ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ : Ομόφωνη κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισαν οι αγρότες

Την ομόφωνη κλιμάκωση της κινητοποίησης με ταυτόχρονο ενιαίο πανελλαδικό κλείσιμο κεντρικών εθνικών δρόμων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ενταθεί η αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση, αποφάσισε σε πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ότι θα συνεχιστούν και οι άλλες μορφές κλιμάκωσης του αγώνα.

Επιπλέον θα ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα είναι με τον πρωθυπουργό και με κλιμάκιο υπουργών ή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και με κλιμάκιο υπουργών. Οι αγρότες σημείωσαν ότι δεν έχει σημασία μια συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καθότι και ο ίδιος δηλώνει αναρμόδιος για πολλά από τα αιτήματά τους.

Αποφασίστηκε ακόμα η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων που ήδη υπάρχουν σε όλη τη χώρα, αλλά και να στηθούν και νέα μπλόκα. Οι αγρότες θα προσφύγουν στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για το θέμα της πολύ χαμηλής τιμής του βαμβακιού και του καρτέλ των εκκοκκιστών.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα. Παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις βαριές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, για την ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων – διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Συμπαραστάτη σε αυτόν τον αγώνα έχουν την εργατική – λαϊκή αλληλεγγύη, από εργατικά σωματεία και φορείς, όπως αυτή εκφράστηκε και το Σάββατο στο μπλόκο της Νίκαιας από εκπροσώπους φορέων, όπου εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των αγροτών, στα αιτήματά τους, αλλά και στη μορφή του αγώνα που έχουν επιλέξει οι αγρότες. Παράλληλα, εξέφρασαν την καταδίκη τους στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στις πρωτοφανείς διώξεις των αγροτών που στέλνονται σε δίκη την 1η Μάρτη.

Η κυβέρνηση κόβει από τους αγρότες την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο και το χαρίζει αφορολόγητο στους εφοπλιστές

Την ένδεια των επιχειρημάτων εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και τα ψέματα ότι οι αγρότες άλλαξαν τα αιτήματά τους, κατήγγειλε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 το πρωί της Κυριακής 3 Φλεβάρη, από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Υπενθύμισε ότι στη συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 14 Δεκέμβρη η κυβέρνηση δεν απάντησε και δεν δεσμεύτηκε σε κανένα αίτημα, μάλιστα σε αρκετά από αυτά ο υπουργός δήλωσε αναρμόδιος.

Ο Ρ. Μαρούδας επισήμανε ότι οι αγρότες έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί. Χαρακτηριστικό είναι το θέμα του πετρελαίου, το οποίο οι αγρότες πληρώνουν ακριβά. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του ‘19, έδωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους και άλλους και την ίδια ώρα στους αγρότες έκοψε την επιστροφή φόρου πετρελαίου που ήταν μόνο 130 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, επικαλούμενη δημοσιονομικούς λόγους.

Ανέφερε επίσης ως παράδειγμα την τιμή του βαμβακιού, καθώς η χρηματιστηριακή είναι στα 57 λεπτά, οι εκκοκκιστές με τις πλάτες της κυβέρνησης δίνουν μόλις 47 λεπτά οδηγώντας σε απόγνωση του βαμβακοκαλλιεργητές.

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο μπλόκο της Νίκαιας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και στο δίκαιο αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους, πραγματοποίησαν το Σάββατο το μεσημέρι εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων της Θεσσαλίας στο μπλόκο της Νίκαιας. Εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των αγροτών, στα αιτήματά τους, αλλά και στη μορφή του αγώνα που έχουν επιλέξει οι αγρότες.

Τον δίκαιο αγώνα των αγροτών για λύση των οξυμένων προβλημάτων τους που δημιουργούνται από την πολιτική της κυβέρνησης και την κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ, που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους και φτωχούς αγρότες, χαιρετίζει μεταξύ των άλλων η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ-ΝΑΤ), καταγγέλλει τη δίωξη σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών οι οποίοι στέλνονται στα «αγροτοδικία», και απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποίηση άμεσα τα δίκαια των αγροτών και να σταματήσει την προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής των αγώνων.