ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ» : Επιβεβαιώνεται η διαρκής συμπίεση των συντάξεων

Τη διαρκή συμπίεση των συντάξεων από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των μνημονίων έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για τον περασμένο Νοέμβρη.

Έτσι όπως προκύπτει από αυτά, η μέση κύρια σύνταξη μαζί με τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις Υγείας και την εισφορά στον ΑΚΑΓΕ είναι μόλις 724,59 ευρώ μεικτά!

Ειδικότερα η μέση κύρια σύνταξη θανάτου (χηρείας) διαμορφώνεται στα 498,26 ευρώ μεικτά ενώ η αναπηρική στα 569,38 ευρώ μεικτά. Η μέση κύρια σύνταξη γήρατος ήταν 820,97 ευρώ μεικτά. Όταν αφαιρεθούν όλες οι κρατήσεις και ο φόρος που αναλογεί, οι συντάξεις που φτάνουν στην τσέπη του συνταξιούχου είναι ακόμα μικρότερες. Η μέση επικουρική ήταν 172,40 ευρώ μαζί με τις κρατήσεις και το μέσο μέρισμα για τους δημοσίους υπαλλήλους 97,99 ευρώ μεικτά.

Αναφορικά με το μέσο εισόδημα κάθε συνταξιούχου, από το σύστημα «Ήλιος» προκύπτουν τα εξής:

Τον περασμένο Νοέμβρη σύνταξη έλαβαν 2.553.990 συνταξιούχοι και το συνολικό ποσό που τους καταβλήθηκε, χωρίς να αφαιρεθεί ο φόρος ήταν 2,116 δισ. ευρώ. Έτσι το μέσο μηνιαίο εισόδημα που αντιστοιχεί σε κάθε συνταξιούχο (κύρια, επικουρική ή μέρισμα) ήταν 828,5 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα οι συντάξεις ανά ταμείο προέλευσης των συνταξιούχων διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Η μέση κύρια σύνταξη στο πολυπληθέστερο ταμείο το πρώην ΙΚΑ χωρίς τις κρατήσεις Υγείας και ΑΓΑΚΕ ήταν 576,70 ευρώ (προ φόρου)..!
  • Όσον αφορά στην επικουρική του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) η μέση σύνταξη ήταν 142,20 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη που έδωσε ο ΟΓΑ (αγρότες) διαμορφώθηκε στα 414,70 ευρώ.
  • Η μέση σύνταξη για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ -ΤΕΒΕ ήταν 699,20 ευρώ, ενώ για το Δημόσιο η μέση κύρια σύνταξη ήταν 993,30 ευρώ προ φόρου.
  • Για τους συνταξιούχους ναυτικούς (πρώην ΝΑΤ) η μέση κύρια σύνταξη ήταν 830,70 ευρώ προ φόρου.
  • Τέλος, το μέρισμα που αποδίδει το ΜΤΠΥ ήταν 84,30 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ : Οι καλύτεροι «πλασιέ» των ασφαλιστικών επιχειρήσεων