ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ – SUPER LEAGUE: Από Τετάρτη τα… σπουδαία

Ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή 16/3 το μεσημέρι, η εκδίκαση για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα της Super League. Η απόφαση αναμένεται μετά την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς έχει δοθεί διορία 48 ωρών στο διαιτητή Γ. Κομίνη να απαντήσει με υπόμνημα, σε ερωτήσεις της έδρας και άλλες τόσες, ώστε να τοποθετηθούν -με τον ίδιο τρόπο- οι δύο ομάδες.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 10.30 και ολοκληρώθηκε μετά από πέντε ώρες, ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ηλίας Γεροντίδης, στάθηκε στο πως ήταν τοποθετημένο το όπλο και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε τρόμος και ανησυχία. Άλλωστε, εκ των υστέρων κατάλαβαν όλοι ότι έφερε το όπλο πάνω του. Κανένας μας δεν ήξερε ότι ο κ. Σαββίδης είχε όπλο πάνω του. Μετά τη δεύτερη είσοδο, έφυγε ο κ. Σαββίδης. Φαίνεται ότι η λαβή του όπλου είναι ανάποδα για αριστερόχειρες, όπως ο κ. Σαββίδης».

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ Μάκης Γκαγκάτσης, είπε ότι το «you are finished» που είπε ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Λ. Μίχελ στο διαιτητή Γ. Κομίνη δεν ήταν απειλή, αλλά ότι «του είπε τελείωσες επαγγελματικά, γιατί είναι ένα ματς το οποίο κρίνει τίτλο και έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος. Ο κ. Μίχελ του το είπε διαιτητικά, γιατί ήταν γνωστός διαιτητής».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο  Ι. Σαββίδης «μπήκε  αγανακτισμένος από την απόφαση του διαιτητή. Μπήκε για να κάνει νόημα στους παίκτες του ΠΑΟΚ να φύγουν από το γήπεδο. Όχι, δεν είχε δικαίωμα να εισέλθει στο γήπεδο. Αγανακτισμένος ήταν και ήθελε οι παίκτες του να φύγουν».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ανθρωποφαγία κατά του Ιβάν Σαββίδη. Επιχειρείται μια προσπάθεια εξόντωσής του και του ΠΑΟΚ» και πως «είναι αλαζόνας. Όταν έδινε χορηγία στη Λίγκα με 6 εκατομμύρια, ήταν αλαζόνας; Όταν έπαιρνε τη ΣΕΚΑΠ για να μην καταλήξει στα χέρια των Τούρκων, ήταν αλαζόνας; Δεν θα γίνει Ιφιγένεια να του χρεωθούν τα πάντα».

Η ΑΕΚ από την πλευρά της, μέσω της νομικής εκπροσώπου, Ελευθερίας Ρίζου, είπε ότι ο Ι. Σαββίδης απείλησε τον Γ. Κομίνη με την εισβολή του με όπλο στον αγωνιστικό χώρο. «Μπήκε μέσα ένας ένοπλος, με 7-8 συνοδούς και ο ένοπλος δεν ενοχλήθηκε από κανέναν. Η κατακύρωση του γκολ στα αποδυτήρια, μας δείχνει ότι ο διαιτητής ήταν σε μια κατάσταση στην οποία δεν έπρεπε να βρεθεί. Ο Μίχελ του είπε “τελείωσες”. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση βρέθηκε ο διαιτητής», είπε χαρακτηριστικά. Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός πως δεν συνελήφθη, καθώς η αστυνομία «έλαμψε διά της απουσίας της», δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα ανασφάλειας.

Σημειώνεται πως στο ποδοσφαιρικό – δικαστικό της Super League, εκκρεμούν ακόμα: Η απόφαση για την έφεση του Ολυμπιακού σχετικά με την αφαίρεση βαθμών μετά τα επεισόδια στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, η προσφυγή του ΠΑΟΚ στο Διαιτητικό Δικαστήριο, όπου ζητά την επανάληψη του αγώνα (ή καλύτερα την έναρξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό) και οι αποφάσεις για τα όσα συνέβησαν στους «Ζωσιμάδες» (στο παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ) και Τρίπολη (στο παιχνίδι Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ).

  • Πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου Εφέσεων της ΕΠΟ

Πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, Δ. Σκουτέρη, που είχε αναιρέσει ξημερώματα την τιμωρία του ΠΑΟΚ για τα όσα έγιναν στην Τούμπα απέναντι στον Ολυμπιακό, ασκήθηκε από την επιθεωρήτρια των δικαστηρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Live Sport».

