ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ 84η ΔΕΘ : Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου

Την πρώτη μαζική, ενωτική, ταξική απάντηση έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, διαδηλώνοντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, με σύνθημα: «Αγώνας ενωτικός, μαζικός, ταξικός. Για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα».

Έστειλαν μαζική, μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και απάντησαν αγωνιστικά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ να χτυπήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και να βάλει τα Συνδικάτα στο γύψο.

Τόνισαν ότι σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα που θα διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών. Ένα ζωντανό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ζωντανό, με σωματεία με δράση και ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Που δεν θα παζαρεύει πόσα δικαιώματα θα χάσουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι.

Που θα αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους. Ένα κίνημα που θα έχει σταθερό μέτωπο υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί, στο κράτος τους, στην ΕΕ, ενάντια στην εκμετάλλευση και σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 84η ΔΕΘ, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση (VIDEO) .

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΕΓ του ΠΑΜΕ την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το  πλαίσιο διεκδικήσεων

Γ. ΠΕΡΡΟΣ: Να δυναμώσει η διεκδίκηση σύγχρονων όρων ζωής και δουλειάς με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες

Μιλώντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες και νέοι, άνεργοι,

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα ενότητας και δράσης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί να δώσουμε τη μάχη απέναντι στα σχέδια που ήδη έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση της ΝΔ και θα φέρει τις επόμενες μέρες με τη μορφή πολυνομοσχεδίου-σκούπας.

Να προετοιμάσουμε εμείς αποφασιστική, μαζική, συντονισμένη και μαχητική αγωνιστική απάντηση. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στη συλλογική οργάνωση και πάλη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία. Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και όχι δούλοι στον 21ο αιώνα.

Χρειάζεται άμεση απάντηση! Να δημιουργήσουμε στους χώρους δουλειάς απεργιακό κλίμα, να παρθούν αποφάσεις, να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, εργοδοσία να χτυπήσουν τις συλλογικές διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις των συνδικάτων. Να χτυπήσουν το δικαίωμα ώστε να μπορούν να συζητούν οι εργαζόμενοι, να αποφασίζουν, να κρίνουν, να συνειδητοποιούν «ποιος είναι ο φίλος τους και ποιος είναι ο εχθρός».

Να μην επιτρέψουμε να παραδοθούν στην εργοδοσία και την κυβέρνηση τα στοιχεία των εργαζομένων που αποφασίζουν, που ψηφίζουν, που παλεύουν για τα δικαιώματα, για τη ζωή τους. Απευθύνουμε παντού, σε κάθε σωματείο, σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση κάλεσμα για να πάρει αποφάσεις και πρωτοβουλίες να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι τη συλλογική τους κατάκτηση, τις ζωντανές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς. Δίνουμε το μήνυμα προς την κυβέρνηση, την εργοδοσία, ότι δεν θα παραδοθούμε, θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσά μας. Η ενότητα της εργατικής τάξης που σφυρηλατείται μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, δεν πρόκειται να δεχτούμε να χτυπηθεί. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δοθεί ο μεγάλος ηρωικός πολύμηνος αγώνας των χαλυβουργών χωρίς τις δεκάδες συλλογικές, μαζικές, μαχητικές, αποφασιστικές γενικές συνελεύσεις; Πώς μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ελεγχόμενες και απρόσωπες ηλεκτρονικές διαδικασίες που θέλουν να φέρουν στη ζωή των συνδικάτων από τη μία το φακέλωμα και από την άλλη το χτύπημα της ζωντανής και ενεργής συμμετοχής.

Η επίθεση, συνάδελφοι, είναι συγκεκριμένη και στο στόχαστρο βρίσκονται τα σωματεία και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, το δικαίωμα στη συλλογική δράση και τους αγώνες του εργαζόμενου λαού. Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία, μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για εμάς είναι μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων! Επιχειρούν σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντά της!

