«ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΔΕΗ : Αύξηση 10% στα τιμολόγια, πώληση «φιλέτων», περικοπές προσωπικού και μισθών

Αυξήσεις στα τιμολόγια, άγριο «κυνήγι» για την είσπραξη οφειλών, μειώσεις προσωπικού και περικοπές μισθών και βεβαίως πώληση των «φιλέτων» της είναι τα βασικά σημεία του «σχεδίου διάσωσης» της ΔΕΗ, που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον να ανακοινωθούν οι πρώτες αυξήσεις ύψους 10% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να «καμουφλάρει» την αντιλαϊκή της πολιτική με αστεία επιχειρήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα γίνουν «αισθητές» από τους καταναλωτές εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 13% στο 6% και μια σχετική μείωση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ενίσχυσης των ΑΠΕ).

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ, που διαφήμισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η σημερινή, δεν είχαν στόχο την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση που συνεπάγεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τη δημιουργία περιθωρίων για αυξήσεις στην τιμή του, με παραίτηση του κράτους από ένα τμήμα των εσόδων που εισέπραττε από τον ΦΠΑ. Τελικά, χαμένος βγαίνει ξανά ο λαός, που καταδικάζεται είτε σε ενεργειακή φτώχεια είτε σε περικοπές από άλλες ανάγκες για να ανταποκριθεί στο κόστος του ρεύματος ή να αποπληρώσει χρέη προς τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τον «ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ» – εκεί δηλαδή που καταλήγει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ – εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ, λεφτά που προέρχονται από το χρόνιο «ξεζούμισμα» των λαϊκών οικογενειών και θα συνεχίσουν κανονικά να πριμοδοτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια είναι πάνω από 150%. Τώρα, με τις νέες αυξήσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει άμεσα έναν ισορροπημένο ισολογισμό της επιχείρησης, ούτως ώστε να την καταστήσει όσο γίνεται πιο «ελκυστική» για τους μελλοντικούς επενδυτές, όταν έρθει η στιγμή να εφαρμόσει τη δεύτερη φάση του αντιλαϊκού σχεδιασμού της.

Αξιοποιεί δηλαδή την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών για να καταστήσει εκ νέου τη ΔΕΗ «κελεπούρι» για τους επενδυτές, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που με συνέπεια υπηρέτησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Παράλληλα βέβαια μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αξιοποιώντας φυσικά το γνωστό και από την προηγούμενη κυβέρνηση «παραμύθι» των «μπαταχτσήδων». Και σ’ αυτήν την περίπτωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, προσπαθεί να εμφανιστεί με ένα δήθεν «κοινωνικό προφίλ» ισχυριζόμενος ότι θα γίνει προσπάθεια «να ξεχωρίσουν τα “μεγάλα ψάρια” από τους φτωχούς ανθρώπους».

Ωστόσο, είναι έτοιμη η αποστολή εξωδίκων σε περίπου 890.000 πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ και για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εργολαβικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται στην είσπραξη οφειλών, αξιοποιώντας και ένδικα μέσα. Να προσθέσουμε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει και «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds), ή κατάθεση ως εχέγγυο για τη δανειοδότηση της επιχείρησης.

ΠΑΜΕ: Καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος – Μείωση της τιμής και κατάργηση των χαρατσιών

«Δεν θα δεχτούμε να μας βυθίσουν στο σκοτάδι και να λεηλατήσουν το λαϊκό εισόδημα για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων. Καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος – Μείωση της τιμής και κατάργηση των χαρατσιών», τονίζει το ΠΑΜΕ καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της «διάσωσης» της ΔΕΗ ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύξηση 10% στα τιμολόγια, άγριο «κυνήγι» για την είσπραξη οφειλώνμειώσεις προσωπικού και περικοπές μισθών και βεβαίως πώληση των «φιλέτων» της ΔΕΗ στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Παράλληλα, για να μπορέσει να προχωρήσει στην πώληση των εναπομεινάντων “φιλέτων” της ΔΕΗ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που καραδοκούν, προετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις καθώς και νέα επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της δήθεν “διάσωσης” της ΔΕΗ, η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος ταυτόχρονα με τη χρησιμοποίηση εισπρακτικών εταιρειών για την είσπραξη των οφειλών που ξεπερνούν το 1 δισ. Ενώ όμως τα 7/10 των οφειλών αφορούν μεγαλοοφειλέτες, το “μάρμαρο” θα κληθούν να πληρώσουν τα πάνω από 800.000 χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά των χαμηλοαμειβόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Άλλωστε  ήδη πέρυσι 120.000 επιπλέον νοικοκυριά αποκλείστηκαν ακόμα και από αυτό το “κοινωνικό τιμολόγιο”.

Το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ με χαμηλό κόστος από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, θα μπορούσε να διατίθεται στα λαϊκά στρώματα σε χαμηλές τιμές. Όμως το παραχωρεί σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από το κόστος της σε ιδιώτες που το επαναπωλούν σε τρίτους ή και στη ΔΕΗ, σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που το αγόρασαν.

Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η λεγόμενη απελευθέρωση, που επιθυμεί η κυβέρνηση ισχύει ήδη στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τα πανάκριβα εισιτήρια, τα αποκλεισμένα νησιά, τα υπέργηρα καράβια-πλωτά φέρετρα και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, όλα στο βωμό του κέρδους.

Ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις είχαν και συνδικαλιστικές δυνάμεις και μέσα στις ΔΕΚΟ που καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και την αναμονή στους εργαζόμενους. Στήριξαν τις λογικές της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας που οδήγησαν σε χιλιάδες απολύσεις. Αποδέχτηκαν την επιβολή του νόμου της ζούγκλας των εργολάβων και του σμπαραλιάσματος των εργατικών δικαιωμάτων, ειδικότερα των νέων εργαζομένων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Ενέργεια, στην Υγεία, στις Επικοινωνίες, στις Μεταφορές κλπ. Εμπόδιο στην πραγματοποίηση αυτών των αναγκών είναι το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, που υπηρετεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και η προηγουμένη και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμάσουν μαζική – αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Δεν θα δεχτούμε να μας βυθίσουν στο σκοτάδι και να λεηλατήσουν το λαϊκό εισόδημα για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων. Καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος – Μείωση της τιμής και κατάργηση των χαρατσιών.

Καμία απόλυση – Καμία μείωση μισθών – Κατάργηση των εργολάβων».