Σπουδαστές ΑΕΝ

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού 

στα “απόνερα” της πρωτιάς των εφοπλιστών!

 

Σε πολλούς μπορεί το ακρωνύμιο ΑΕΝ να μη λέει τίποτα, αλλά για χιλιάδες νέους που έχουν επιλέξει να σπουδάσουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) είναι η ζωή τους, αυτό που έχουν επιλέξει να μάθουν και να σπουδάσουν κι αργότερα να δουλέψουν. Στις ΑΕΝ η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών προέρχεται από εργατικές λαϊκές οικογένειες, “κουβαλάει” τα ζόρια που κουβαλούν όλοι οι νέοι που σπουδάζουν αλλά και περισσότερα λόγω των εκρηκτικών προβλημάτων που έχουν και οι ΑΕΝ. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι εφόσον η ελληνική ναυσιπλοΐα «καλπάζει» στη διεθνή αγορά, με τους Έλληνες εφοπλιστές να κατέχουν πρωτιές κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό θα είχε κι έναν “θετικό” αντίκτυπο στις ΑΕΝ και στις σπουδές χιλιάδων νέων. Είναι όμως έτσι; Για να δούμε την κατάσταση στις ΑΕΝ…

Όσο καλπάζουν τα κέρδη, καλπάζουν και τα προβλήματα των σπουδαστών…

Το χειμερινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς φτάνει στη μέση, και τα  προβλήματα των σπουδαστών στις ΑΕΝ οξύνονται:

– Οι ελλείψεις σε καθηγητές και ναυτοδιδασκάλους καλύπτονται με προσωρινές λύσεις ωρομίσθιων καθηγητών και μόλις 32 νέες θέσεις μόνιμων καθηγητών για τις 10 σχολές πανελλαδικά.

Σπουδαστές καλούνται να πληρώνουν απ’ την τσέπη τους βιβλία και αναλώσιμα είδη απαραίτητα για την προσωπική τους ασφάλεια στα εργαστήρια.

Η κάλυψη βασικών αναγκών των σπουδαστών επιβαρύνει τις οικογένειές τους, καθώς τα ψίχουλα που συζητάει η κυβέρνηση να διαθέσει, όπως π.χ. τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση των σπουδαστών, δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τα χρήματα που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί η σίτιση, η στέγαση, η μετακίνηση, η καθαριότητα των κτιρίων, η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εργαστηριών, που έχουν ανάγκη οι σπουδαστές σήμερα για να αφοσιωθούν στις σπουδές τους! Την ίδια στιγμή έχουν πληθύνει οι αναφορές από τις διοικήσεις, ανεπίσημα, ότι και αυτά τα χρήματα δεν θα διατεθούν τελικά!

– Ειδικά φέτος με την απαράδεκτη καθυστέρηση έγκρισης των μεταγραφών το πρόβλημα για τις λαϊκές οικογένειες γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Έχουν βάλει πλώρη… για να δυσκολέψουν κι άλλο τη φοίτηση στις ΑΕΝ

Το μόνο που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ζεστό χρήμα 27 εκατομμύρια ευρώ για τους εφοπλιστές ως επιδότηση για την πρόσληψη πρωτοετών σπουδαστών.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που:

  • Η πλειοψηφία των σπουδαστών καλείται να αναζητήσει μόνη της πλοίο για το εκπαιδευτικό ταξίδι, το οποίο είναι μια από τις προϋποθέσεις για να πάρει πτυχίο.
  • Το “εκπαιδευτικό ταξίδι” μόνο τέτοιον χαρακτήρα δεν έχει, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι σπουδαστές στο μπάρκο τους καλύπτουν οργανικές θέσεις στα πλοία.
  • Ο μισθός δεν ξεπερνά τα 880 ευρώ το μήνα και προέρχονται από το ποσό με το οποίο επιδοτούνται οι εφοπλιστές.

