ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ : «Ελεύθερο» σε δεξαμενόπλοια ακόμα και άνω των 40 ετών!

Ακόμα μια… εμβληματική πρωτοβουλία, από αυτές που απομένουν να φέρει σε πέρας για λογαριασμό του κεφαλαίου έως το τέλος της θητείας της, πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα ρύθμιση που «πέρασε» στα «μουλωχτά», ολοφάνερα καθ’ υπόδειξη των εφοπλιστών, με την οποία έδωσε το «ελεύθερο» να κυκλοφορούν ανενόχλητα δεξαμενόπλοια πλοία – πλωτές βόμβες, ακόμα και άνω των 40 ετών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και θαλάσσιο περιβάλλον.

Θυμίζουμε ότι ήδη στις 21 Δεκέμβρη ψηφίστηκε στη Βουλή κατάπτυστη τροπολογία του υπουργού Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλη, η οποία προέβλεπε ότι τα σαπιοκάραβα 40 ετών που μεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιμα, δεν θα αποσύρονταν στις 31 Δεκέμβρη 2018, όπως προέβλεπε ο νόμος 4504/2017, αλλά παρατεινόταν η δρομολόγησή τους για ένα ακόμα έτος. Στην τροπολογία υπήρχε η πρόβλεψη για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υποτίθεται ότι θα «έθετε επιπρόσθετες διαδικασίες ελέγχου» – προϋπόθεση για να ταξιδέψουν.

Παρ’ όλα αυτά το ΠΔ, που εκδόθηκε τελικά στις 31 Δεκέμβρη 2018 (118/2018 – ΦΕΚ 225Α/31-12-2018), προβλέπει μεν κάποια επιπρόσθετα μέτρα ελέγχων – που είναι γνωστό κατά πόσο τα τηρούν οι εφοπλιστές – όμως έχει απαλειφθεί ο ηλικιακός περιορισμός των 40 ετών, δηλαδή για ένα χρόνο (και βλέπουμε) θα μπορούν να ταξιδεύουν όλα τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων ανεξαρτήτως ηλικίας! Η «πατέντα» που έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται από τον τίτλο του ΠΔ: «Πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου πλοίου ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοιων (…) τα οποία προορίζονται για τη διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας και έχουν συμπληρώσει ηλικία 20 ετών».

Δηλαδή, αν ένα πλοίο είναι ακόμα και 50 ετών και έχει περάσει …επιτυχώς τις «πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου», τότε θα μπορεί να ταξιδεύει κανονικά. Οσο για το τι σημαίνουν όλα αυτά, θυμίζουμε ότι το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», που βούλιαξε το Σεπτέμβρη του 2017 γεμίζοντας τον Σαρωνικό μαζούτ, είχε πάρει παράταση στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του. Τώρα δεξαμενόπλοια ακόμα χειρότερα από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» θα πάρουν παράταση για να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκης, σχολιάζοντας σχετικά ανέφερε: «Επιβεβαιώνεται ότι οι «καλύτερες μέρες» της «μεταμνημονιακής εποχής» που διακηρύττει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζονται σε ένταση της επίθεσης σε βάρος των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων και όλου του λαού για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Όπως αποδεικνύεται και με το ΠΔ που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκέμβρη, η κυβέρνηση, όπως πριν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν διστάζει μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου να δώσει το ελεύθερο σε πλοία απεριορίστου ηλικίας να ταξιδεύουν, ενώ έχει έτοιμο και σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πληρωμάτων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Είναι μονόδρομος για τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους η κλιμάκωση της πάλης βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες».