Τιμητική διάκριση στην ΚΝΕ από το κράτος της Παλαιστίνης

Το μετάλλιο του Προέδρου της χώρας απονεμήθηκε στον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, από τον πρέσβη στην Ελλάδα, Μ. Τουμπάσι, για την αταλάντευτη αλληλεγγύη της Οργάνωσης στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Για την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΚΝΕ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, βράβευσε χτες τον Νίκο ΑμπατιέλοΓραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, με το μετάλλιο του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς. Στην τιμητική διάκριση σημειώνεται ότι αυτή αποδίδεται «σε ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της υποστήριξης στα εθνικά δικαιώματα των Παλαιστινίων για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την εγκαθίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης και την προώθηση της ελληνο-παλαιστινιακής φιλίας».

Ο πρέσβης καλωσορίζοντας τον Γραμματέα της ΚΝΕ, ο οποίος συνοδευόταν από μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή με τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που στηρίζουν την ισραηλινή επιθετικότητα, όπως η μεταφορά της πρεσβείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και η δήλωση για την ισραηλινή κυριαρχία στα κατειλημμένα συριακά Υψώματα του Γκολάν.

Να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος το κράτος της Παλαιστίνης

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τις προοπτικές του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed», πρόσθεσε ότι «κατανοούμε ότι η Ελλάδα ψάχνει για συνεργασίες με άλλες χώρες, θέλει να αναπτύξει την οικονομία της για να βγει από την κρίση. Αυτό είναι δικαίωμα κάθε κράτους και δεν μπορούμε να αναμειχθούμε στην υπόθεση αυτή, αλλά όταν συζητιούνται τέτοια σχέδια με το κράτος του Ισραήλ, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, που δεν συμμετέχει στο Δίκαιο του ΟΗΕ για τις Θάλασσες, που παραβιάζει την ΑΟΖ της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι αν είναι να υλοποιηθεί αυτός ο αγωγός, πρέπει να καθοριστούν πριν τα θαλάσσια σύνορα και οι ΑΟΖ και της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, με τη συμφωνία τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει διεθνείς συνθήκες και σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, ο Μ. Τουμπάσι επισήμανε τη συμμετοχή δύο ελληνικών επιχειρήσεων (ΣΤΑΣΥ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) σε κοινοπραξία που συμμετέχει σε διαγωνισμό για το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ισραήλ, που συνδέει την Ανατολική Ιερουσαλήμ με κάποιους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, και τόνισε: «Μας φάνηκε κάπως περίεργο το σχέδιο και ζητήσαμε κάποιες εξηγήσεις. Δεν έχει σημασία αν είναι κρατική ή ιδιωτική εταιρεία, λειτουργεί με βάση το ελληνικό δίκαιο και είναι σε αντίθεση με την επίσημη θέση της Ελλάδας που ξέρουμε για ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο έργο εξυπηρετεί την κατοχή της Παλαιστίνης, την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, αποτελεί αποικιοκρατία».

Πρόσθεσε ακόμη: «Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει άμεσα το κράτος της Παλαιστίνης με βάση την απόφαση της ελληνικής Βουλής τον Δεκέμβρη του 2015. Και θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΚΕ για την προσπάθεια που έκανε ώστε να ψηφιστεί ομόφωνα. Δεν βρίσκω λογικό όποιος καλεί στη λύση των δύο κρατών, να αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και να μην αναγνωρίζει το άλλο». Και κατέληξε ότι «η λύση βρίσκεται στην πρόταση – σχέδιο ειρήνης που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αμπάς στον ΟΗΕ, στην απομόνωση των ρατσιστικών πρακτικών του Ισραήλ, στην καταδίκη των εγκλημάτων του, στον τερματισμό της στήριξης σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, για να υποχρεωθεί να σταματήσει την κατοχή και είμαστε σίγουροι ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας, όπως ήσασταν πάντα».

Η ΚΝΕ θα δυναμώσει τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Παίρνοντας το λόγο, ο Νίκος Αμπατιέλος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η ΚΝΕ, όπως άλλωστε και το ΚΚΕ, θέλουμε με αφορμή και τη σημερινή βράβευση να καταδικάσουμε τη συνέχιση της κατοχικής βίας με νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επίσης και την πρόσφατη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την αναγνώριση ως ισραηλινών εδαφών των κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν, που έρχονται ως συνέχεια στην όξυνση της επιθετικότητας αυτών των δυνάμεων, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στην περιοχή. Ενα χρόνο μετά την αντίστοιχη κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την «αναγνώρισή» της ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, νομίζουμε ότι οι αποδείξεις είναι πολλές για το πώς τροφοδοτούν αυτήν την επιθετικότητα. Και όλα αυτά μόλις λίγες μέρες – όπως ανέφερε και ο πρέσβης – από την τριμερή συνάντηση των αρχηγών κρατών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που δείχνουν ότι οι όποιες «ευκαιρίες», όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή για το κεφάλαιο, ανοίγονται μέσα από αυτήν την ενίσχυση της στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ, θα είναι βουτηγμένες στο αίμα του Παλαιστινιακού λαού, στα βάσανα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της περιοχής. Αυτές οι ενέργειες αποθρασύνουν την ισραηλινή και αμερικανική επιθετικότητα στην περιοχή. Κάνουμε και θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενημερωθεί γι’ αυτές τις εξελίξεις ο ελληνικός λαός και η νεολαία, να ξεπεράσει το «τυράκι» των ωραίων δηλώσεων που βγήκαν στα κανάλια μετά την τριμερή συνάντηση και να καταλάβει τους κινδύνους που προκύπτουν και για τον Παλαιστινιακό και για τον ελληνικό λαό».

Υπογράμμισε επίσης: «Δυστυχώς η χώρα μας είναι ενεργό κομμάτι αυτού του σχεδιασμού και όχι παθητικό. Σε αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή και στήριξη όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, έχει γίνει ο σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή. Ξεφυτρώνουν οι βάσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα σαν τα μανιτάρια, γίνεται η χώρα μας δυστυχώς ορμητήριο επεμβάσεων όπως πρόσφατα και στη Συρία. Περνάνε από εδώ αμερικανικά πλοία, τροφοδοτούνται, ελλιμενίζονται, εξοπλίζονται. Μαζί με την αλληλεγγύη μας, έχουμε ένα καθήκον παραπάνω, να σταματήσει η χώρα μας να αποτελεί φυλάκιο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά, και στις εκλογές, ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές, αλλά και στις δημοτικές – περιφερειακές και τις βουλευτικές, θα σταλεί, μέσω της ενίσχυσης του ΚΚΕ, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, για μας φίλος είναι ο αγωνιστής Παλαιστινιακός λαός, κάθε νέος και νέα της Παλαιστίνης που αγωνίζεται σε αυτό το δίκαιο αγώνα. Εχθρός μας είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που το στηρίζουν και οπλίζουν το χέρι της δολοφονικής μηχανής του Ισραήλ. Για να παραφράσω μια δήλωση που έγινε στην τριμερή συνάντηση, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, θεωρεί φίλο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για μας η πολιτική τους είναι εχθρική και φιλικός είναι ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων».