Ναυτεργατικό ατύχημα και απανωτές βλάβες στην ακτοπλοΐα

Ναυτεργατικό ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης – και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας – στο ακτοπλοϊκό ταχύπλοο «ΑΝΔΡΟΣ ΤΖΕΤ». Συγκεκριμένα, έσπασε το αριστερό του χέρι ο 37χρονος Γ’ μηχανικός του πλοίου, στη διάρκεια ελέγχου που διενεργούσε στις δεξαμενές καυσίμων.

Ο ναυτεργάτης τραυματίστηκε κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Σύρου, από όπου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του νησιού, όπου παρέμεινε για νοσηλεία.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που προειδοποιεί για την εξάντληση πληρωμάτων και πλοίων από τις επικίνδυνες συνθήκες σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που διαμορφώνονται στην ακτοπλοΐα από τους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις τους.

Το ίδιο το δρομολόγιο του πλοίου είναι απόδειξη ότι οι ναυτεργάτες δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα: Είχε αποπλεύσει το πρωί από Ανάφη, για Θήρα, Θηρασιά, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο, Κέα, Λαύριο και επιστροφή!

Μαζί με τα δρομολόγια – «οδύσσεια», τα οποία έχουν προγραμματίσει εφοπλιστές και υπουργείο Ναυτιλίας για να καλυφθούν τα κενά από την αποδρομολόγηση του μισού και πάνω ακτοπλοϊκού στόλου, οι ναυτεργάτες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις βλάβες που «βγάζουν» καθημερινά τα πλοία, απόδειξη ότι είναι και υποσυντήρητα. Αρκετές από αυτές αναγκάζονται να τις επισκευάζουν ακόμα και εν πλω…

Η «βλάβη της μέρας» χτύπησε χτες στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ». «Εμεινε» από την αριστερή κύρια μηχανή όταν ξεκίνησε να εκτελέσει το δρομολόγιό του από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη με 175 επιβάτες. Από τις 14 Ιούλη συνολικά έχουν παρουσιάσει βλάβες τα πλοία: «FLORENCIA», που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Πάτρα με 155 επιβάτες. «ΜΑΡΕ ΝΤΙ ΛΕΒΑΝΤΕ», το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο Κυλλήνη – Ζάκυνθος με 24 επιβάτες, ενώ στο γκαράζ του είχε 28 βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων. «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ ΧΧΙΧ (29)», το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Αγκίστρι με 120 επιβάτες.

Εργατικό ατύχημα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Δράμα

Στο μεταξύ, στη Δράμα, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε επιχειρήσεις του νομού. Αυτήν τη φορά, στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Δράμας της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, στην περιοχή της Σίψας. Το πρωί της Δευτέρας, εργαζόμενος, προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει τον ιμάντα – μαγνήτη διαλογής των σιδερένιων αντικειμένων, τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Δράμας, όπου χειρουργήθηκε.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ λειτουργεί ως Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) των ΟΤΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο χώρο και την επικινδυνότητα της εργασίας που εκτελούν εργαζόμενοι. Αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ τόσο για τις συνθήκες αυτές, τον πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και για την επιλογή της να λειτουργεί το ΚΔΑΥ με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους από την εργολαβική εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, με μηνιαίες συμβάσεις εργασίας.

Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για συνθήκες εργασίας με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η “βιώσιμη ανάπτυξη”, η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, που προσκυνούν κάθε μέρα κυβέρνηση, τοπικοί άρχοντες σε δήμους και Περιφέρεια, σίγουρα δεν έχει ως προτεραιότητα τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με προστασία της υγείας των εργαζομένων, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τη μόνιμη σχέση εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς. Όπως επίσης και τη σωστή αποκομιδή και διαλογή των απορριμμάτων με ασφάλεια. Μια προτεραιότητα υπάρχει, η κερδοφορία. Για χάρη της, ανακυκλώνονται μαζί με τα “υλικά”, η ανεργία και οι ανθρώπινες ζωές».