ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Επιχειρούν «σαν τον κλέφτη» να καταργήσουν τη σύμβαση των ναυτεργατών – Ν. Καραθανασόπουλος: Προκλητικό δώρο στους εφοπλιστές (VIDEO)

Στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με μια τροπολογία-πρόκληση της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στα Τάρταρα τους μισθούς των Ελλήνων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία, εξισώνοντάς τους με τις αποδοχές που δίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές στα πλοία με «σημαία ευκαιρίας».

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «Πρόγραμμα Γέφυρα», το οποίο αφορά την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Ανάμεσα σε άλλα, καταργεί την κλαδική σύμβαση των ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία, ανοίγοντας το δρόμο για να μπει ταφόπλακα σε όλες τις ναυτεργατικές συμβάσεις, ενώ ορίζει πώς θα γίνονται οι εκλογές στα ναυτεργατικά σωματεία, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Αναφορικά με τους μισθούς των ναυτεργατών, το άρθρο 16 της τροπολογίας ορίζει ότι στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία «επιτρέπεται η εφαρμογή των διεθνών αναγνωρισμένων και εκάστοτε ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατά την ελεύθερη κρίση του πλοιοκτήτη εξαιρετικά και μόνο για τις ναυτολογήσεις ειδικοτήτων του κατώτερου πληρώματος, καθώς και των ειδικοτήτων του ανθυποπλοίαρχου και Γ’ Μηχανικού ΕΝ». Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι «διεθνώς κρατούσες αρχές και συμβάσεις (και παγίως εφαρμοζόμενες στα υπό ξένη σημαία διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία) θα εφαρμόζονται και στα πλοία υπό ελληνική σημαία». Δηλαδή στα υπό ελληνική σημαία πλοία, οι εφοπλιστές θα μπορούν να δίνουν όχι την εκάστοτε συλλογική σύμβαση που θα έχουν κατακτήσει οι Έλληνες ναυτεργάτες, αλλά τους μισθούς γαλέρας που δίνουν στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες στα πλοία Λιβερίας κ.λπ. χωρίς ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.

Πρόσθετο προνόμιο για τους εφοπλιστές δίνεται με το άρθρο 15, το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να ναυτολογούν στα υπό ελληνική σημαία αλλοδαπούς πλοιάρχους.

Ταυτόχρονα, με μια ωμή και προκλητική παρέμβαση στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο άρθρο 14, καθορίζονται όροι συμμετοχής στην εκλογή οργάνων για τις θέσεις προεδρείου σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

ΚΚΕ: Να αποσυρθούν τώρα

Την απόσυρση εδώ και τώρα των διατάξεων που αφορούν το ναυτεργατικό κίνημα απαίτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας πως κυριολεκτικά θα δημιουργηθούν συνθήκες γαλέρας για τους ναυτεργάτες.

«Πρέπει οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν το ναυτεργατικό κίνημα να αποσυρθούν τώρα. Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος σε αυτό το προκλητικό δώρο που έκανε η κυβέρνηση στους εφοπλιστές.

Να σημάνει συναγερμός
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σημειώνουν πως πρόκειται για τροπολογία-τερατούργημα με την οποία «γίνονται πράξη οι απαιτήσεις των εφοπλιστών» για κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, αρχής γενομένης από τα ποντοπόρα καράβια, ενώ αναφορικά με τα όσα προβλέπονται για τη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων υπογραμμίζουν πως πρόκειται για «ωμή και προκλητική παρέμβαση» που «ξεπερνά τις πιο μαύρες σελίδες του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

«Επιβάλλεται να σημάνει γενικός συναγερμός μέσα και έξω από τα καράβια, εφοπλιστές – κυβέρνηση μας κήρυξαν τον πόλεμο για να βάλουν ταφόπλακα στα δικαιώματά μας», σημειώνουν τα τρία ναυτεργατικά σωματεία. «Καταγγέλλουμε τις τροπολογίες-έκτρωμα και απαιτούμε την απόσυρσή τους. Τώρα να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, με απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», προσθέτουν στην κοινή τους ανακοίνωση.