Αυτή η επίθεση επιβεβαιώνει ακόμα ότι στο πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρήκε τον καλύτερο υπερασπιστή της. Ο στόχος της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της για να μπορέσει να περάσει τη νέα αντεργατική επίθεση, θέλει υποταγμένα ή άφωνα Συνδικάτα, κλείνει το μάτι σε αυτούς που έχουν κάνει επιστήμη τον «κοινωνικοεταιρισμό», σε όσους θέλουν να μεταλλάξουν τα Συνδικάτα σε όργανα στήριξης των επιδιώξεων των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και στην διατήρηση και διεύρυνση του «ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος» για την προσέλκυση κεφαλαίων.

Από καιρό άλλωστε τα διατεταγμένα από την εργοδοσία ΜΜΕ κάνουν συχνά λόγο για την ανάγκη «να αλλάξει το συνδικαλιστικό κίνημα», να προσαρμοστεί στα «νέα δεδομένα», αναμασώντας τα περί «κομματοκρατίας» στα σωματεία που πρέπει τάχα να σταματήσει, βγάζοντας από το κάδρο βέβαια τα δικά τους παιδιά, τα στελέχη των κομμάτων που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και βρίσκονται μέσα στα συνδικάτα. Είναι οι άνθρωποί τους. Στελέχη που βρέθηκαν με επιχειρήσεις στο όνομά τους, βρέθηκαν στα ΔΣ επιχειρηματικών ομίλων, goldenboys και διευθυντές. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη διευθύντρια του «My Market» που καλούσε τους εργαζόμενους να χαίρονται και να έχουν χαμόγελο στα χείλη για τα 300 ευρώ μισθό που παίρνουν.

Η πρόταση πάλης και διεκδικήσεων που αποφασίστηκε στην προχθεσινή σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, που πραγματοποιήθηκε εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι απάντηση απέναντι στην επίθεση που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από αυτό το βήμα, δίνουμε τη σκυτάλη στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις της χώρας, ώστε να προχωρήσουν αντίστοιχα σε πλατιές συσκέψεις σωματείων, να αποφασίσουν μέσα από τη συζήτηση το επόμενο αγωνιστικό βήμα, να γίνει το αγωνιστικό πλαίσιο που αποφασίστηκε προχθές κτήμα όλο και περισσότερων, να συμπληρωθεί.

Να απαντήσουμε με το δικό μας σχέδιο κόντρα στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ και βιομηχάνων να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους, δυναμώνοντας τους πυρήνες αντίστασης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Μαζί με τους συμμάχους μας αγρότες, ΕΒΕ, μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση της πάλης. Κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Αγώνας για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα!

Η δέσμευση του νέου πρωθυπουργού στη συνάντηση με τους «κοινωνικούς εταίρους» στην αρχή της βδομάδας, στη συνάντηση δηλαδή που βρισκόταν η συνδικαλιστική μαφία και καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι, όταν άκουγε πως η νέα κυβέρνηση «θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο», πρέπει να προκαλέσει συναγερμό.

Οι κυβερνητικές θέσεις μαζί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του καλοκαιριού, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το χώρο και την άνεση που θα έχουν ΣΕΒ, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ώστε απαιτούν όλο και νέες θυσίες από τον εργαζόμενο λαό και παράλληλα να έχουν στα χέρια όλους τους όρους εργασίας που να τους επιτρέπουν να παίρνουν στη δουλειά όσους θέλουν, να τους πληρώνουν ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν, να τους απολύουν και να τους ανακυκλώνουν και χωρίς αποζημίωση.

Η δέσμευση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων μαζί με τη διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που έπιασε στασίδι σε αυτόν τον ανεπίσημο κοινωνικό διάλογο, είναι πώς θα προσπαθήσουν όλοι μαζί και από κοινού να πάρουν μέτρα για τη βελτίωση του «επενδυτικού κλίματος», στο όνομα της επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Σημειολογικά και μόνο πρέπει να αναφερθεί πως ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Β. Ελλάδας που ο ΣΥΡΙΖΑ για δικούς του λόγους τον αναβάθμισε ως φορέα και κοινωνικό εταίρο, ζήτησε από τον νέο πρωθυπουργό «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες», δηλαδή περιοχές που το κεφάλαιο μπορεί να απολαμβάνει «έξτρα» φορολογικά προνόμια και να παραβιάζει «νόμιμα» ακόμα και αυτήν την άθλια «εργατική» νομοθεσία, να απαγορεύει την είσοδο και δράση συνδικάτων.

