Σφίγγει η θηλιά εκβιασμών και πλειστηριασμών την «επόμενη μέρα» – Άγριο κυνηγητό από τη ΔΕΗ ΑΕ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ:

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που με τη σειρά της αποτελεί έναν ακόμη κρίκο με κατεύθυνση την κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών από την πλευρά των τραπεζών, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε στα τέλη Μάρτη του 2019.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διεκπεραιώνονται οι «αιτήσεις προστασίας» λαϊκών νοικοκυριών για το επόμενο εξάμηνο, καθώς ακόμη και αυτή η διαλυμένη «προστασία» έχει ημερομηνία λήξης στις 31/12/2019.

Την ίδια ώρα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανακτώνται αυτόματα από τις τράπεζες τα κάθε είδους φορολογικά στοιχεία του οφειλέτη, ενώ βέβαια αίρεται και το τραπεζικό απόρρητο και μάλιστα για 5 έτη πριν από την υποβολή της δήλωσης. Επίσης, σε περίπτωση «ψευδούς» δήλωσης, η «θιγόμενη» τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε «αναγκαστική εκτέλεση» (πλειστηριασμό), ενώ η οφειλή προσαυξάνεται με επιτόκιο 5%. Λεόντειοι όροι προβλέπονται και για τις ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Ενδεικτικά, η «πρόταση ρύθμισης του πιστωτή» αποτελεί «εκτελεστό τίτλο». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση «αθέτησης των υποχρεώσεων αποπληρωμής» η τράπεζα θα μπορεί άμεσα να προχωρά σε πλειστηριασμό χωρίς τη διαμεσολάβηση των δικαστηρίων.

Μάλιστα, σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής του οφειλέτη, η συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα μέσα σε 6 μήνες από την κατάθεσή της, μαζί με την οποία συνυποβάλλεται όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Θυμίζουμε ότι η πρόσκαιρη προστασία των λαϊκών νοικοκυριών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

— Το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο της «προστασίας» συμπιέζεται στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι έως 21.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714 σήμερα.

— Στη ρύθμιση – λαιμητόμο εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2018. Αυτά που «κοκκίνισαν» στη συνέχεια, θα βρεθούν έξω και από αυτήν την πρόσκαιρη και υποτυπώδη προστασία, εξέλιξη που συνδέεται και με την κλιμάκωση των εκβιασμών και για τη συγκεκριμένη ομάδα λαϊκών νοικοκυριών, θωρακίζοντας τις τράπεζες από μια νέα φουρνιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

— Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες του «αιτούντα προστασία», της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών δεν θα ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Μάλιστα, στο ποσό αυτό αθροίζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (κινητές αξίες, εξαγοράσιμα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής κ.ά.).

— Το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις δεν θα ξεπερνά τα 130.000 ευρώ.

— Η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω κριτήρια λειτουργούν συγκεντρωτικά, δηλαδή πρέπει όλα να πληρούνται ταυτόχρονα.

Αν στα παραπάνω που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προστεθούν και οι διαβεβαιώσεις της ΝΔ ότι αν πάρει το χρίσμα της αστικής διακυβέρνησης θα διατηρήσει άθικτο και θα ενισχύσει περισσότερο το αντιλαϊκό πλαίσιο για το στόχο της παραπέρα μείωσης των «κόκκινων» δανείων, οι εργαζόμενοι έχουν μια πλήρη εικόνα ότι την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από εναλλαγές στους κυβερνητικούς διαχειριστές, εδώ θα είναι η μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους. Και αυτό το στοιχείο πρέπει ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούλη να γίνει κριτήριο ψήφου, για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΔΕΗ ΑΕ: Άγριο κυνηγητό για την είσπραξη οφειλών

Στη δεύτερη, πιο σκληρή της φάση εισέρχεται η «εκστρατεία» της ΔΕΗ ΑΕ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκη, να ανακοινώνει χτες την αποστολή εξωδίκων σε όλους τους οφειλέτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για να πετύχει ο σχεδιασμός μείωσης των οφειλών απαιτούνται «μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος».

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της χτεσινής επίσημης υπογραφής νέας δανειακής σύμβασης της ΔΕΗ από την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade & Development Bank) ύψους 160 εκατ. ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού κράτους, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης, το οποίο μόνο για φέτος φτάνει τα 792 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό χρέος της ΔΕΗ σήμερα ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η «πιστοληπτική της ικανότητα», για την οποία έγινε θετικός λόγος κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης, είναι απότοκο της άγριας λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων αλλά και της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται προς τα λαϊκά στρώματα που διατηρούν οφειλές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, το σύνολο όσων έχουν μπει σε κάποιο πρόγραμμα διακανονισμού διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,05 δισ. αφορούν 890.000 καταναλωτές, από τους οποίους οι 65.000 με 70.000 χρωστούν ποσά άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Επιχείρησης ανακοίνωσε ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσληφθεί ειδικό συνεργείο για την προετοιμασία των φακέλων οφειλών ανά περιοχή της χώρας και στη συνέχεια θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία (εισπρακτικές εταιρείες) και θα γίνει χρήση κάθε ένδικου μέσου για την είσπραξή τους. Στόχος, όπως είπε, είναι να εισπραχθούν 400 με 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα μέρος των οφειλών θα πωληθούν σε άλλους «επενδυτές». Τέλος, εξέφρασε «παράπονα» επειδή – όπως είπε – η ΔΕΗ στέλνει 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως και από αυτές εκτελούνται μόλις το 20%.

