Τα μεγάλα λόγια για τους ηλικιωμένους και την προστασία τους είναι «κενό γράμμα»

  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Από σήμερα, Τρίτη 24 Μαρτίου ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Απριλίου 2020. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Απριλίου.
Κενό…

Μεγάλη προβολή έγινε από τα ΜΜΕ στις αναφορές του Σ. Τσιόδρα για την ανάγκη να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι από την επιδημία του κορονοϊού, επειδή «το θαύμα της ιατρική επιστήμης είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί εκ των οποίων είναι οι μανάδες και πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας» και επομένως «τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, κατεξοχήν αυτούς».

Τα μεγάλα λόγια για τους ηλικιωμένους και την προστασία τους είναι «κενό γράμμα», αφού η πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τους αφήνει εκτεθειμένους σε ένα σύστημα Υγείας που δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες σε κανονικές περιόδους, πόσο μάλλον σε περίοδο επιδημίας.

… γράμμα

Καμία «τιμή» στους μεγαλύτερους δεν αποδίδει το ασφαλιστικό σύστημα, που τους βγάζει στη σύνταξη στα 67, με προοπτική τα 72, που τους καταδικάζει σε «ενεργό γήρανση», δηλαδή σε δουλειά μέχρι θανάτου, που τους φιλοδωρεί με συντάξεις – ψίχουλα, πετσοκομμένες από όλες τις κυβερνήσεις.

Τέλος, κανένας «σεβασμός» στους γεροντότερους και συνολικά στα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει όταν σήμερα «το θαύμα της ιατρικής επιστήμης», η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, επιτρέπουν καλύτερη ποιότητα ζωής, ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών, αλλά στο σημερινό σάπιο σύστημα συζητάμε για την ώρα που οι γιατροί θα πρέπει να διαλέξουν ποιον θα σώσουν και ποιον θα καταδικάσουν σε θάνατο, επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας «δεν αντέχει».

Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού απέναντι στην επιδημία, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων σε ηλικία, επιβάλλει τώρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών για ουσιαστική στήριξη του συστήματος Υγείας. Επιβάλλει να δυναμώσουν οι αγώνες του λαού για Υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ουρές και συνωστισμός για ευπαθείς ανθρώπους

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση …μεριμνά για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ανθρώπων

Ατέλειωτες ουρές, ταλαιπωρία και αγανάκτηση είναι ό,τι συναντάει κανείς έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου συνεχίζουν να ξεροσταλιάζουν ασφαλισμένοι και οι συνοδοί τους, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα, παρά τις εξαγγελίες κυβέρνησης και ΕΟΠΥΥ ότι αυτά θα αποστέλλονται πλέον αυθημερόν με courier, όπως προβλέπει ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Μας λένε να μη συνωστιζόμαστε, να μένουμε στο σπίτι, αλλά έναν άνθρωπο παραπάνω δεν προσλαμβάνουν για να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση», ανέφερε ένας από τους ασφαλισμένους χτες στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά, που με τις φράσεις του ανέδειξε ουσιαστικά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία από τη μία απαγορεύει την κυκλοφορία και τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και από την άλλη συντηρεί τέτοιες καταστάσεις επικίνδυνου συνωστισμού.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση την περασμένη βδομάδα και στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Εικόνες που μιλούν από μόνες τους: Ουρές αυτοκινήτων πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με ασθενείς που δεν αντέχουν την ορθοστασία μέσα στο κρύο ή τον ήλιο, που έχουν συν τοις άλλοις να αντιμετωπίσουν και την επιμονή της αστυνομίας να απομακρυνθούν, γιατί, όπως λέει, «εμποδίζουν».

Αλήθεια, αν οι ίδιοι ογκολογικοί ασθενείς και οι συνοδοί τους συγκεντρώνονταν έξω από το υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτήν την κατάσταση, θα ήταν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Θα τους “έκοβε” πρόστιμο η αστυνομία για παράνομη συνάθροιση; Τώρα που συνωστίζονται έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρούνται, όπως γινόταν άλλωστε και πριν την επιδημία του κορονοϊού, δεν συντρέχει κανένας τέτοιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο αν προστεθεί ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούν τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών ενδείξεων, αυτά δηλαδή που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις κ.ο.κ.

Στο γκισέ του φαρμακείου στον Πειραιά βρίσκονταν μόλις δύο υπάλληλοι, που προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες, με κίνδυνο και της δικής τους υγείας. Μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι αυτές οι δύο εργαζόμενες είχαν καταφέρει να εξυπηρετήσουν 270 άτομα, ενώ αναμενόταν και συνέχεια καθώς το φαρμακείο θα έκλεινε στις 6 το απόγευμα.

Απόδειξη της ταλαιπωρίας και συνολικά της ζοφερής κατάστασης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ήταν και ο «μέσος όρος αναμονής 42 λεπτά» που αναγραφόταν στο «χαρτάκι» της προτεραιότητας, με το οποίο εφοδιάζονταν ασθενείς και συνοδοί. Οσο για τα μέτρα που λαμβάνονται, αυτά είναι η παράκληση προς τους ασφαλισμένους «να εισέρχονται σταδιακά για να εξυπηρετηθούν σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας» και «να μπαίνουν στο φαρμακείο τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (πάνω από δύο μέτρα απόσταση)».

Ο επικίνδυνος συνωστισμός λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν αντιμετωπίζεται, όπως αποδεικνύουν και οι παραπάνω εικόνες ντροπής, από τη δυνατότητα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους να εκτελούν τρίμηνες συνταγές, ούτε με τις υπεύθυνες δηλώσεις για ορισμό από τους δικαιούχους άλλων ατόμων που θα παραλαμβάνουν τα φάρμακα.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 24/3/2020