Συλλυπητήρια για τον θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή Γιώργου Γκότση από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναγωνιστές του παλαίμαχου μετανάστη αγωνιστή, Γιώργου Γκότση, που έφυγε από τη ζωή την 13η Απρίλη.

Ο Γιώργος Γκότσης γεννήθηκε το 1930 στον Αετό Μεσσηνίας, από οικογένεια αγωνιστών. Ο πατέρας του ως υπεύθυνος του ΕΑΜ στην περιοχή, δολοφονήθηκε στις φυλακές της Κυπαρισσίας το 1945. Η μητέρα του καταδικάστηκε σε θάνατο και ο αδελφός του σκοτώθηκε πολεμώντας στις γραμμές του ΔΣΕ. Το σπίτι του το έκαψαν 2 φορές οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους. Διωκόμενος αυτός και η οικογένεια του, από το καθεστώς, μεταναστεύει αρχικά στο Βέλγιο, όπου δουλεύει ως ανθρακωρύχος και στη συνέχεια στην Αυστραλίας το 1960. Μαζί με Έλληνες συναγωνιστές ιδρύουν τον Εργατικό Σύνδεσμο «Ηράκλειτο» και το 1964 μετακομίζει στο Σίδνεϋ όπου και δουλεύει στο λιμάνι. Το 1965 εκλέχτηκε οργανωτικός γραμματέας του εργατικού συνδέσμου Άτλας και το 1974 Πρόεδρος του συνδέσμου, όπου και παρέμεινε Πρόεδρος έως πρόσφατα, ενώ παράλληλα για πολλά χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πρωτομαγιάς του Σίδνεϋ.

Ο Γιώργος Γκότσης έγραψε την ιστορία του με σκληρούς αγώνες, ρήξεις και ιδανικά. Η στάση ζωής του, ο ασίγαστος αγώνας του, αποτελεί παραδειγματική περίπτωση αγωνιστή μετανάστη, με καθοριστική επιρροή στην ιστορική εξέλιξη της σύνδεσης του αυστραλιανού συνδικαλιστικού κινήματος, με τους εργαζόμενους μετανάστες της Αυστραλίας, στις εργατικές τους διεκδικήσεις αλλά και ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις

Παράδειγμα αποτελεί η έμπρακτη αλληλεγγύη και συμβολή του στους ταξικούς αγώνες των ναυτεργατών της Ελλάδας. Κομβικά σημεία το σταμάτημα των πλοίων την περίοδο της Χούντας στο λιμάνι του Σίδνεϋ, η αμέριστη συμπαράσταση στη Διοίκηση της ΠΕΜΕΝ τη δύσκολη πολιτικά περίοδο μετά τη χούντα που αναλαμβάνει ταξική διοίκηση στο σωματείο. Καθοριστική η συμβολή του μέσω των συνδικάτων της Αυστραλίας, στην επιτυχία της Παγκόσμιας Απεργίας της ΠΕΜΕΝ το 1980, με δουλειά πλοίο το πλοίο και μηχανικό το μηχανικό, στα ελληνικά πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι του Σίδνεϋ. Η στάση του  αυτή, δίπλα στους αγώνες των ναυτεργατών, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι το θάνατό του.

Ο Γιώργος Γκότσης δεν παρέδωσε τα όπλα με τη συνταξιοδότηση του. Με σύνθημα του «Ο αγώνας συνεχίζεται» συνέχισε αταλάντευτα τη δράση του μέχρι το τέλος.

Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, αλλά και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, στην ασίγαστη ταξική πάλη της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο, για όσο θα υπάρχει καπιταλισμός στον κόσμο.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΠΑΜΕ για το θάνατο του Γιώργου Γκότση

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη θλίψη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας για το θάνατο του βετεράνου αγωνιστή, συνδικαλιστή μετανάστη Γιώργου Γκότση, που έφυγε από τη ζωή  τα ξημερώματα  της 13ης Απρίλη, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ο Γιώργος Γκότσης ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος του διεθνούς κινήματος των λιμενεργατών, πρωτεργάτης σκληρών ταξικών αναμετρήσεων στο λιμάνι του Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου είχε μεταναστεύσει το 1960 λόγω διώξεών του στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή και στήριξε μεγάλες απεργίες των ναυτεργατών, συνέβαλε αποφασιστικά στους αγώνες ενάντια στη χούντα στην Ελλάδα, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα  των Ελλήνων ναυτεργατών και των Αυστραλών λιμενεργατών.

Πρωτοστάτησε μέσα από τις γραμμές του Εργατικού Συνδέσμου Ελλήνων Μεταναστών «Άτλας», στις διεκδικήσεις των Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό.

Για τη δράση του το αυστραλιανό κράτος του αρνιόταν για χρόνια την υπηκοότητα. Διακρίθηκε για τη  διεθνιστική αλληλεγγύη και τη στήριξη των αγώνων και της δράσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ξεχωριστή ήταν η δράση του, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, για τη στήριξη και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας και του ΠΑΜΕ ενάντια στα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τόσο πρακτικά όσο και με την πείρα του και τη συμβουλή του. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του για το ΠΑΜΕ:

«Το ΠΑΜΕ βρίσκεται στο σωστό δρόμο και με τη δράση του και τον ταξικό προσανατολισμό του προσφέρει στην ελληνική εργατική τάξη, αλλά και στη διεθνή εργατική τάξη».

Ενώ συνοψίζοντας την πείρα χρόνων συνδικαλιστικής δράσης είχε πει:

«Ο εργάτης δεν έχει δύναμη μόνος του. Δεν πάει να είναι ο πιο θαρραλέος. Δεν έχει σημασία πόσο θαρραλέος είσαι, μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Κι όσοι βγαίνουν θαρραλέα στους χώρους δουλειάς, έχουν τη δύναμη του συνδικάτου».

Ο Γιώργος Γκότσης αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Οι αγώνες του και η δράση του θα είναι οδηγός μας.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και τους συντρόφους του.