ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ : Αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας χωρίς όρια ηλικίας και μείωση του ποσοστού

Αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας χωρίς όρια ηλικίας και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, όπως προβλέπει σχετική τροπολογία του ΚΚΕ, ζήτησε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης κατά τη συζήτηση που έγινε στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του Ασφαλιστικού.

Τόνισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να καταργηθεί διότι τσακίζει συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ που δεν διαφέρουν από το μοντέλο Πινοσέτ που προτείνει η ΝΔ.

Εστίασε επίσης στις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απόδοση των συντάξεων, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία με την απεργία τους ανάδειξαν τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στον ΕΦΚΑ. Όπως είπε, σε αναμονή είναι 50.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, άλλες 20.000 από το τελευταίο τρίμηνο και 25.000 αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά δεν μπορούν να προχωρήσουν διότι λόγω της γραφειοκρατίας είναι δύσκολη η προσκόμιση των δικαιολογητικών από τους ασφαλισμένους.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και για τις συντάξεις του Δημοσίου καθώς έχει διαλυθεί η αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή έως και τρία χρόνια. Ζήτησε ακόμα να υπάρξει άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οι εργαζόμενοι εργάζονται δίχως κλιματισμό και καθαριότητα.