ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: Ανακοινώθηκαν νέοι κανόνες για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Mε το βλέμμα στην επανεκκίνηση του τουρισμού, για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα και το θαλάσσιο τουρισμό όπως θερμομέτρηση επιβατών, χρήση μάσκας, αποστάσεις και μειωμένο αριθμό επιβατών.

Οι νέοι κανόνες θα ενεργοποιηθούν από τη Δευτέρα 18 Μάη και θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιούνη. Καθόλου τυχαία ο χρονικός ορίζοντας των μέτρων εκτείνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, προφανώς γιατί μετά θα αρθεί ακόμη και η παραμικρή προστασία, ενόψει της έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, ο μέγιστος αριθμός επιβατών καθορίζεται στο 50% που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.

Πριν την επιβίβαση στο πλοίο θα γίνεται θερμομέτρηση και θα συμπληρώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο κατάστασης υγείας, το οποίο θα διατηρείται με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Οι επιβάτες και το πλήρωμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα, ενώ θα υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου. Στα αεροπορικά καθίσματα θα υπάρχουν αποστάσεις (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

Στους επιβάτες της γραμμής Ελλάδα-Ιταλία, θα γίνεται θερμομέτρηση και θα υποβάλουν ειδική δήλωση υγείας πριν την αναχώρηση.

Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής (πλην κρουαζιερόπλοιων) που προέρχονται από το εξωτερικό, θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα εφόσον είναι κενά επιβατών. Υποχρεωτικά θα διενεργείται τεστ στο σύνολο των πληρωμάτων και επιβαινόντων, σε πιστοποιημένο εργαστήριο (με δαπάνη που βαρύνει τους επιβαίνοντες).

Η απαγόρευση κατάπλου σκαφών στην Ελλάδα από το εξωτερικό, θα εξακολουθήσει να ισχύει για κράτη που παραμένουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα (π.χ. Τουρκία).