Διαβάστε στη “ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ” του Μάρτη: Αγωνιστική δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι δυνάμεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνεχίζουν την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των ναυτεργατών στα καράβια, επιδιώκοντας να διευρυνθούν οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για την υπογραφή κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας. Μάχη που είναι σε εξέλιξη με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συνεχίζουν τη δράση τους οργανώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, την κατοχύρωση και  ενίσχυση δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλούσια αγωνιστική δράση των συνδικάτων συνδυάστηκε με απεργιακές κινητοποιήσεις, με τη μαζική μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις κατασκευές, στα τρόφιμα ποτά κ.ά. αλλά και στα συλλαλητήρια, όπως αυτό που οργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά στις 20 Μάρτη με τη μαχητική συμμετοχή και των ναυτεργατών με το πανό των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ.

Την ίδια ώρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΕΕ, ΔΝΤ, εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων των κομμάτων του κεφαλαίου με αντεργατικά νομοσχέδια στη Βουλή και επαίσχυντες συμφωνίες με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΝΟ, τον ΠΑΣΕΝΤ (ναυτιλιακοί υπάλληλοι) κ.ά. εντείνουν την επίθεσή τους ενάντια στους ναυτεργάτες, στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων

Στα μουλωχτά, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ) επικύρωσε για άλλη μια χρονιά το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ μεικτά (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και των 511 ευρώ (για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών), υπογράφοντας ξανά μαζί με τις εργοδοτικές ενώσεις «Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» με βάση τα όσα απαράδεκτα προβλέπει για τους μισθούς  η ΠΥΣ 6/2012.

Η «νομιμοποίηση» του πετσοκομμένου κατώτατου μισθού κατά 22% και 32% σε σχέση με την ΕΓΣΣΕ του 2012, όπως αυτή νομοθετήθηκε κατ’ εντολή του κεφαλαίου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρείται στο ακέραιο από τη σημερινή, αποτελεί πάγια πρακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΠΝΟ επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους απέναντι στους αγώνες των ναυτεργατών, του ταξικού εργατικού κινήματος για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους. Ειδικά φέτος, όπως κατήγγειλε το ΠΑΜΕ μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ στις 23 Μάρτη, κατά την οποία η ηγεσία της ΓΣΕΕ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», η στάση της αυτή αποτελεί ανοιχτή υπονόμευση των σημαντικών μαχών που δίνουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε μια σειρά κλάδων και χώρων διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.

Παράλληλα με τη «νομιμοποίηση» των αντεργατικών ανατροπών, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για «να αναζωογονήσουν τον κοινωνικό διάλογο». Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συστήσουν κοινές τεχνικές ομάδες μελέτης για την προώθηση της σύστασης «Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης», ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας για τη κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή να προωθήσουν μια μορφή ιδιωτικής ασφάλισης που διακαώς επιδιώκουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, το κεφάλαιο.

Στην ίδια επιλογή, η ΓΣΕΕ συμφώνησε από κοινού με τη κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις να αναζητήσουν πόρους για τη «χρηματοδότηση της επαγγελματικής ενδοεπιχειρησιακής και διεπιχειρησιακής κατάρτισης των εργαζομένων», για λογαριασμό πάντα των επιχειρήσεων, από τους οποίους διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο οι εφοπλιστές.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ με επικεφαλείς τον Γιάννη Χαλά γ.γ. της ομοσπονδίας και τον Μανώλη Τσικαλάκη πρόεδρο της Ένωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ) και τα σωματεία σφραγίδες, επικίνδυνη τυχοδιωκτική ομάδα που χρηματοδοτείται από τους εφοπλιστές, για την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών.

Η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ απέρριψε την πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ και των ναυτεργατών από τα καράβια για την οργάνωση απεργίας του κλάδου για τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τις μαζικές απολύσεις, τις οργανικές συνθέσεις, την ανεργία, τη φοροεπιδρομή, τους πλειστηριασμούς.

Προωθούν τις ομαδικές απολύσεις στα καράβια

Έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για την ψήφιση στη Βουλή του αντεργατικού νομοσχέδιου για την «ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (Ευρωπαϊκής Ένωσης) ΕΚ 2015/1794 και άλλες διατάξεις» λύνοντας τα χέρια των εφοπλιστών για μαζικές απολύσεις ναυτεργατών, και τη μείωση των  οργανικών συνθέσεων των καραβιών, με τη βούλα της «τριμερούς συνεργασίας» – των «κοινωνικών εταίρων» των εφοπλιστών, του υπουργείου ναυτιλίας και του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ – μέσα από το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ), τον παραπέρα περιορισμό του δικαιώματος της  απεργίας, καθώς και για την καταβολή 1,64  ευρώ την ημέρα για την σίτιση των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), το υπουργείο ναυτιλίας ζητά από τις ΑΕΝ «πιστοποιητικό καλής επίδοσης» των σπουδαστών! ενισχύοντας  το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο για τη ναυτιλία.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι με εντολή των εφοπλιστών προωθείται ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών υπονομεύοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη  θάλασσα.

