ΑΙΓΑΙΟ: Επιχείρηση διάσωσης έστησε το τουρκικό Λιμενικό ανοικτά της Σκύρου…

Την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο σηματοδοτεί η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έστησε το τουρκικό Λιμενικό ανοικτά της Σκύρου, για την παροχή βοήθειας σε ακυβέρνητο πλοίο.

Λίγες ώρες πριν τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, μια τουρκική ακταιωρός που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια, διέσχισε το Αιγαίο και έφτασε μέχρι τη Σκύρο, όπου το φορτηγό πλοίο «New Leo» εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αν και η ακταιωρός διέσχισε διεθνή ύδατα για να φτάσει στο σημείο, το υπό κίνδυνο πλοίο βρισκόταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η τουρκική ακταιωρός έφτασε περίπου δύο ναυτικά μίλια κοντά στο πλοίο, ενώ αποχώρησε άπραγη, καθώς είχε ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης από δύο ελικόπτερα «Super Puma» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν από το Αεροδρόμιο της Χίου και την 130 Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Λήμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική Ακτοφυλακή έστειλε και ένα ελικόπτερο «Augusta Bell», το οποίο όμως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσεγγίσει και επέστρεψε στην Τουρκία.

Στη Σκύρο οι ναυτικοί του «New Leo»

Τα 14 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν σώα από το φορτηγό πλοίο, το οποίο παρουσίασε μετατόπιση φορτίου 30 μοιρών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Αποτέλεσμα ήταν ο κυβερνήτης του να ζητήσει την άμεση συνδρομή των ελληνικών αρχών ώστε να εγκαταλείψουν το πλοίο και οι 14 επιβαίνοντες.

Στο σημείο έσπευσε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος – ΕΛΑΚΤ, δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε παραπλέοντα πλοία καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ελικόπτερα «Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μετά από μία πολύ δύσκολη επιχείρηση, παρέλαβαν με ασφάλεια τους 14 αλλοδαπούς και τους μετέφεραν στη Σκύρο. Δύο εξ αυτών κρίθηκε ότι πρέπει να νοσηλευτούν καθώς έφεραν τραύματα, που δεν κρίνονται ωστόσο σοβαρά.