Κριτήριο ψήφου η αντιλαϊκή πολιτική στην Ενέργεια

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή τις ζημιές της ΔΕΗ είναι προκλητική για το λαό και πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές.

Και οι δύο προσπαθούν να κρύψουν ότι η σημερινή κατάσταση στον κλάδο της Ενέργειας είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» που διαχρονικά προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, τα οικονομικά της ΔΕΗ είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος των τεράστιων κερδών για τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα και τα εργασιακά δικαιώματα χτυπιούνται παραπέρα στις επιχειρήσεις της Ενέργειας.

Προσπαθούν επίσης να κρύψουν ότι στο ίδιο «τέρμα» από διαφορετικούς δρόμους οδηγούν τόσο το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», που επιχείρησε να υλοποιήσει η ΝΔ, όσο και η «παραλλαγή» της πώλησης ατμοηλεκτρικών μονάδων, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις δημοπρασίες Ενέργειας και την υποχρεωτική μεταφορά πελατών της ΔΕΗ στους «εναλλακτικούς παρόχους».

Αλλά και η υποχρέωση της επιχείρησης, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της λιανικής αγοράς, να πουλά φθηνό ρεύμα στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ώστε με τη σειρά τους εκείνες να το πουλούν πολύ πιο ακριβά στους λαϊκούς καταναλωτές, αλλά και να το εξάγουν σε «ανταγωνιστικές τιμές» στο εξωτερικό.

* * *

Αυτή η πολιτική οδήγησε με σταθερά βήματα στη σημερινή κατάσταση, η οποία αξιοποιείται για να προχωρήσουν παραπέρα τα σχέδια διάσπασης της επιχείρησης, όσο και για να εξαπολυθεί ένα ακόμα «πογκρόμ» εκβιασμών και πιέσεων προς τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τα «τσουχτερά» τιμολόγια, στο όνομα της «εξυγίανσης» των οικονομικών της επιχείρησης.

Απ’ αυτήν τη σκοπιά, είναι εκ του πονηρού ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το ποιος εφάρμοσε καλύτερα την «απελευθέρωση», ποιανού το «μοντέλο» είναι πιο αποτελεσματικό, από τη στιγμή που τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος συμφωνούν και εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φορτώνοντας με νέα βάρη το λαό.

Αλλωστε, το ζήτημα της παραπέρα «απελευθέρωσης» του κλάδου, όσο και οι συστάσεις για άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ορθά – κοφτά περιγράφονται και στις «10 εντολές» για την κυβέρνηση της επόμενης μέρας, στο «μεταμνημονιακό» μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει και η ΝΔ, «καθήκον» που ανελλιπώς «θυμίζει» με όλες τις εκθέσεις της η Κομισιόν.

Το βέβαιο είναι ότι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής παραμένουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, τους οποίους προσπαθούν τώρα να ενοχοποιήσουν για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ! Εκεί αποσκοπεί, για παράδειγμα, η συκοφαντία ότι τα οικονομικά της επιχείρησης είναι αποτέλεσμα των «κοινωνικών παροχών» και των «ελαφρύνσεων» προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία βρέθηκαν την τελευταία τετραετία στο μάτι του κυκλώνα της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και στο στόχαστρο των διακοπών της ηλεκτροδότησης, της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Μάλιστα, με καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η «διαδικασία μείωσης των ανεξόφλητων οφειλών» προς την επιχείρηση περνά ήδη στην επόμενη φάση, αυτή της «τιτλοποίησής» τους, ώστε να αναλάβουν τα funds και λοιπά «κοράκια» την είσπραξη. Ενώ με την πολιτική της κυβέρνησης, πάνω από 120.000 νοικοκυριά έμειναν εκτός «κοινωνικού τιμολογίου», επειδή σύμφωνα με τα νέα κριτήρια – που αναδιανέμουν την ενεργειακή φτώχεια – ακόμα δεν έχουν πιάσει… πάτο και δηλώνουν «θηριώδη» εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.

***

Στην ουσία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για το ποιος και πώς από την επόμενη μέρα θα προχωρήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, που σημαίνει κέρδη για τα μονοπώλια, αλλά πανάκριβο ρεύμα και ένταση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό, ανατροπή εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, αλλά και μεγάλους κινδύνους από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των μονοπωλιακών ομίλων.

Για το λαό, λοιπόν, αυτό που έχει σημασία για την επόμενη μέρα είναι ποιος θα σταθεί απέναντι σε αυτό το «κοινό σχέδιο» ΕΕ – κεφαλαίου – κυβερνήσεών του, μπαίνοντας μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στις διακοπές ρεύματος λαϊκών σπιτιών, για φτηνά τιμολόγια ρεύματος, για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου, δείχνοντας το δρόμο της σύγκρουσης με αυτήν την πολιτική, ώστε οι πολύ μεγάλες δυνατότητες της χώρας στην παραγωγή Ενέργειας να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα κέρδη των ομίλων. Και αυτή η δύναμη μπορεί να είναι μόνο ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Τ.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 25/6/2019