Με την κυβέρνηση και πίσω από τα συμφέροντα των εφοπλιστών συμπαρατάχτηκαν όλα τα αστικά κόμματα, αφού όλοι – από τη ΝΔ έως τη ναζιστική Χρυσή Αυγή – ανεξάρτητα από διαφωνίες για άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, χαρακτήρισαν θετική την ενσωμάτωση της ευρωενωσιακής Οδηγίας.

Πρόκληση για τους ναυτεργάτες ο προϋπολογισμός της ΠΝΟ

Η επιβράβευση ήρθε άμεσα για τη βρώμικη δουλειά των εργατοπατέρων με την χρηματοδότηση των εφοπλιστών προς την ΠΝΟ με την κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – που περιλαμβάνεται στον ετήσιο Προϋπολογισμό του 2018 της ΠΝΟ, τον οποίο ενέκρινε η νόθα πλειοψηφία του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, με το τεράστιο ποσό των 4.248.000 ευρώ!

Από αυτά, τα 3.704.000 ευρώ προέρχονται από τις συμβάσεις που «πουλάνε» η ΠΝΟ, η ITF και ETF (Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών με διεθνείς διαστάσεις και τεράστια χρηματικά ποσά) στους εφοπλιστές έναντι 5.000 έως 8.000 ευρώ για κάθε πλοίο, προκειμένου να ταξιδεύουν ανενόχλητα τα καράβια για να μην εφαρμόζεται η ελληνική κλαδική Σ.Σ. Εργασίας και η υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, αλλά να επικρατούν συνθήκες γαλέρας. Επιπλέον 544.000 ευρώ προέρχονται «από το χαράτσι που παρακρατείται από τους ναυτεργάτες στα πλοία με ελληνική σημαία ως εισφορά για την ΠΝΟ»!

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ κατήγγειλαν – καταψήφισαν τον Προϋπολογισμός του 2018 της ΠΝΟ αποδεικνύοντας το «βρώμικο αλισβερίσι μεταξύ των εφοπλιστών, του γ.γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλά και των άλλων δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Η αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας επεκτείνεται και στις διεθνείς σχέσεις

Είναι γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ραγδαίες και σύνθετες εξελίξεις και με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, μέσα στο γενικότερο περιβάλλον όξυνσης των αντιθέσεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΡΩΣΙΑΣ – ΚΙΝΑΣ και των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Κάτω από αυτό το πρίσμα χρειάζεται να δούμε και όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Στο εσωτερικό κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που στο στρατηγικό άξονα βρίσκει στήριξη και από τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.

Η επίθεση αυτή εκφράζεται με περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις, με την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, με πλειστηριασμούς για τη λαϊκή κατοικία, με την ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο αφορολόγητο κ.λπ.

Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι. Η κατάσταση στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, τον εμβολισμό του περιπολικού του λιμενικού (ΓΑΥΔΟΣ), τις διαρκείς απειλές του Ερντογάν και άλλων στελεχών του τουρκικού κράτους, τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, τη στρατιωτική παρεμπόδιση των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ και άλλα δείχνει κλιμάκωση της κατάστασης και αύξηση των πολεμικών κινδύνων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο όνομα της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», που πρακτικά σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων γύρω από τον στόχο μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό, μεταφορικό κόμβο, αλλά και  εξαγωγή κεφαλαίων από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνει ενεργό και ταυτόχρονα ρόλο ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εμπλέκοντας τη χώρα μας ακόμα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες τόσο για το λαό μας όσο και για τους λαούς της περιοχής.

Στην πράξη αποδεικνύεται πως η αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας επεκτείνεται και στις διεθνείς σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική έχει και αυτή το στίγμα της αστικής τάξης, των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και οργανισμών. Παράλληλα κυβέρνηση και εργοδοσία κλιμακώνουν την επίθεσή τους και στο επίπεδο της οικονομίας, με νέα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούν ή είναι στην πρόθεσή τους να εφαρμόσουν.

Με ορίζοντα το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση 88 νέων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων. Χρονικός ορίζοντας της συμφωνίας είναι η 21η Ιούνη.

Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους πολεμικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενισχύουν την προπαγάνδα για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανάγκη συγκρότησης του «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου» με αιχμή τη ρύθμιση για το δημόσιο χρέος.

Σε αυτή τη βάση και με δεδομένη τη μόνιμη επιτροπεία θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, η προσπάθεια να στοιχηθούν πλατιά εργατικά και λαϊκά τμήματα πίσω από τη στρατηγική του κεφαλαίου. Από αυτή τη σκοπιά απαιτείται να δυναμώσει κι άλλο η διαπάλη με την κυβέρνηση, τους εφοπλιστές, το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να δυναμώσει η προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα στο μέτωπο των ΣΣΕ και των πλειστηριασμών. Να πρωτοστατήσουν οι δυνάμεις μας στην οργάνωση της πάλης για κάθε εργατικό και λαϊκό πρόβλημα.

Εξοπλισμένοι με την πείρα της ταξικής πάλης, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ με τη συμμετοχή ναυτεργατών στα τα καράβια συνεχίζουμε τη δράση μας για την κλιμάκωση της πάλης με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργία για τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τις τρομοκρατικές απολύσεις, την ανεργία, τις οργανικές συνθέσεις, τη φοροεπιδρομή, τους πλειστηριασμούς.

  • Από τη “Ναυτεργατική” του Μάρτη 2018