ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΕΝΩΣΗΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ : Κοροϊδία η «εθελοντική συνεισφορά» των εφοπλιστών όταν ο λαός «ματώνει» από τους φόρους

Κατάμουτρα κοροϊδεύουν το λαό, που «ματώνει» από τη φοροεπιδρομή και χρωστάει ποσά έως 500 ευρώ στην εφορία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που υπέγραψαν σήμερα συνυποσχετικό για την «εθελοντική συνεισφορά» των εφοπλιστών στην οικονομία, της τάξης των 75 εκατ. ευρώ!

Οι εφοπλιστές, αν και απολαμβάνουν πλειάδα προνομίων και φοροαπαλλαγών και με συνταγματική πρόβλεψη, θα «επιβαρυνθούν» με 10% επί των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όταν ο εργαζόμενος φορολογείται με 22% και το κεφάλαιο καταβάλλει μόλις το 6% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, το ποσό των 75 εκατ. ευρώ φαντάζει κάτι λιγότερο από ψίχουλα όταν οι εφοπλιστές καρπώνονται επιδοτήσεις, αφορολόγητο πετρέλαιο και τζάμπα εκμετάλλευση των υποδομών, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα ακόμα «δώρο» στους εφοπλιστές επεκτείνοντας στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές τη μαύρη εργασία χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. «Δωράκι» στους εφοπλιστές έκανε και εντός του 2018 δίνοντας το ελεύθερο να κυκλοφορούν ανενόχλητα δεξαμενόπλοια, πλοία – πλωτές βόμβες, ακόμα και άνω των 40 ετών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και θαλάσσιο περιβάλλον.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τον Αλέξη Τσίπρα η «εθελοντική συνεισφορά» των εφοπλιστών «σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση». Τους ευχαρίστησε, μάλιστα, λέγοντας: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία. Εθελοντικού χαρακτήρα συμφωνία» και πρόσθεσε πως «όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οποιαδήποτε συνεισφορά». Ωστόσο, η κυβέρνηση κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης αρνήθηκε την κατάργηση του άρθρου 107 του Συντάγματος για τα προνόμια των εφοπλιστών, που αποτελεί πρόταση του ΚΚΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε και για νέα προνόμια, λέγοντας ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητά της, αυτό αφορά όλους τους κλάδους και βεβαίως πρωτίστως και τους κλάδους στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Στη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης ανέφερε: «Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία που είχαμε μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον» και πως «είναι μια προσπάθεια που κάναμε μαζί με την κυβέρνηση να μείνουμε οικειοθελώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθηθεί η εθνική οικονομία».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχόλιο για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών:

«Είναι απίστευτη πρόκληση να μιλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών, ελάχιστη σε σχέση με τα τεράστια υπερκέρδη και τις φοροαπαλλαγές τους, όταν την ίδια στιγμή φοροληστεύει το λαό, με απειλές για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Είναι η ίδια κυβέρνηση που πριν λίγες ημέρες απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ, για την κατάργηση του άρθρου 107 του Συντάγματος, που προβλέπει την ευνοϊκή μεταχείριση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Φαίνεται ότι το προοδευτικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνεται μαζί και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών».