ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Μαζική η κινητοποίηση για να φύγουν τα καζάνια του θανάτου

 

«Από το Πέραμα ως το Κερατσίνι, με αγώνα και οργάνωση καζάνι δεν θα μείνει». Το σύνθημα αυτό διατράνωσε απόψε  ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, διαδηλώνοντας το δίκαιο αίτημά του να σταματήσει να αναπνέει την μπόχα από τα καζάνια του θανάτου. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σωματείων και φορέων της περιοχής, κάτοικοι και εργαζόμενοι διαδήλωσαν ξεκινώντας από το Δημαρχείο της Δραπετσώνας, ενώ, περνώντας έξω από τις εγκαταστάσεις της «Oil One» που δηλητηριάζουν το λαό της περιοχής, έγραψαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά «Έξω τα καζάνια του θανάτου, ο χώρος να αποδοθεί στο λαό».

Εκεί μίλησε στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Καλαμαράς, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης «μέχρι να φύγουν τα καζάνια του θανάτου έξω από τις γειτονιές μας». Τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το κείμενο που παρουσίασε η δημοτική αρχή ως τροπολογία αφού καλλιεργεί τον εφησυχασμό, κάνοντας σαφές και με αυτό τον τρόπο ότι ούτε μια μέρα δεν «δεχόμαστε να μείνουν τα καζάνια εδώ».

Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν συνθήματα «Το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε στα ζάρια – δίκαιο το αίτημα να φύγουν τα καζάνια», «Πάρτε τα καζάνια και φύγετε από δω, η πόλη και η θάλασσα ανήκουν στο λαό». Καταλήγοντας μάλιστα στα Λιπάσματα (του Κράκαρη), τους υποδέχθηκαν άλλοι συγκεντρωμένοι απαιτώντας να αποδοθεί όλη η έκταση στο λαό της περιοχής.

Σε αυτό το σημείο, που ήταν ο τελικός σταθμός της κινητοποίησης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», η Παναγιώτα Πίσσα από το ΔΣ του Γυναικείου Συλλόγου «Η Στοργή του Παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ), η Ελένη Κορδονέλλη, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου – Δραπετσώνας και ο Νίκος Τούσσας από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Χαραυγής.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β’ Πειραιά. Επίσης ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις διεκδικήσεις της κινητοποίησης περιλαμβάνονται η άμεση απομάκρυνση των καζανιών, η ανάκληση όλων των αδειών των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, η απομάκρυνσή τους από κατοικημένες περιοχές. Η απόδοση του συνόλου των 640 στρεμμάτων των Λιπασμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης, χωρίς αποζημίωση, και αξιοποίησή της για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε αναψυχή, Πολιτισμό, Άθληση, Υγεία, καμία δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καμία ανταποδοτική λειτουργία, άμεση ή έμμεση. Αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, άμεσα μέτρα για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης. Και, τέλος, πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Οι φορείς που κάλεσαν στην κινητοποίηση ήταν η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, ο Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Η Στοργή του Παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Πειραιά). Επίσης σε κινητοποίηση για το ίδιο πρόβλημα καλούσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ “Η Πρόοδος”