ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ : Τα απανωτά δρομολόγια των πλοίων επιτείνουν την εξάντληση και αυξάνουν τους κινδύνους για επιβάτες και πλήρωμα

Ναυτεργάτης ξεψύχησε αβοήθητος σε επιβατηγό πλοίο :

Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή 29 Ιούλη, 52χρονος ναυτεργάτης, στο πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ». Ο ναυτεργάτης βρέθηκε από συνάδελφό του μέσα στην καμπίνα του χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ όταν το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου, το προσωπικό του ΕΚΑΒ που είχε ειδοποιηθεί από τη λιμενική αρχή απλά διαπίστωσε το θάνατό του.

Ο θάνατος του ναυτεργάτη μέσα στο καράβι έρχεται να επιβεβαιώσει με δραματικό τρόπο την ανάγκη παρουσίας γιατρού μέσα στα πλοία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επιβατηγά που μεταφέρουν εκατοντάδες ανθρώπους, κάτι που αρνούνται οι εφοπλιστές λόγω κόστους.

Την ίδια μέρα και ώρα, στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, στο Ιόνιο, ο καπετάνιος του επιβατικού – οχηματαγωγού πλοίου «CRUISE OLYMPIA» ενημέρωνε τις λιμενικές αρχές ότι κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, 55χρονη επιβάτισσα «είχε απολέσει τις αισθήσεις της». Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Την ίδια ώρα, τα απανωτά δρομολόγια τα οποία έχει εγκρίνει το υπουργείο Ναυτιλίας τη θερινή – τουριστική περίοδο εξαντλούν πληρώματα και πλοία, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν απανωτά ατυχήματα και βλάβες.

Χαρακτηριστικά, χτες το πρωί, λαχτάρισαν οι 215 επιβάτες του επιβατηγού ταχύπλοου πλοίου «FLYING CAT 4», όταν αυτό μόλις απέπλευσε από το λιμάνι της Ραφήνας για Τήνο, Νάξο, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο προσέκρουσε στο λιμενοβραχίονα του λιμανιού με πιθανή αιτία της πρόσκρουσης, κατά την εκτίμηση του Λιμενικού, τη μηχανική βλάβη στο πηδάλιο.

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε σκάφη του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη στεριά. Το «FLYING CAT 4» εκτελεί ασταμάτητα δρομολόγια χωρίς να προλαβαίνει το πλήρωμα να ξεκουραστεί ή να διενεργηθεί η απαραίτητη συντήρηση. Το ίδιο ισχύει και για το πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», το οποίο αποπλέει από Πειραιά για Μήλο, Σαντορίνη, Ανάφη, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη. Δηλαδή 18 λιμάνια «πηγαινέλα»!

Συνολικά μέσα στο Σαββατοκύριακο δηλώθηκαν 4 σοβαρές βλάβες σε επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία ταλαιπωρώντας χιλιάδες επιβάτες. Για παράδειγμα, μόνο στο «OLYMPIC CHAMPION», το οποίο την περασμένη Κυριακή παρουσίασε βλάβη σε μια από τις κύριες μηχανές του, επέβαιναν 1.242 επιβάτες.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 31 Ιούλη 2018