Στην αμερικανική ΟΝΕΧ οδεύουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στα χέρια της αμερικανικής εταιρείας ΟΝΕΧ φαίνεται ότι περνάνε και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψε η εν λόγω εταιρεία με τον όμιλο Ταβουλάρη (ιδιοκτήτης Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου) την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας του Ταβουλάρη, «εγκρίθηκε η υπογραφή Ιδιωτικού Συμφωνητικού αναφορικά με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, για την απόκτηση από την εταιρεία ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, LLC, κατόπιν επικύρωσης του σχετικού Σχεδίου Εξυγίανσης από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο, μέρους του ενεργητικού και παθητικού της θυγατρικής εταιρείας ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.».

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια εταιρεία έχει ήδη εξαγοράσει το Ναυπηγείο Νεωρίου, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στις 9 Μάη σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είχε αναφέρει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι τα ελληνικά ναυπηγεία και η ανακαίνισή τους, όπως συνέβη με το Νεώριο Σύρου.

Είναι γνωστό ότι τα ναυπηγεία της χώρας προορίζονται να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στους γενικότερους σχεδιασμούς για μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο εμπορίου και Ενέργειας, όπου οι θαλάσσιες μεταφορές θα έχουν το δικό τους μερίδιο. Είναι δε σαφής η επιδίωξη της σημερινής κυβέρνησης, με την οποία συμφωνούν και επαυξάνουν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, για την προσαρμογή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας με τους επικίνδυνους για τους λαούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Οσο για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα αλλά και θέσεις εργασίας είναι στην πραγματικότητα «στον αέρα». Ο σημερινός εργοδότης, δηλαδή ο όμιλος Ταβουλάρη, οφείλει στους εργαζόμενους 26 μήνες δεδουλευμένα, για τα οποία δεν γίνεται κουβέντα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την – παλιά και νέα – εργοδοσία.