Φωτογραφικό αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ στην ιστοσελίδα του Αρχείου του ΚΚΕ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υποχώρηση του ΔΣΕ, στην ιστοσελίδα του Αρχείου του ΚΚΕ έχει αναρτηθεί ένα αφιέρωμα στο ΔΣΕ, το οποίο αποτελείται από μια σειρά θεμάτων πλαισιωμένων από φωτογραφίες από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, που βρίσκονται στο Αρχείο του Κόμματος.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 11 αναρτήσεις με φωτογραφικό υλικό, χωρισμένες στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Στρατιωτική εκπαίδευση και μάχες, εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις επιδιώξεις του ΔΣΕ, η οργάνωση της ζωής στις ελεύθερες περιοχές, το Υγειονομικό του ΔΣΕ, η γυναίκα και η νεολαία στο ΔΣΕ, εικόνες από καθημερινές στιγμές στις ελεύθερες περιοχές, η φροντίδα για την επιβίωση και προστασία των παιδιών, η επίσκεψη του Γάλλου κομμουνιστή ποιητή Πολ Ελιάρ στο Γράμμο και το Βίτσι μαζί με γαλλική αντιπροσωπεία τον Ιούνη 1949, οχυρωματικά έργα.

Οι φωτογραφίες αποτελούν μοναδικά ιστορικά τεκμήρια που μας φέρνουν σε επαφή με την ηρωική δράση και το μαχητικό πνεύμα των μαχητριών και μαχητών του ΔΣΕ, αλλά και απλών ανθρώπων, που με αισιοδοξία πάλεψαν σε αντίξοες συνθήκες.

Στις φωτογραφίες, αποτυπώνονται τόσο στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, όσο και η οργάνωση της στις Ελεύθερες Περιοχές.

Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο Αρχείο του ΚΚΕ και αποτελούν υλικό του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, το οποίο αποτελούνταν από τους: Γιώργο Σεβαστίκογλου, υπεύθυνο και σκηνοθέτη, τον Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη και τους οπερατέρ-φωτογράφους Απόστολο Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα, με βοηθούς τον Φαέθωνα, Βλαδίμηρο, Γιάννη και άλλους.

Υπενθυμίζουμε, ότι μεγάλος όγκος φωτογραφιών, δημοσιεύεται στο λεύκωμα φωτογραφιών του Απόστολου Μουσούρη «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα στην ιστοσελίδα του Αρχείου του ΚΚΕ, πατώντας ΕΔΩ.