ΤΟΥΡΚΙΑ: Κατέθεσε συντεταγμένες στον ΟΗΕ διεκδικώντας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο

Με «αέρα» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα πανιά της συνεχίζει τις προκλήσεις, αλλά και δηλώνει έτοιμη για «διευθετήσεις»

Σταθερά στη ρότα των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, η οποία με την ορμή που της δίνουν τα ολόπλευρα παζάρια της με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ υπέβαλε μονομερώς στον ΟΗΕ υπόμνημα με συντεταγμένες για θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενη και το απαράδεκτο σύμφωνο Ερντογάν – Σάρατζ.

Στην επιστολή, που έχει ημερομηνία 18/3/2020 και την υπογράφει ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Άγκυρα επιμένει ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και «να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναφέρει ακόμα ότι «τα νησιά που εκτείνονται στη λάθος πλευρά (σ.σ. “the wrong side”) της μέσης γραμμής που χωρίζει δύο ηπειρωτικές χώρες δεν μπορούν να έχουν τμήμα ΑΟΖ πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη τους» και ότι «το μάκρος και η κατεύθυνση των ακτών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Επιπλέον, η επιστολή της Τουρκίας χαρακτηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση «ελληνοκυπριακή διοίκηση» που «δεν είναι ικανή να αντιπροσωπεύει όλη την Κύπρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι διαθέτει ντε γιούρε ή / και ντε φάκτο δικαιοδοσία ή κυριαρχία» στις περιοχές της.

Κατά τ’ άλλα, «η Τουρκία για άλλη μια φορά τονίζει ότι είναι έτοιμη σήμερα, όπως ήταν και στο παρελθόν, να στηρίξει πλήρως τη διασφάλιση μιας δίκαιης, ισότιμης και ειρηνικής διευθέτησης όλων των θεμάτων που εκκρεμούν, περιλαμβανομένης της ισότιμης οριοθέτησης των ΑΟΖ με όλες τις χώρες της Μεσογείου με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, ώστε να συμβάλει στη σταθερότητα και ευημερία όλης της λεκάνης της Μεσογείου».

Την ίδια ώρα η τουρκική αστική τάξη συνέχιζε και χτες το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων, θέτοντας τις διεκδικήσεις της και «επί του πεδίου».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, η αρχή έγινε περίπου στις 9.30 το πρωί, όταν δύο τουρκικά «F-16» πέταξαν πάνω από τη Ρω, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Ακολούθησε υπέρπτηση τουρκικού «F-16» στον Έβρο, λίγα μόλις λεπτά από όταν στην περιοχή των Καστανιών είχε γίνει ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους ελληνικών «F-16», στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου. Ακολούθησαν και άλλες υπερπτήσεις πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο, το δυτικό άκρο της Λέσβου, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Σημειωτέον, το «όργιο» αυτό πάνω από το Αιγαίο έγινε λίγες μόνο ώρες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, σε άλλη μία απόδειξη ότι η τουρκική προκλητικότητα θεριεύει εντός «συμμαχικού» πλαισίου.

Αναπαράγει τα ευρωατλαντικά παραμύθια η κυβέρνηση

Αντιδρώντας στην επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες, το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση. Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι η Τουρκία «για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Παράλληλα, κρύβοντας το γεγονός ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δίνει αέρα στα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων, το ΥΠΕΞ σημειώνει: «Σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη – μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες. Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο».

Επίσης ότι «συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Και καταλήγει αναφέροντας πως «η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως».

Προτεραιότητες

Μπορεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα να συντηρείται και η κυβέρνηση να δίνει πολεμικό τόνο στα διαγγέλματά της για τον Εβρο, η συνεργασία όμως των δύο κρατών στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ παραμένει «στενή». Από το Σάββατο 21 Μάρτη ξεκίνησε το νέο σκέλος της ΝΑΤΟικής επιχείρησης επιτήρησης της Ανατολικής Μεσογείου, «Sea Guardian», στην οποία, με ναυαρχίδα την τουρκική κορβέτα «TCG Buyukada», συμμετέχουν τρία υποβρύχια από Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Ναυτικό συνεργάζεται τόσο στενά με το τουρκικό, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης, η οποία «τρέχει» από τον Νοέμβρη του 2016, για την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» και ενώ κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, καθώς, όπως σημειώνει το ΝΑΤΟ, το 65% περίπου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Δυτική Ευρώπη, περνάει κάθε χρόνο από τη Μεσόγειο.

Οι ΝΑΤΟικές αρμάδες που περιπολούν επιλεγμένες περιοχές, έχουν στόχο «να συλλέγουν, να αναπτύσσουν και να διατηρούν μια ακριβή εικόνα της καθημερινής δραστηριότητας σε διάφορα μέρη της Μεσογείου», τρεις συνεχόμενες βδομάδες κάθε δύο μήνες, ρυθμός που παραμένει αμείωτος, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

ΚΚΕ: Έχει χρεοκοπήσει η πολιτική συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες του πολέμου

Σε σχόλιό του για την κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία στον ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η νέα επικίνδυνη κίνηση της Τουρκίας, με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες και με οδηγό την αυθαίρετη τουρκολιβυκή συμφωνία, παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η νέα αυτή πρόκληση και οι επίμονες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο είναι στοιχεία της επιθετικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν, που αποθρασύνεται από τα παζάρια που κάνει με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για τη διατήρηση της Τουρκίας στο “Δυτικό στρατόπεδο”.

Η πολιτική της συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες του πολέμου και των επεμβάσεων έχει χρεοκοπήσει και γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνη για το λαό μας. “Ο λύκος δεν γίνεται αρνί” και οι εξελίξεις εκθέτουν καθημερινά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πάλη του λαού για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι αναγκαία και επίκαιρη και το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Πέμπτης 26/3/2020