ΥΓΕΙΑ: Επικίνδυνη γιά ασθενείς και εργαζόμενους η πολιτική της υποχρηματοδότησης για τα Νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια Υγεία

Δεν πάει άλλο με το αίσχος στην Υγεία!
Αντεπίθεση για της σύγχρονες ανάγκες του λαού.
  • Με τον προϋπολογισμό του 2020, η κυβέρνηση μειώνει και άλλο τις ήδη πετσοκομμένες δαπάνες για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Υγεία. Χιλιάδες συμβασιούχοι γιατροί απολύονται τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας τις τρομακτικές ελλείψεις.
  • Με παναττική στάση εργασίας και απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας. Κάλεσμα συμμετοχής από το ΠΑΜΕ.
  • Ακόμα χειρότερες συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους στην Υγεία διαμορφώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020, με τον οποίο μειώνονται κατά επιπλέον 34 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση των νοσοκομείων και κατά 4 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για την Πρωτοβάθμια Υγεία, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος.
  • Απάντηση στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι να δυναμώσει η πάλη για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων, κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους.

Σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή δουλειά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στο στόχαστρο των κινητοποιήσεών τους μπαίνει το νέο χτύπημα που δίνει η κυβέρνηση ΝΔ με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα: Πετσοκόβει την ήδη ρημαγμένη κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατά 37 εκατομμύρια. Μειώνει κατά 22 εκατομμύρια τη μισθοδοσία του προσωπικού που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας. Διατηρεί καθηλωμένη στα σημερινά άθλια επίπεδα την κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, αυξάνοντας κατά 89 εκατομμύρια ευρώ τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και κατά 159 εκατ. ευρώ τις μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα, η υποστελέχωση «χτυπάει κόκκινο», καθώς δεν προβλέπεται καν η αντικατάσταση των 2.000 εργαζομένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν φέτος. Οι ελλείψεις σε γιατρούς ξεπερνούν τις 7.000. Στο υπόλοιπο προσωπικό ξεπερνούν τις 30.000. Κι όλα αυτά ακόμη και με τα σημερινά ανεπαρκή οργανογράμματα…

Στο μεταξύ, πάνω από το 20% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία δουλεύει με το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Συνολικά, περίπου 16.000 άνθρωποι εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας, κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι, κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης: Πάνω από 1.100 επικουρικοί γιατροί, 285 επικουρικοί γιατροί μέσω ΕΣΠΑ, εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, 4.000 συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ που πήραν παράταση για ένα χρόνο, εργολαβικοί εργάτες στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων, πρώην εργολαβικοί εργάτες που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με ημερομηνία λήξης με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και εκατοντάδες άλλοι… Προχωρώντας παραπέρα την επίθεση, με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας δίνεται η δυνατότητα στους διοικητές των νοσοκομείων να επιλέγουν εργολάβους ή ατομικές συμβάσεις στη βάση «του μεγαλύτερου δημοσιονομικού οφέλους»…

Οι επικείμενες απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων θα σηματοδοτήσει νέο κλείσιμο/συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών, κρεβατιών. Μόνο στην Αττική είναι ήδη κλειστό το 30% των χειρουργικών τραπεζιών λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Κλειστά παραμένουν εκατοντάδες δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ, ΜΕΝ και ΜΑΦ. Ολα τα παραπάνω σκιαγραφούν ακόμη λιγότερες και χαμηλότερης ποιότητας παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο λαό.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους την εντατικοποίηση που έχει φτάσει στο απροχώρητο, χωρίς ρεπό την περίοδο των αδειών, εξαντλητικά ωράρια με νυχτερινές βάρδιες, αλλότρια καθήκοντα, αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν. Τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι ανύπαρκτα, ενώ σε πολλά νοσοκομεία δεν έχει προσληφθεί ποτέ γιατρός εργασίας (π.χ. ΚΑΤ). Παρά τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, κλάδοι υγειονομικών δεν εντάσσονται καν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ενώ η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον νόμο Κατρούγκαλου, σχεδιάζει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με σύντομη παρέμβασή της στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση η Αφροδίτη Ρέτζιου, στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, αποτύπωσε πλευρές της επίθεσης στην Υγεία στο πλαίσιο του «ξηλώματος» της Κοινωνικής Ασφάλισης.