Η κανονικότητα, η «δίκαιη ανάπτυξη» ή «ανάπτυξη για όλους», έχει ως προϋπόθεση τη διαρκή πρέσα στα εργατικά δικαιώματα και στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Αν κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα, μια χώρα που απασχόλησε όσο η δική μας και πυροδότησε συζητήσεις γύρω από την καπιταλιστική κρίση και τη διέξοδο, τα αριθμητικά στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Στην Ισπανία λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης το 2008, όλοι οι δείκτες της οικονομίας έχουν βελτιωθεί, το ΑΕΠ έχει αυξηθεί, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται από 440 σε 510 δισ. ευρώ την πενταετία 2013-2018 αλλά την ίδια στιγμή, ο μέσος ετήσιος μισθός παραμένει χαμηλότερος από τα προ κρίσης επίπεδα και ειδικά στους εργαζόμενους 20 – 35 χρονών οι χρονιάτικες απώλειες φτάνουν τα 1.500 ευρώ.

Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε. Το σύνθημα της κυβέρνησης στη ΔΕΘ «ανάπτυξη για όλους» σημαίνει ανάπτυξη για όλα τα αφεντικά, τις εταιρείες, τα μονοπώλια όλων των κλάδων, από το ξεζούμισμα όλων των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων με την άγρια φοροληστεία.

Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει απορία. Αυτό είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, αυτός είναι ο καπιταλισμός. Οι κρίσεις και οι όποιες αναιμικές ανακάμψεις βασίζονται πάνω στη διαρκή του δίψα για το αίμα των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους.

Σήμερα οι εργαζόμενοι τόσο στη χώρα όσο και στις άλλες χώρες έχουν ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία για να κρίνουν πως δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτή την ανάπτυξη, που υπηρετεί και προωθεί με μοιρασμένους ρόλους ο «εταιρισμός» κυβέρνησης- επιχειρηματιών-συνδικαλιστικής μαφίας. Σήμερα δεν χωρούν άλλες μειωμένες απαιτήσεις, δεν μπορεί ο εργαζόμενος, ο νέος και η νέα να αρκούνται με τα ελάχιστα, δεν μπορεί να υπάρχει συμβιβασμός και ανοχή με τα ψίχουλα, με τις κακοπληρωμένες δουλειές του ποδαριού, με την ανασφάλεια και τη μισοανεργία.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι με τα παραμύθια της κυβέρνησης. Χρειάζεται να ανοίξει πιο βαθιά η συζήτηση, ανάπτυξη για ποιόν.

Για εμάς δεν είναι «κανονικότητα» οι αντεργατικές ανατροπές, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών. Δεν είναι κανονικότητα η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, που δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για το λαό μας και τους λαούς των γειτονικών χωρών. Οι νέες εικόνες με την εισροή χιλιάδων προσφύγων αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και η μετατροπή των νησιών και άλλων περιοχών σε αποθήκες ψυχών, δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους. Η άμεση και γρήγορη εξέταση των αιτημάτων τους μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες και η ανεμπόδιστη διέξοδός τους στους τόπους προορισμού τους, πρέπει να αποτελέσει αίτημα και του ταξικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Η αναβαθμισμένη συμμετοχή της χώρας μας σε σχέδια, επιχειρήσεις και ασκήσεις, η όλο και βαθύτερη εμπλοκή σε ΝΑΤΟικές «πρόβες πολέμου» και συνολικότερα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέπει τη χώρα μας και το λαό μας, σε «μαγνήτη» στρατιωτικών απειλών. Το ταξικό-συνδικαλιστικό κίνημα ποτέ δεν έκλεισε τα μάτια σε αυτές τις πλευρές. Μάλιστα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη πριν 2 χρόνια με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων προχωρήσαμε σε Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιμπεριαλιστικής Δράσης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εκμετάλλευση.

Τι έχουμε συνάδελφοι και συναδ/ες μπροστά μας:

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό εις βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Να προχωρήσει πιο γοργά σε ιδιωτικοποιήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, να κλείσει μεγάλες επιχειρήσεις με άξονα την πολιτική απαξίωσής τους, όπως η ΛΑΡΚΟ. Είναι έτοιμη να προχωρήσει με επιθετικότητα στο κομμάτι των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των κόκκινων δανείων. Θα έχουμε εξελίξεις μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, στην προσχολική αγωγή, στην υγεία.

