ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ : «Γύρισαν την πλάτη» στην υπουργική φιέστα και ανέδειξαν τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους

Ενόψει της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Ναυτιλίας στη σχολή για την κοπή πίτας και τη δωρεά από την εταιρεία «MAN» ενός στροφαλοφόρου άξονα, οι σπουδαστές στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου τους γύρισαν την πλάτη με απόφαση του ΔΣ του συλλόγου τους.

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Σπουδαστών αναδεικνύει πίσω από τις φιέστες ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι σπουδαστές, τις διεκδικήσεις τους για να έχουν σπουδές, ζωή, δουλειά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους:

«Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

κάθε τόσο έρχονται – παρέρχονται στη σχολή ο υπουργός, εταιρείες, στήνονται φιέστες! Την ίδια στιγμή όμως τα οξυμένα και καυτά προβλήματα για εμάς, τους σπουδαστές παραμένουν!

Είναι προκλητικό κυβέρνηση και εφοπλιστές να μας λένε πως είναι “η πρώτη ναυτιλία στον κόσμο”, με μεγάλα κέρδη και επενδύσεις σε πλοία, εμείς όμως να ζούμε μια διαφορετική πραγματικότητα με σοβαρά προβλήματα στη σχολή, όπως ελλείψεις σε μόνιμους καθηγητές, σε βιβλία, σε σύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές, να ακριβοπληρώνουμε τη μετακίνηση και τη σίτιση μας, σημειώσεις, αναλώσιμα και εξοπλισμό απαραίτητα για τα μαθήματα μας, να ζούμε με το άγχος για την εύρεση μπάργκο, την ίδια πραγματικότητα να ζούμε και στη ζωή μας συνολικότερα, αφού οι οικογένειές μας δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Είναι προκλητικό ένας εφοπλιστής με 140 μέτρα και 25.000 τόνους καράβι με εκατομμύρια κέρδη να φορολογείται μόνο με 12.000 δολάρια (tax – tonnage)i σε ετήσια βάση, λιγότερο ακόμη και από τον ανθυποπλοίαρχο!

Με φιέστες και δημαγωγικές δηλώσεις δε λύνονται τα προβλήματα!

Έχουμε το δικαίωμα και μας αξίζει να σπουδάζουμε, να εργαστούμε και να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Να έχουμε πρόγραμμα σπουδών που να μας δίνει όλη την απαραίτητη γνώση για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το επάγγελμα που επιλέξαμε!

Να έχουμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για να μπορεί κάθε σπουδαστής να σπουδάσει χωρίς κανένα εμπόδιο και όχι να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα, φωτοτυπίες, διάφορα υλικά όπως στο σχέδιο, πάσο για δωρεάν μετακινήσεις.

Να έχουμε σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, εργαστήρια, υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες σε θέρμανση και φωτισμό σε όλες τις αίθουσες, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας (και όχι εστίες μόλυνσης όπως συμβαίνει με τις WC…).

Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε!

Για όλα αυτά έχουν πληρώσει και με το παραπάνω οι οικογένειες μας κι εμείς!

Εδώ και τώρα! Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας:

 • για την άμεση ανακαίνιση και συντήρηση των υποδομών στη σχολή ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε υγιεινή και ασφάλεια!
 • για να υπάρχει θέρμανση σε όλες τις αίθουσες!
 • για να πάρουμε το πάσο όλοι οι σπουδαστές!

Παλεύουμε για μόρφωση και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Συσπειρωμένοι στο Σύλλογο μας αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του περιεχομένου της Ναυτικής Εκπαίδευσης, να έχουμε καθηγητές, βιβλία, υποδομές για τα εργαστήρια, την ασφάλεια και την υγιεινή μας, για να μπορούμε να έχουμε πάσο για τη σχολή, το μπάργκο, τη ζωή που μας αξίζει!!

Δε θα σταματήσουμε! Συνεχίζουμε δυναμικά, συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας και διεκδικούμε:

 1. Αποκλειστικά Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ενταγμένη στο υπουργείο Παιδείας. Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
 2. Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ και κατάργηση του αναχρονιστικού Εσωτερικού Κανονισμού της σχολής. Καμία συμμετοχή των Εφοπλιστών, του υπουργείου, των λιμενικών, των οργάνων διοίκησης και διεύθυνσης της σχολής στις διαδικασίες του Σπουδαστικού Συλλόγου.
 3. Προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
 4. Άμεσα και έγκαιρα βιβλία για όλα τα μαθήματα της σχολής. Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο καθεστώς των σημειώσεων και των φωτοτυπιών. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των σπουδαστών για αναλώσιμα!
 5. Εκπαιδευτικό ταξίδι, εύρεση καραβιού με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Ναυτιλίας και της Διοίκησης της ΑΕΝ Ασπροπύργου για όλους τους σπουδαστές. Ναυτολόγηση με ΣΣΕ, συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 6. Δωρεάν μετακίνηση όλων των σπουδαστών. Το σπουδαστικό πάσο να έχει ισχύ όπως και σε άλλες σχολές για εκπτώσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, διάφορους άλλους φορείς, κ.α.
 7. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εργαστηρίων. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τα αναλώσιμα που χρειάζονται για την παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων.
 8. Λειτουργία υποδομής με υπολογιστές για αναζήτηση πληροφοριών και την εκπόνηση εργασιών με σταθερή πρόσβαση στο Internet και ασύρματη σύνδεση Wi-Fi σε όλους τους χώρους της σχολής.
 9. Να λειτουργήσει δωρεάν σίτιση με κανονικό γεύμα για όλους καθώς και στέγαση για τους συναδέλφους από επαρχία. Μέχρι τότε να δίνεται έγκαιρα και να αυξηθεί το επίδομα στέγασης.
 10. Όχι στην φοροαφαίμαξη των ναυτεργατών. Να φορολογηθούν οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
 11. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υλικών για την καθαριότητα του κτιρίου του της ΑΕΝ.
 12. Κατάργηση του Π.Δ 141/2014 και των νόμων 3153/2003, 3450/2006 (ΝΕΚΕ) για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.
 13. Εισαγωγή όλων των ειδικών σχολείων στο πρόγραμμα σπουδών. Μέχρι τότε να διεξάγονται στην ώρα τους τα μαθήματα των ειδικών σχολείων για την έκδοση διπλώματος ( G.O., ΣΩΣΤΙΚΑ, ECDIS κ.α.).
 14. Λειτουργία χώρων αθλητισμού για αθλητικές ομάδες και πολιτισμού για θεατρικές, μουσικές ομάδες, κλπ.

ΚΑΛΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019!

ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ».