«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ» : Οι ναύτες και οι λοστρόμοι να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα και να συσπειρωθούν στον «ΑΣΝ»

Κάλεσμα στους ναύτες και τους λοστρόμους να συσπειρωθούν στον «Αγωνιστικό Συνδυασμό Ναυτών» για να αλλάξει η άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ΠΕΝΕΝ και να δυναμώσει η πάλη του σωματείου απευθύνει ο «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών».

«Να βγει το σωματείο μας από το βάλτο της απαξίωσης, να αρχίσει το ξήλωμα της ομάδας Νταλακογεώργου που υπονομεύει τα συμφέροντα των ναυτών και των λοστρόμων και η ΠΕΝΕΝ να παλέψει πραγματικά για τα δικαιώματα των συναδέλφων ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τους εφοπλιστές», τονίζει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «Οι ναύτες και οι λοστρόμοι βιώνουν στο πετσί τους την εκμετάλλευση και την ανασφάλεια, δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες, αναμετρούνται με πολλούς κινδύνους καθημερινά και αντί να απολαμβάνουν τους καρπούς του κόπου τους, διαπιστώνουν πως χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει η κατάστασή τους ανεξάρτητα αν κυβερνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Την περίοδο 2010-2018 δεχθήκαμε σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των εφοπλιστών, συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο, χτύπησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις, μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις, κατάργησαν εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα που είχαμε κατακτήσει με μεγάλους αγώνες. Όλα για λογαριασμό του κεφαλαίου, των εκμεταλλευτών του μόχθου μας.

Η κυβέρνηση μιλάει για “νέα εποχή”, για “κανονικότητα” και “δίκαιη ανάπτυξη”. Μας κοροϊδεύει. Στην πράξη αποδεικνύεται πως δίκαιη ανάπτυξη μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν υπάρχει. Η πολιτική της γεννάει μόνο βάσανα για μας, για τους εργαζόμενους, εμπλέκει τη χώρα μας και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες, συμμετέχει ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετεί, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ –  Κίνημα Αλλαγής, με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των εφοπλιστών, σ’ αυτούς δίνει χρηματοδοτήσεις, προκλητικές φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια για να γίνουν πιο ισχυροί, πιο πλούσιοι.

Συνάδελφοι,

Έχουμε τη δύναμη να αναμετρηθούμε με αυτά τα συμφέροντα και την πολιτική που τα υπηρετεί. Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να οργανωθούμε, να δυναμώσουμε την πάλη του κλάδου, να πούμε “μπροστά οι δικές μας ανάγκες” και σε συντονισμό με τους άλλους ναυτεργάτες να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, να παλέψουμε για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Οι εφοπλιστές, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους αξιοποιούν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ΠΝΟ η οποία υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έχει σημαία της την ανταγωνιστικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, την “κοινωνική συναίνεση”, δηλαδή την υποταγή των εκμεταλλευομένων στους εκμεταλλευτές.

Αυτός είναι ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός και στο στρατόπεδο αυτό έχει ενταχθεί η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ από πολλά χρόνια πριν, χρησιμοποιώντας ψεύτικα συνθήματα για να κρύψει αυτή την αλήθεια και να ξεγελάει τους ναύτες και τους λοστρόμους, να παίζει με την αγωνία των συναδέλφων για το μεροκάματο, εκβιάζοντας και απειλώντας σε συνεργασία με τους εφοπλιστές όποιον σηκώνει κεφάλι και στοχεύει στην αλλαγή της κατάστασης στο σωματείο μας, να αποκηρύξουν την ταξική πάλη, με δηλώσεις μετάνοιας – υποταγής στη στρατηγική του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Είναι γελασμένοι οι θρασύδειλοι αν νομίζουν όμως ότι έτσι θα μας αντιμετωπίσουν, ότι θα βάλουν φρένο στην αγωνιστική συσπείρωση των ναυτών στον “Αγωνιστικό Συνδυασμό”. Κάτι που γίνεται πράξη στις δεκάδες απεργιακές και άλλες μάχες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια κάτω από πίεση και την πρωτοπόρα δράση των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, στο ναυτεργατικό κίνημα.

Δεν πάει άλλο! Έχουμε τη δύναμη να βάλουμε τέλος σε αυτή την ανώμαλη κατάσταση, να αντισταθούμε αποφασιστικά στους εκβιασμούς και να δώσουμε δύναμη στον “Αγωνιστικό Συνδυασμό Ναυτών” που έχει τη δική του ιστορία, μεγάλη προσφορά στους ναύτες και μπορεί να βάλει το σωματείο μας στον αγωνιστικό δρόμο.

Φτάνει πια! Η ομάδα αυτή παίζει χρόνια τα δικά της παιχνίδια στις πλάτες του κλάδου μας και επιχειρεί να κρύψει την υποταγή της με παχιά λόγια και τυχοδιωκτικές προτάσεις σε κρίσιμες στιγμές ανάπτυξης των ναυτεργατικών αγώνων.

Ενώ τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ πρότειναν ουσιαστικές αυξήσεις στον κατώτερο μισθό του “προσοντούχου ναύτη”, υπεράσπιση και εφαρμογή των ελληνικών κλαδικών ΣΣΕ και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες – ανεξάρτητα της χώρας προέλευσής τους- ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ) Γ. Χαλάς, Μ. Τσικαλάκης Α. Νταλακογεώργος απέρριψαν τις προτάσεις των ταξικών σωματείων και συμφώνησαν με τους εφοπλιστές στον καθορισμό στα 614 δολάρια / 533 ευρώ του κατώτερου μισθού του ναύτη, στην ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Μεικτής Ναυτιλιακής Επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη Γενεύη στις 19-20 Νοέμβρη 2018.

Συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας έχει πλούσια πείρα από την προσφορά και τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ στους ναυτεργατικούς αγώνες και αυτή η προσπάθεια μπορεί να δυναμώσει παραπέρα με την ενίσχυση του “Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών”.

Διεκδικούμε δυναμικά:

  • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και ανάκτηση των απωλειών που είχαμε στη διάρκεια της κρίσης. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου-λαιμητόμου (Κατρούγκαλου), άμεση απόδοση των κύριων , των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ στη θέση της λεγόμενης πετσοκομμένης προσωρινής σύνταξης.
  • Πλήρη – σταθερή εργασία για όλους, με μείωση του εργάσιμου χρόνου (7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο), προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων, με αύξηση του αριθμού των ναυτών και κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας. Αυστηρά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ – ανθυγιεινό και επικίνδυνο, καταβολή επιδόματος 5%.
  • Πραγματική αύξηση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους στο 80% του βασικού μισθού της κάθε ειδικότητας, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Κατάθεση στο ΓΕΝΕ των καταστάσεων πληρώματος (crew list) και ναυτολόγηση από το ΓΕΝΕ με αυστηρή εφαρμογή των ΣΣΕ και της ασφάλισης των ναυτεργατών.
  • Κατάργηση των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των πλοίων και του συνόλου της αντεργατικής – αντιδημοκρατικής νομοθεσίας, 2687/1953, 25/1975 κ.α.
  • Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ν.2932/2001 για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και γενικότερα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών.
  • Προστασία του δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».