Τιμητικό βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά, δημιουργό και της ναυτικής σειράς «Πορεία 090»

Τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά τίμησε μεταξύ άλλων η Ακαδημία Αθηνών στα φετινά βραβεία που απένειμε στην κατηγορία των γραμμάτων και των καλών τεχνών, στην πανηγυρική συνεδρία της στις 21 Δεκέμβρη.

Το τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη απονεμήθηκε για την επί πολλά χρόνια σκηνοθεσία και παραγωγή για την ΕΡΤ της αξιόλογης σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς», που παρουσιάζει σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς και τη σχέση με την εποχή τους. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς» προβάλλονταν από το 2002 στην κρατική τηλεόραση. Κάθε επεισόδιό της βιογραφεί έναν σημαντικό Έλληνα συγγραφέα, προσπαθώντας να αποτυπώσει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε το έργο του. Σολωμός, Παλαμάς, Καρυωτάκης, Βάρναλης, Ρίτσος, Καζαντζάκης, Λαπαθιώτης, Πικρός, Αξιώτη, Αλεξίου, Τερζάκης, Καραγάτσης και σε πολλούς ακόμα λογοτέχνες αφιερώθηκαν τα πάνω από 80 επεισόδια της σειράς. Το επεισόδιο με τίτλο «Η παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη» επελέγη να προβληθεί από την Ελληνική Επιτροπή της UNESCO στις εκδηλώσεις για το Επετειακό Έτος Καβάφη το 2013.

Το ΚΚΕ συγχαίρει τον σπουδαίο σκηνοθέτη του ελληνικού κινηματογράφου Τάσο Ψαρρά, για τη δίκαιη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών και του εύχεται δημιουργική και καρποφόρα νέα χρονιά.

Ποιος είναι ο Τάσος Ψαρράς:

Ο Τάσος Ψαρράς γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Θεάτρου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Σταυράκου Θεσσαλονίκης και στη Χατζίκου Αθηνών. Διατέλεσε μέλος του ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ο Τάσος Ψαράς υπήρξε παραγωγός και σκηνοθέτης πολλών τηλεοπτικών εκπομπών, ντοκιμαντέρ, μονογραφιών, αφιερωμάτων και δραματοποιημένων σειρών (σίριαλ: «Το Μπουλούκι», «Ο Χρυσός Νοικοκύρης», «Πορεία 090», «Το Κιβώτιο», «Ο Πρίγκιπας») κ.ά. Τελευταία δουλειά είναι η τηλεοπτική σειρά «Κώστας Καρυωτάκης».

Η ναυτική σειρά «Πορεία 090»:

 Η ζωή, οι δυσκολίες, οι περιπέτειες και οι συνθήκες διαβίωσης των ναυτικών, στη διάρκεια ενός ταξιδιού του φορτηγού πλοίου «Αργώ» από την Πύλο, όπου επιβιβάζεται το καινούργιο πλήρωμα, μέχρι την Ιαπωνία, που είναι και ο τελικός προορισμός του ταξιδιού, αποτυπώνονται στην τηλεοπτική σειρά «Πορεία 090». Χαρακτηριστικά της σειράς είναι η αληθοφάνεια και ο σχεδόν ντουκυμαντερίστικος τόνος της, που έφεραν τη σφραγίδα του καλού σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά.

Η μουσική σύνθεση του Θάνου Μικρούτσικου ήταν αρμονικά δεμένη με το θέμα της σειράς, ενώ ακούγονταν και τραγούδια από το «Σταυρός του Νότου» του Νίκου Καββαδία.

Η σειρά «Πορεία 090» ήταν η πρώτη έγχρωμη σειρά της ΥΕΝΕΔ και δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ, ενώ δεν σώζεται στο Αρχείο, παρότι ήταν εξ ολοκλήρου κινηματογραφημένη.

Ηθοποιοί: Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Αρώνης, Αιμιλία Υψηλάντη, Αντώνης Αντωνίου (I), Βασίλης Τσάγκλος, Δώρα Σιτζάνη, Νίκος Λυκομήτρος, Ουρανία Μπασλή, Γιάννης Τότσικας, Μιχάλης Μπογιαρίδης, Στέλιος Καπάτος, Γιώργος Κοτανίδης, Παναγιώτης Παναγόπουλος (I), Στέλλα Παπαδημητρίου, Γιάννης Τότσικας, Πάνος Αναστασόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Θάλεια Αργυρίου, Χάρης Πισιμίσης, Τάσος Παπαδάκης, Ρένα Μπούρλου , Νίνα Παπαζαφειροπούλου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ.