Το ΚΚΕ απαιτεί ενημέρωση για τα κρούσματα στην ποντοπόρο ναυτιλία και μέτρα προστασίας των ναυτεργατών

Στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για την λήψη μέτρων προστασίας των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων από την πανδημία, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ελλάδας», το πρωί της Παρασκευής.

Αφορμή για την συνέντευξη αποτέλεσε η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, με την οποία ζητά να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας, της ζωής των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων από την πανδημία, καθώς και για τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

Ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε πως από τις πληροφορίες που φτάνουν στο ΚΚΕ μέσα από τα καράβια της ποντοπόρου ναυτιλίας, υπάρχει διάδοση του κορονοιού. Μάλιστα, πρόσφατα ένας καπετάνιος πέθανε και μετά το θάνατο του βρέθηκε θετικός στον κορονοιό, ενώ στον έλεγχο που έγινε σε 18 ναυτεργάτες του πλοίου προέκυψε ότι οι 7 είχαν μολυνθεί από τον κορονοιό. Το ΚΚΕ απαιτεί να γίνει επίσημη ενημέρωση για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τι μέτρα θα ληφθούν για την διενέργεια τεστ και για τον εμβολιασμό των ναυτεργατών, όπως σημείωσε.

Επίσης, υπενθύμισε πως από τις αρχές της πανδημίας το ΚΚΕ και η κοινοβουλευτική του ομάδα έχουν κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις στο υπουργείο και στη Βουλή για τον απεγκλωβισμό και τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών. Όμως, «το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η κυβέρνηση γενικότερα, δεν έσκυψε πάνω στο πρόβλημα», και «σε συνεννόηση με τις ναυτιλιακές εταιρείες διατήρησαν αυτή την κατάσταση που είναι πολύ οδυνηρή για χιλιάδες ναυτεργάτες, να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα πλοία»

Όπως εξήγησε, το ζήτημα της προστασίας των ναυτεργατών και ο άμεσος επαναπατρισμός τους ήταν μερικά από τα αιτήματα της πρόσφατης απεργίας. Σε σχέση με την Συλλογική Σύμβαση, προειδοποίησε πως η κατάργηση της θα φέρει δραματικές μειώσεις στους ναυτεργάτες, ενώ διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνολική αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έσφιξε το λοκνταουν αλλά αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