Συνεχίζεται η υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης – Καταγγελία της ΠΕΜΕΝ και του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου

Την υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, η οποία συνεχίζεται σε βάρος των σπουδαστών, των μετεκπαιδευομένων σε ΑΕΝ (Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού) και ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ.

Σημειώνει ότι «η σημερινή έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου του ΚΕΣΕΝ κατέγραψε για άλλη μια χρονιά τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και στην κτιριακή υποδομή, με αποτέλεσμα δεκάδες Μηχανικοί να αποκλειστούν από την εγγραφή των κύκλων μαθημάτων του Σεπέμβρη, ενώ συνάδελφοι που θέλουν να αποκτήσουν το δίπλωμα του Α’ Μηχανικού λόγω πληρότητας τους παραπέμπουν σε κύκλο μαθημάτων τον Δεκέμβρη!

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί οξυμμένα προβλήματα στον οικονομικό και επαγγελματικό προγραμματισμό των συναδέλφων, ενώ αποτελεί τροφή στα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Σε όλα τα τμήματα των Α’ και Β’ Μηχανικών η συμμετοχή ξεπερνάει τα 35 άτομα».

Παράλληλα σημειώνει ότι «από καταγγελίες ναυτεργατών οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν το δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Ε.Ν., με τις προϋποθέσεις να προβλέπουν την παρακολούθηση ειδικού τμήματος στην ΑΕΝ Ασπροπύργου με διάρκεια μηνών, λόγω μη λειτουργίας του αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτική σχολή στο Σπλιτ της Κροατίας, να πληρώνουν 3.000 ευρώ με διάρκεια φοίτησης 45 μέρες.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην ναυτική εκπαίδευση δεν είναι αποσπασμένες από το σύνολο των προβλημάτων των ναυτεργατών, είναι στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, να επιβάλλουν τα «διεθνή κρατούντα» για το σύνολο των ναυτεργατών, που θα πληρώνουν για διπλώματα – πιστοποιητικά – για μια θέση εργασίας, χωρίς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να αγωνιστούμε ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που μας οικοδομούν, αποτελεί μονόδρομο ο ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Τραγική κατάσταση στην ΑΕΝ Ασπροπύργου

Την άθλια κατάσταση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου καταγγέλλει ο Σπουδαστικός Σύλλογος. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ερχόμενοι στη Σχολή για την εξεταστική, διαπιστώσαμε ότι το κτίριο της Ακαδημίας μας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό του Ιούλη είναι εκτεταμένες. Σε πολλά σημεία έχουν αποκολληθεί σοβάδες και υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους, ενώ σε κάποια εργαστήρια έχει υποστεί ζημιές και ο εξοπλισμός, όπως υπολογιστές κ.α.

Το κτίριο της ΑΕΝ του Ασπροπύργου κατασκευάστηκε το 1956! Η σημερινή κατάσταση του είναι απαράδεκτη, δημιουργεί κινδύνους για τους σπουδαστές και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των έως τώρα κυβερνήσεων που καταδικάζουν συνολικά τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση στην υποχρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός της ΑΕΝ Ασπροπύργου δεν επαρκεί για να καλύψει τα έξοδα συντήρησης των κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών της.

Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας όλων μας γύρω από το πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας για μεγάλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για όλες τις ΑΕΝ!

Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και την αποκατάσταση του κτιρίου!

  • Άμεσα να ελεγχθεί το κτίριο από τους κατάλληλους φορείς του κράτους. Σε περίπτωση που το κτίριο κριθεί ακατάλληλο για χρήση χρειάζεται άμεσα, με κρατική ευθύνη, να βρεθούν άλλοι χώροι, (έστω ως μεσοπρόθεσμη, ενδιάμεση λύση) ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της εξεταστικής και του εξαμήνου.
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως όλες οι φθορές αλλά και να προχωρήσουν και άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις συντήρησης του, όπως στις τουαλέτες, στα παράθυρα και στις πόρτες των αιθουσών, αλλά και σε κάποια μπαλκόνια».