ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤIΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας στις 21 Μάη στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Μάη στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας διοργανώνει το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, με σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα – Τέρμα πια ο εμπαιγμός».

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει:

«Οι μεγαλοεργοδότες – η κυβέρνηση, στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, προχωρούν σε ένα έγκλημα καλά προμελετημένο. Προχωρούν στις ανατροπές της λίστας των ΒΑΕ, που έχει κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες. Ο κλάδος μας βιώνει όλο αυτό το πακέτο. Το βλέπουμε στις ατελείωτες ώρες πάνω στο τιμόνι, στους μισθούς πείνας, στη μαύρη και στην απλήρωτη εργασία.

Το “ξήλωμα” της λίστας των ΒΑΕ που επιταχύνει η κυβέρνηση, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να προστατεύσει την κερδοφορία του, μειώνοντας όσο περισσότερο μπορεί τα έτσι και αλλιώς ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Η ιστορία του θεσμού των ΒΑΕ αναδεικνύει πως στον καπιταλισμό, η αυξημένη φθορά της υγείας των εργαζομένων μέσα στους τόπους δουλειάς, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ακόμα και η αναγνώρισή τους κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης.

Είναι φανερό πως τα ΒΑΕ σε καμία περίπτωση δεν δόθηκαν σαν χάρη στους εργάτες και τις εργάτριες. Η ένταξη στα ΒΑΕ ουσιαστικά σήμαινε δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, ως ένδειξη αναγνώρισης της ιδιαίτερης φθοράς της εργατικής δύναμης σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Όμως, αυτή η φθορά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπιζόταν, απλά την αναγνώριζαν.

Η πάλη για τα ΒΑΕ είναι μέρος της πάλης για τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, για την πρόληψη και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Πατώντας πάνω στην αντεργατική νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες εκπαιδευτικών δομών έχουν επιβάλει όρους γαλέρας για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων. Πέρα από το καθαρά μισθολογικό κομμάτι, οι οδηγοί γινόμαστε δέκτες κάθε απαξίωσης, εκβιασμού και τρομοκράτησης με την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εργασιακού μας βίου.

Ήδη, σε μεγάλο Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο έχουμε τη μη καταβολή βαρέων ενσήμων εδώ και μια 8ετία. Με τις πλάτες των υπουργείων Εργασίας και Μεταφορών, οι σχολάρχες -με γνώμονα το κέρδος- δίνουν ένα ακόμα χτύπημα στην ασφαλιστική κάλυψη των οδηγών σχολικών λεωφορείων. Το τελευταίο διάστημα εξάλλου, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανατροπή της υπαγωγής στα ΒΑΕ των οδηγών σχολικών λεωφορείων. Τι μας λένε; Ότι οι οδηγοί που μεταφέρουν μαθητές δεν εμπίπτουν στην κατηγορία εργαζομένων που δικαιούνται αυξημένες -λόγω της φύσης του επαγγέλματος- ασφαλιστικές εισφορές! Έτσι, οι συνάδελφοι οδηγούνται στη σύνταξη στα 67 χρόνια από τα 62 έτη. Και αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται όλο το χρόνο και με συμβάσεις πλήρους ωραρίου. Καλούνται δηλαδή οι οδηγοί να βρίσκονται στο τιμόνι μέχρι τα γεράματα, με άμεσο αντίκτυπο την ασφάλεια των παιδιών.

Οργανωμένοι διεκδικούμε:

• Καμία βλαπτική μεταβολή στο καθεστώς ΒΑΕ για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων.

• Καταβολή εδώ και τώρα και με αναδρομική ισχύ των βαρέων ενσήμων στους συναδέλφους που δεν τους έχουν αποδοθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εδώ και χρόνια.

• Να αποδοθούν οι υπερωριακές ώρες εργασίας που αφορούν εκδρομές και μετακινήσεις εκτός προγράμματος».