες εφοπλιστές καταγράφονται στους πλουσιότερους καπιταλιστές του κόσμου, αφού ελληνόκτητος στόλος κατέχει στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε όρους ολικής χωρητικότητας. Ανάκτησαν μέσα σε μια τετραετία 2014 – 2017 τις απώλειες που είχαν στις αρχές της κρίσης και ταυτόχρονα αύξησαν κατά 24,7% τη χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου, αφού αγόρασαν μεγαλύτερα πλοία μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Το τονάζ αυτό του ελληνόκτητου στόλου αντιπροσωπεύει το 16,2% όσον αφορά τη μεταφορική ικανότητα (σε dwt) του παγκόσμιου στόλου και το 49,50% του στόλου της ΕΕ. Την περίοδο 2009 – 2017, σε συνθήκες που οι ναυτεργάτες, η εργατική τάξη, οι άνθρωποι του μόχθου, στενάζουν, το εφοπλιστικό κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη, τα πλοία, τη δύναμη του, χτίζει κατά κανόνα στα ναυπηγεία της Κίνας και της Ν. Κορέας και αγοράζει κάθε χρόνο από δεύτερο χέρι μεγάλο αριθμό πλοίων πολλών δισ. δολαρίων.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικα- λισμός της ΠΝΟ μέσα από το «κοινωνικό εταιρισμό» – τη τριμερή συνεργασία – εφοπλιστών, κυβέρνησης-ΥΕΝ, ΠΝΟ μαζί με την εργατική αριστοκρατία της ITF/ΔΟΜ ETF/ΕΟΜ στηρίζουν τη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου στη χώρα μας αλλά και σε διεθνή κλίμακα στην ΕΕ, ILO/ΔΓΕ, ΙΜΟ/ΔΝΟ, κ.α. για τη διαμόρφωση του διεθνούς νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης 150.000 ελλήνων και αλλοδαπών ναυτεργατών στα ελληνόκτητα καράβια, αλλά και γενικότερα για 1.630.000 ναυτεργάτες στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.

Οι εφοπλιστές χρηματοδοτούν την ΠΝΟ με τη μορφή συνδρομής που αυθαίρετα παρακρατούν από τους ναυτεργάτες στα καράβια – το «χαράτσι της ΠΝΟ», επιπρόσθετη συνδρομή από αυτή που καταβάλλεται άμεσα από τους ναυτεργάτες στα πρωτοβάθμια σωματεία – αλλά και με τις απαράδεκτες συμβάσεις που υπογράφει η ΠΝΟ ως μέλος της ΔΟΜ/ITF και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών ΕΟΜ/ETF με εταιρείες ελληνόκτητων καραβιών με την καταβολή από τους εφοπλιστές του ποσού των 5 – 8.000 δολαρίων το χρόνο που καταλήγουν στα ταμεία της ΠΝΟ και της ΔΟΜ/ITF – ΕΟΜ/ETF. για τη στήριξη του μηχανισμού τους στη ΠΝΟ. Από αυτό το βρώμικο αλισβερίσι μόνο από τα πλοία με ξένη σημαία η ΠΝΟ για το 2016 είχε έσοδα 3.798.889,61 ευρώ!

Ενώ τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ επανειλημμένα θέτουν την καταγγελία αυτής της άθλιας συναλλαγής ΠΝΟ – εφοπλιστών και ζητούν τη κατάθεση των σχετικών εγγράφων, με θράσος, γελοίες μεθοδεύσεις και ισχυρισμούς ο Γιάννης Χαλάς γ.γ. της ΠΝΟ αρνείται να δώσει εγγράφως τα στοιχεία για τις συμβάσεις που συνάπτει για κάθε καράβι ξεχωριστά με τους εφοπλιστές και τα ποσά που εισπράττει γι’ αυτή την άθλια συναλλαγή που γίνεται με την κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ του αστικού κράτους.

Πρόκληση αποτελεί για τους ναυτεργάτες οι ετήσιες αποδοχές 182.348,45 ευρώ στον Γιάννη Χαλά γ.γ. της ΠΝΟ…!

Είναι ζήτημα αρχών για τις δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος, της πάλης των ναυτεργατών που θα συνεχιστεί για την καταγγελία και κατάργηση αυτών των απαράδεκτων συμβάσεων, της συναλλαγής ΠΝΟ – εφοπλιστών, καθώς και για να καταργηθεί το «χαράτσι της ΠΝΟ» που αυθαίρετα παρακρατούν οι εφοπλιστές κάθε μήνα από τους ναυτεργάτες στα καράβια.

Τώρα καλούμε όλους τους ναυτεργάτες να ενισχύσουν και να συμπορευτούν με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να στηρίξουν με τις ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες της ιστορικής Ένωσης Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), τον ΣΤΕΦΆΝΩΝ, την ΠΕΣ-ΝΑΤ, το ταξικό εργατικό κίνημα, για να δυναμώσει η ταξική πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΕΕ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, του αντικομουνισμού, της αντίδρασης.

Να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, για την ίδια μας τη ζωή!

Να παλέψουμε για τα συμφέροντα των ναυτεργατών, για σύγχρονες, ασφαλής και φτηνές μεταφορές. Για να αποφασίζουν οι ναυτεργάτες – οι εργάτες με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα – τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αυτή την προοπτική παλεύουμε να φέρουμε πιο κοντά, για οικονομία και εξουσία που εξασφαλίζει την εργατική ευημερία, χωρίς ανεργία, φτώχεια και την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ολόπλευρη προετοιμασία κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και συμμετοχή του κλάδου των ναυτεργατών στα καράβια στη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια σε κάθε ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει τον αντεργατικό συνδικαλιστικό νόμο το επόμενο διάστημα.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις δυναμώνουμε με νέες δυνάμεις το ΠΑΜΕ, κλιμακώνουμε την πάλη μας και διεκδικούμε με το ταξικό κίνημα την κάλυψη των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης γενικότερα.

  • Για την υπογραφή Σ.Σ. Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά. Μέτρα για την προστασία και ανακούφιση των ανέργων
  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση αυξήσεις στις συντάξεις και στις παροχές υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και υγιεινή των ναυτεργατών στα καράβια, γενικότερα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους δουλειάς.