Στον πυρήνα του κεντρικού σχεδιασμού της κυβέρνησης βρίσκεται το περίφημο «επιτελικό κράτος» το οποίο σημαίνει πιο επιθετικό κράτος απέναντι στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, πιο αποφασιστικό στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι φανερό ότι με το δόγμα «νόμος και τάξη» θα επιδιώξουν να επιβάλλουν το συμβιβασμό με τα ψίχουλα, τη ζωή στην πρέσα και τους αβάσταχτους φόρους και τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, την υποταγή του εργαζόμενου λαού στις συνεχείς απώλειες στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές «για να μην διαταραχθεί η επάνοδος στην κανονικότητα».

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Σήμερα τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές που φέρνει η κάθε κυβέρνηση, καθώς η μια συμπληρώνει την άλλη, χωρίς ρήξη με τις στρατηγικές της ΕΕ, με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μηχανισμούς τους. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ανατροπές στους συσχετισμούς δυνάμεων στην κοινωνία και στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα διεκδικητικό που θα διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, θα αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους. Ένα κίνημα που θα έχει σταθερό μέτωπο υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.

Το ΠΑΜΕ και από αυτό το βήμα ανακοινώνει την πρωτοβουλία και απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε εργαζόμενο, ώστε να ανοίξει η συζήτηση και να μπει σε πρώτο πλάνο η ανάγκη της μετατροπής του συνδικαλιστικού κινήματος σε πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, σε δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε την πάλη μας στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, πώς θα ανασυντάξουμε το κίνημά μας απελευθερώνοντάς το από το θανάσιμο εναγκαλισμό της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, πώς θα φέρουμε τους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν με τους πιο άθλιους όρους στα συνδικάτα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Για τους εργαζόμενους πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου οποιαδήποτε νέα παρέμβαση για το ασφαλιστικό. Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν η κυβέρνηση μαζί με τα αρπακτικά του μεγάλου κεφαλαίου να ακουμπήσουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αντιθέτως πρέπει να βάλουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα, για δημόσια, δωρεάν, καθολική, κοινωνική ασφάλιση, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες.

Η προώθηση του «συστήματος των τριών πυλώνων» αποτελεί στρατηγική δέσμευση της ΝΔ προς το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από το «βάρος» της κοινωνικής ασφάλισης, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μετατροπή των συντάξεων από κοινωνική σε ατομική υπόθεση.

Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις. Είναι η προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα εργατικά ατυχήματα, η ασφάλιση των παιδιών μας, τα επιδόματα μητρότητας, ασθένειας. Συνδέεται άμεσα με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας που συνεχώς υποβαθμίζονται. Οδηγούν τους εργαζόμενους στην ατομική ιδιωτική ασφάλιση. Ανοίγουν πάνω στις δικές μας πλάτες νέους δρόμους κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιοκατεύθυνση αποφασισμένη και σχεδιασμένη εδώ και χρόνια στα πλαίσια της ΕΕ.

Να διεκδικήσουμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου.

Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε υγεία και παιδεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ανάπτυξη που προσδοκούν έχει ως προϋπόθεση την εξαθλίωση και την ανέχεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τη δουλειά-σκλαβιά με μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Το φετινό σύνθημα του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ για «ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα», αποτελεί παράλληλα και την πρότασή μας για το επόμενο διάστημα.

Να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας παντού! Σε κάθε τόπο δουλειάς, στη γειτονιά.

Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να αποβάλλουμε από τα σωματεία μας τους ξεπουλημένους και συμβιβασμένους τον εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Σήμερα επείγει να δυναμώσει η διεκδίκηση σύγχρονων όρων ζωής και δουλειάς, με σημαία τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία δεν περνάει μέσα από τη στήριξη του σχεδιασμού του κεφαλαίου, για ανάπτυξη στην υπηρεσία του μεγαλύτερου κέρδους, αλλά μέσα από την πάλη για την ανατροπή αυτού του σχεδιασμού, της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου, για μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, προς όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Γι’ αυτό χρειάζεται να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Καλή δύναμη – Καλό αγώνα!».