Έτσι πολλοί νέοι και νέες, αναγκάζονται να αναστείλουν ή να διακόψουν τελείως τις σπουδές τους, επειδή δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις. Μετατρέπουν τη φοίτηση, και στις ΑΕΝ, σε προνόμιο των λίγων. Η κατάσταση χειροτερεύει καθώς οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν πλέον παραχωρήσει άδεια για τη λειτουργία αντίστοιχων ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Στο βωμό της ανάπτυξης θυσιάζονται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στα καράβια…

Την ίδια ώρα, στελέχη υπουργείων, εκπρόσωποι αστικών κομμάτων και εκπρόσωποι των εφοπλιστών, που ευθύνονται για την απαξίωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, διοργανώνουν ημερίδες κι ομάδες εργασίες για τη δήθεν “αναμόρφωσή” της και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Στόχος είναι σε συνδυασμό με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, να διαμορφώσουν ένα νέο εργατικό δυναμικό με γνώσεις, καθορισμένες αυστηρά στα όρια που θέτουν οι απαιτήσεις των εφοπλιστών. Σκοπός τους είναι οι απόφοιτοι των ΑΕΝ να ταυτίζουν τα συμφέροντα τους με τις επιδιώξεις των εφοπλιστών για μεγαλύτερη κερδοφορία.

Οι εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, τα ΜΜΕ που τους ανήκουν περηφανεύονται για την παγκόσμια πρωτιά της ελληνόκτητης ναυτιλίας και τη θέτουν ως “εθνικό στόχο”, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα: Τα πλοία θα ήταν άχρηστες λαμαρίνες, αν δεν υπήρχαν οι ναυτεργάτες να διακινδυνεύουν μέχρι και τη ζωή τους. Τα υπέρογκα κέρδη τους προέρχονται από τον κόπο των ναυτεργατών και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Όλο και λιγότεροι δουλεύουν σύμφωνα με την Ελληνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και έχουν κοινωνική ασφάλιση.

Η “ανάπτυξη” που επιδιώκουν είναι για τα κέρδη των λίγων, γι’ αυτό επιτρέπουν κάνοντας τα στραβά μάτια να κυκλοφορούν στις θάλασσες σαπάκια, όπως το “Αγία Ζώνη ΙΙ”, και να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές σε στεριά και θάλασσα. Αυτά θα εννοούσε μάλλον ο Τσίπρας όταν έλεγε ότι «το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος»…

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι σπουδαστές των ΑΕΝ δεν είναι μόνοι τους. Έχουν στήριγμα το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τις ανατρεπτικές τους θέσεις για τη ναυτική εκπαίδευση, για την οργάνωση των σπουδαστών στις ΑΕΝ αλλά και συνολικά για την ανάπτυξη του κλάδου της ναυτιλίας προς όφελος των κοινωνικών-λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι και το περιεχόμενο της ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους σπουδαστές των ΑΕΝ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε σε αυτό το φύλλο του Οδηγητή.

Παλεύουμε για την ναυτική εκπαίδευση που έχουμε ανάγκη!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για τη ναυτική εκπαίδευση, γιατί έχουμε διαφορετική αντίληψη για το χαρακτήρα που πρέπει να έχει συνολικά ο κλάδος της ναυτιλίας ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας.

Ο κλάδος της ναυτιλίας πρέπει να εξασφαλίζει:

– Σύγχρονες, γρήγορες, φθηνές και ασφαλείς μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων στη χώρα και διεθνώς, στα πλαίσια αμοιβαίων επωφελών εμπορικών, οικονομικών σχέσεων.

– Ασφαλή πλοία για τους επιβάτες και τους ναυτεργάτες.

– Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με υποδομές στήριξης της εξυπηρέτησης των επιβατών και της διακίνησης των προϊόντων και εμπορευμάτων.

– Ενιαίο, αποκλειστικά Δημόσιο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας που θα συμβάλλει στην κατασκευή, την επισκευή και τη συντήρηση πλοίων με βάση τις ανάγκες της χώρας.

