Αθλητικές δραστηριότητες στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή”

Αθλητικό Camp στην Αθήνα από 14 μέχρι 21 Σεπτέμβρη

Στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά Αθλητικό Camp. Η συμμετοχή στις δραστηριότητές του, η διάθεση και το μεράκι των ανθρώπων από αθλητικούς συλλόγους και σωματεία που το προετοιμάζουν δείχνουν ότι τα Αθλητικό Camp είναι πλέον θεσμός.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το φετινό Camp, ο Ανδρέας Σοφιανός, υπεύθυνος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνει:

«Με μορφή και περιεχόμενο που αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται συνεχώς έχει στόχο να αναδεικνύει την ανάγκη ικανοποίησης του πραγματικά σύγχρονου και αναγκαίου δικαιώματος της νεολαίας στον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή. Συμβάλλει ώστε το σύνθημά μας “Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς” να φτάνει σε όλο και περισσότερους νέους και να γίνεται αντικείμενο οργάνωσης και διεκδίκησης για την πάλη τους σήμερα.

Ειδικά φέτος στο πρόγραμμα του Αθλητικού Camp τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα έχουμε τη χαρά να συναντηθούμε με ανθρώπους από το χώρο του Αθλητισμού που δώσαμε σημαντικές μάχες το προηγούμενο διάστημα. Μέσα από τις διάφορες πρωτοβουλίες στοχεύουμε στο να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος στην προσπάθειά του να αθληθεί. Για παράδειγμα, μέσα από τον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου προβάλλουμε την ανάγκη το Πάρκο “Αντ. Τρίτσης” να μείνει ανοιχτό στο λαό ως χώρος αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κόντρα στα σχέδια εμπορευματοποίησής του. Στις εξορμήσεις για την προπαγάνδιση του αγώνα δρόμου ανοίγει συζήτηση για την εγκατάλειψη πολλών χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων και τη σχεδιασμένη απαξίωσή τους. Φαίνεται ότι και αυτές οι μορφές μπορούν να συμβάλουν στην οργάνωση της νεολαίας πάνω στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πιστεύουμε ότι οι πρωτοβουλίες του Camp θα αγκαλιαστούν από ακόμα περισσότερους νέους και νέες και θα βγούμε πιο δυνατοί, με ισχυρότερους δεσμούς με αυτό το κομμάτι της νεολαίας».

Το πρόγραμμα του Camp αρχίζει από τις 14 Σεπτέμβρη και οι αθλητικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν και μέσα στο τριήμερο του Φεστιβάλ.

Πιο συγκεκριμένα:

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Λαϊκός αγώνας δρόμου 4 χλμ. και 8 χλμ. στις 10 π.μ. στο χώρο του Πάρκου Τρίτση. Αφετηρία: Πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη και Σπύρου Μουστακλή).

Κυριακή 15 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με την αναρρίχηση, 9 π.μ. – 2 μ.μ., αναρριχητικό πεδίο «Αχαρνείς», του ΕΟΣ Αχαρνών στο δήμο Φυλής.

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη: Πεζοπορία στην Πάρνηθα για τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Στο Στέκι Αθλητισμού μέσα στο Φεστιβάλ προγραμματίζονται επίσης:

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη: Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων (πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία) και ξιφασκίας.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με τα αθλήματα του στίβου, παρουσίαση του προγράμματος «kids athletics» του ΣΕΓΑΣ και παρουσίαση afrofitness, με σύγχρονη αφρικανική μουσική από την ομάδα «ANASA».

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη: Τουρνουά πινγκ πονγκ και σκακιού blitz παρτίδας 10 λεπτών.

Ακόμα, όλες τις μέρες του Φεστιβάλ στο Στέκι Αθλητισμού θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ποδόσφαιρο, ενώ θα προβάλλεται και βίντεο που επιμελήθηκε το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ θα υπάρχει αναρριχητικός τοίχος.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportskne@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6951.165.574, 6943.686.696.

Τη δική του ξεχωριστή θέση θα έχει και φέτος το σκάκι!

Τη δική του ξεχωριστή θέση κατέχει διαχρονικά το σκάκι στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή». Έτσι και φέτος στο 45ο Φεστιβάλ στις περισσότερες μεγάλες πόλεις στήνονται σκακιέρες και ξεκινάνε αναμετρήσεις…

Ειδικότερα, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη στο Στέκι του Αθλητισμού, στις 20.00, θα γίνει τουρνουά σκακιού blitz, 7 γύρων με χρόνο σκέψης 5 λεπτών για κάθε παίχτη. Στους 3 πρώτους θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

Στην Αθήνα, οι ενδιαφερόμενοι, μικροί και μεγάλοι, θα μπορούν και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ (19, 20 και 21 Σεπτέμβρη) να παίξουν σκάκι. Στο Στέκι του Αθλητισμού θα υπάρχουν 20 σκακιέρες, καθώς και αθλητής αγωνιστικού σκακιού, που θα διαιτητεύει.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί τουρνουά σκακιού blitz παρτίδας 10 λεπτών. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορεί ο καθένας να καλέσει στα τηλέφωνα 6951.165.574, 6943.686.696 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportskne@gmail.com.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο χώρος του Σκακιού στο Φεστιβάλ αναμένεται να αποτελέσει σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους σκακιστές, αλλά και πεδίο …μάχης, με ενδιαφέρουσες παρτίδες, που συγκεντρώνουν το βλέμμα πολλών επισκεπτών, με διαφορετικό βαθμό επαφής με το σκάκι.

Ο ιδιαίτερος χώρος του Σκακιού στο Φεστιβάλ σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του Κόμματος και της ΚΝΕ για το σπουδαίο αυτό άθλημα, που αγκαλιάζει χιλιάδες νέους και στη χώρα μας, συνθλίβεται όμως στις συμπληγάδες της εμπορευματοποίησης, αναγκάζοντας τις λαϊκές οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη συμμετοχή σε τουρνουά, ακόμα και στα σχολικά πρωταθλήματα που γίνονται κάθε χρόνο.

Απ’ αυτήν τη σκοπιά, ο χώρος αυτός του Φεστιβάλ αποτελεί ταυτόχρονα και ένα βήμα καταδίκης της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλήματος από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και την Ομοσπονδία, αλλά προπάντων διεκδίκησης της ανεμπόδιστης συμμετοχής όλων στην εκμάθηση του σκακιού και στο αγωνιστικό του σκέλος.