Όπως αναφέρει, το γεγονός πως ο Δ. Σκουτέρης ανέτρεψε όλα τα δεδομένα λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, έκανε την επιθεωρήτρια των δικαστηρίων να του ασκήσει πειθαρχική δίωξη. Μάλιστα, ακόμα και οι εκπρόσωποι της FIFA φέρονται να έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για τη συγκεκριμένη κίνηση του Δ. Σκουτέρη.

  • Παραπέμπει στο Πειθαρχικό το διαιτητή και τον επόπτη του ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ο παρατηρητής

Έγκυρο θεωρεί το γκολ του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ, ο παρατηρητής διαιτησίας Μιχάλης Καλαθενός, στην έκθεση που έστειλε στα αρμόδια όργανα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην έκθεσή του, παραπέμπει στο Πειθαρχικό τον Γ. Κομίνη, αλλά και τον επόπτη Κ. Ποντίκη, για τις λανθασμένες αποφάσεις τους κατά τη διάρκεια επίτευξης του τέρματος, αλλά και για τα όσα ακολούθησαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Μ. Καλαθενό, το τέρμα του Βαρέλα είναι κανονικό, αλλά από εκείνο το σημείο έκανε πολλά λάθη. Του χρεώνει την κατακύρωση του γκολ και πως, αφού οι παίκτες μπήκαν στα αποδυτήρια, δεν ξαναβγήκε στον αγωνιστικό χώρο για να καταλογίσει το γκολ που αναφέρει στο φύλλο αγώνα. Επίσης, καταλογίζει λάθος στον επόπτη που κατευθύνθηκε προς τη σέντρα και μετά άλλαξε την απόφασή του.

  • Ποιος μιλάει!

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με αφορμή τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FIFA/UEFA μοίρασε …συμβουλές, λέγοντας πως όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα «κάνουν κακό στους νέους»!

Είναι να γελάει κανείς με το «ενδιαφέρον» της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για την «εξυγίανση» και την «κάθαρση» του ελληνικού πρωταθλήματος, όταν κορυφαία στελέχη τους έχουν πρωταγωνιστήσει σε σκάνδαλα διαφθοράς, χρηματισμού, εκβιασμών και πολιτικών παιχνιδιών.

Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται το μεγάλο σκάνδαλο Μπλάτερ – Πλατινί, προέδρων της FIFA και της UEFA, αντίστοιχα, που οδήγησε στην παραίτησή τους για να καταλαγιάσει ο θόρυβος;

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» και ότι οι δύο αυτές ομοσπονδίες είναι οι κατεξοχήν εκφραστές του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, όπου μεγάλες ανώνυμες εταιρείες κονταροχτυπιούνται για την πίτα των κερδών από τον τζόγο, τις διαφημίσεις, τα εισιτήρια και πάει λέγοντας, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, με ισχυρές προσβάσεις σε κόμματα και κυβερνήσεις.

Μικρογραφία αυτής της σαπίλας είναι τα πρωταθλήματα σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα. Από αυτήν τη σκοπιά, πάει πολύ η FIFA και η UEFA να εμφανίζονται ως «αρχάγγελοι της κάθαρσης» του ποδοσφαίρου στα μάτια των φιλάθλων, που αγανακτούν με τη βρώμα και τη δυσωδία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ SUPER LEAGUE:

# ΟΜΑΔΑ ΑΓ Ν Ι Η ΓΚ Β
1. ΑΕΚ 24 16 6 2 40:12 54
2. ΠΑΟΚ 23 16 4 3 46:11 52
3. Ολυμπιακός Πειραιώς 24 15 5 4 50:22 50
4. Ατρόμητος Αθηνών 25 12 11 2 34:17 47
5. Ξάνθη 25 9 8 8 24:27 35
6. Πανιώνιος 25 8 9 8 27:24 33
7. Αστέρας Τρίπολης 25 8 9 8 28:21 33
8. Παναθηναϊκός 25 8 10 7 25:22 32
9. ΠΑΣ Γιάννινα 24 6 12 6 27:27 30
10. Λεβαδειακός 25 7 9 9 21:28 30
11. Παναιτωλικός 25 7 8 10 27:30 29
12. ΑΕ Λάρισα 1964 25 6 8 11 17:34 26
13. Λαμία 25 5 9 11 17:31 24
14. Α.Ο. Κασσιόπη 25 4 8 13 17:39 20
15. Απόλλων Σμύρνης 24 3 10 11 17:33 19
16. Πλατανιάς 25 2 4 19 12:51 10
  • Παναθηναϊκός: -2 Πόντοι (Απόφαση Ομοσπονδίας)