– Πλήρη και σταθερή εργασία στο καράβι, με ελεύθερο χρόνο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των επιβατών και των εργαζομένων στα καράβια.

Οι σπουδαστές στις ΑΕΝ σε όλη τη χώρα, να συζητήσουν πάνω στην ολοκληρωμένη αντίληψη και πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη ναυτική εκπαίδευση που έχουν ανάγκη σήμερα οι σπουδαστές, ο λαός και η νεολαία συνολικά.

Να κάνουν δική τους υπόθεση, να γίνουν αντικείμενο της δράσης τους μέσα από τους Συλλόγους Σπουδαστών, αργότερα μέσα στα σωματεία τους, τα παρακάτω αιτήματα:

Ενιαία, πραγματικά Ανώτατη, Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας.

Ενιαία. Δηλαδή, όλη η απαραίτητη γνώση που απαιτείται για να μπορέσει κάθε σπουδαστής να ακολουθήσει το επάγγελμά του, ενταγμένη στο πτυχίο της ειδικότητάς του (Πλοιάρχου η Μηχανικού).

Ανώτατη. Γιατί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας απαιτεί ανώτατη επιστημονική μόρφωση και γνώση ώστε ο υποψήφιος Πλοίαρχος και Μηχανικός αντίστοιχα να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος αλλά και της ευθύνης που έχουν στο καράβι.

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Όλοι οι νέοι από φτωχές – λαϊκές οικογένειες που έχουν μεράκι και όρεξη να μπουν σε αυτά τα επαγγέλματα, να μπορούν να σπουδάζουν σε αυτές τις ειδικότητες χωρίς κανένα εμπόδιο στις σπουδές τους.

Ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας. Να αποτελεί κομμάτι της συνολικής εκπαιδευτικής δομής και όχι κομμάτι των επιδιώξεων των εφοπλιστών και των σχεδιασμών τους.

Σύγχρονα βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή και εργαστήρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Μόνιμο και επαρκές διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.Εκπαιδευτικό ταξίδι, εύρεση καραβιού με ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Διοίκησης των ΑΕΝ για όλους τους σπουδαστές. Ναυτολόγηση με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Παλεύουμε για ζωντανούς, μαχητικούς, διεκδικητικούς Συλλόγους Σπουδαστών σε κάθε ΑΕΝ που θα:
  • Εκπροσωπούνται από αγωνιστές, πρωτοπόρους σπουδαστές
  • Συσπειρώνουν όλους τους σπουδαστές
  • Συζητάνε συλλογικά και οργανωμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχολή και το μπάρκο
  • Οργανώνουν τον αγώνα των σπουδαστών, θα παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Γνώρισε την ΚΝΕ

Πάλεψε από κοινού με τα μέλη της ΚΝΕ για τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου στη δουλειά, τη ζωή και τις σπουδές σου.

Μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο και εμπόδια στους σχεδιασμούς τους οργανώνοντας τη δική μας αντεπίθεση. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

Όσο τα καράβια θα βρίσκονται στα χέρια των εφοπλιστών τόσο θα χειροτερεύει η ζωή των ναυτεργατών.

Η λύση βρίσκεται στον αγώνα για να κατακτήσουμε και να οικοδομήσουμε τη δική μας κοινωνία, το σοσιαλισμό, που θα παράγει και θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας και όχι με βάση τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. (…)

Δυνάμωσε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ!

Σε αυτόν τον αγώνα σε καλούμε να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή και να δώσεις όλες σου τις δυνάμεις. Γιατί μπορούμε να ζούμε και να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας σε Δουλειά για όλους με δικαιώματα, σε Παιδεία, Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Να έχουμε όλοι πρόσβαση στις διακοπές και την αναψυχή, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό και να μην είναι πανάκριβα και πολυτελή αγαθά όπως σήμερα, για λίγους.