EUROGROUP: Επιτεύχθηκε προσωρινός συμβιβασμός – Στη Σύνοδο Κορυφής οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα»

Σε μια καταρχήν συμφωνία για το νέο «πακέτο» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων.

Προκειμένου να επιτευχθεί ένας προσωρινός συμβιβασμός, κρίσιμα ζητήματα όπως η χρηματοδότηση της ανάκαμψης, δηλαδή τα χρήματα που θα δοθούν την «επόμενη μέρα» για να στηριχθεί το κεφάλαιο, παραπέμφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαμάχη ανάμεσα στην Ολλανδία που αξίωνε αυστηρούς όρους για την προσφυγή στον ESM και την Ιταλία που δεν ήθελε κάτι τέτοιο, ξεπεράστηκε μέσω μιας ενδιάμεσης λύσης και της …ασάφειας. Έτσι, αποφασίστηκε ότι τα χρήματα που θα διατεθούν μέσω των πιστωτικών γραμμών του ESM, θα πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά σε δαπάνες υγείας που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοιού. Τα κράτη – μέλη μπορούν να προσφύγουν στον ESM για την χρηματοδότηση και άλλων δράσεων, όμως, θα υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία.

Η απόφαση του Eurogroup αφορά μέτρα συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ. Τα 240 δισ. αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλ. Ρέγκλινγκ. Τα 100 δισ. θα δοθούν από την Κομισιόν για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης και τα άλλα 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Ταμείο για την ανάκαμψη των κερδών

Η διαμάχη για το ευρωομόλογο που είχαν προτείνει οι χώρες του νότου προσπεράστηκε με μια γενικόλογη διατύπωση ότι θα εξετασθεί η χρήση «καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων» στο πλαίσιο ενός Ταμείου Ανάκαμψης. Η μορφή και οι όροι τους θα αποφασιστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός Ταμείου «για την προετοιμασία και στήριξη της ανάκαμψης», το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση «σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Αυτό το Ταμείο «θα είναι προσωρινό, στοχευμένο και ανάλογου μεγέθους με το τρομακτικό κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα βοηθήσει να καταμεριστεί σε βάθος χρόνου, μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης»

Οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «οι συζητήσεις για τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της σχέση του με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις πηγές χρηματοδότησής του και για καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε ευθυγράμμιση με τις συνθήκες της Ένωσης, θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, M. Σεντένο, βαφτίζοντας «αλληλεγγύη» τα «πακέτα» που θα φορτωθεί ο λαός για να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΑΛΑΒΑΝΟΣ:
Σκληρή σύγκρουση καπιταλιστικών κρατών ενόψει της οικονομικής κρίσης

Η σωτηρία και η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας είναι η αιτία της πολύ σκληρής σύγκρουσης μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, σχολίασε για το Eurogroup ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο «Kontra».

Αναφερόμενος στους υγειονομικούς της Ελλάδας σημείωσε ότι η κυβέρνηση τους χειροκροτεί στην πανδημία του κορονοϊού αλλά στην αρχή των μνημονίων τους θεωρούσε υπεράριθμους, ενώ όπως είπε για τα προβλήματα στο σύστημα υγείας ευθύνες φέρει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» των 36 δισ. ευρω υπενθύμισε οτι πρόκειται για χρήματα που προέκυψαν από την φορο-αφαίμαξη του λαού.

Υπογράμμισε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γι να βγαίνουμε από την κρίση με τα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού που εκεί που πρέπει να είναι.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 10/4/2020