Στέλιος Κουμπιάς: Οίκος Ναύτου Χίου… σιωπηρός θάνατος

Έφθασε η ώρα η στερνή, φίλα με αγάπη μου πολύ, με αυτό το στιχάκι από λαϊκό άσμα αποχαιρετώ τον Οίκο Ναύτου Χίου που μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στους Χιώτες ναυτικούς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και τις οικογένειες τους καταργείται, αναγκάζοντας τους χιλιάδες ασφαλισμένους του (περίπου 15000) και ειδικά τους παλιούς απόμαχους της θάλασσας για όλες τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες να προσέρχονται στα γραφεία ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Ένα κτήριο που έσφυζε από ζωή και παρά τις όποιες ελλείψεις σημειώνονταν κατά καιρούς, εξυπηρετούσε τους ασφαλισμένους του με το διοικητικό και ιατρικό προσωπικό του, έφθασε στο σημείο να μείνει πλέον με τρεις υπάλληλους διατηρώντας τα μητρώα των ναυτικών, ανανέωση βιβλιαρίων και πληρωμές επιδομάτων ανέργων ναυτικών, και στο υπόγειο του να σκουριάζουν ανεκμετάλλευτα τόσα χρόνια ιατρικά μηχανήματα… γιατί άραγε???? Από την ημέρα που ο Οίκος Ναύτου έχασε την αυτοτέλεια του, την 1η Απριλίου 2012 και περιήλθε στην εποπτεία του ΕΟΠΥΥ, κατά καιρούς ακούγαμε για παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών μας (κ.κ Τριαντάφυλλος, Μηταράκης, Μιχαηλίδης) κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά δυστυχώς μέναμε στις παρεμβάσεις και στα λόγια χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Παραμονές Χριστουγέννων 2015 ο Βουλευτής Χίου του Σύριζα Ανδρέας Μιχαηλίδης με αφορμή της επίσκεψης του Θανάση Δρίτσα τότε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν), δήλωνε για τον Οίκο Ναύτη Χίου ότι “όχι μόνο παλεύουμε να μην κλείσει αλλά θέλουμε να αναβαθμιστεί. “Στόχος μας”, έλεγε, “είναι να κρατήσει το Ν.Α.Τ την αυτονομία του, το υποσχεθήκαμε στους ναυτικούς και θα προσπαθήσουμε να το τηρήσουμε”. Δυστυχώς έμεινε στην προσπάθεια και όχι στην τήρηση.

Ο Οίκος Ναύτου ήταν ένας φορέας υγείας ο οποίος λειτουργούσε υποδειγματικά και έφτασε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος με τα έσοδα από τους εν ενεργεία ναυτικούς και το χαράτσι του 4% επί της αρχικής σύνταξης, που δεν είναι πια 4% σε αυτά που εισπράττει ο συνταξιούχος, αλλά πολλαπλάσιο, παρόλα τα χρέη των εφοπλιστών προς το ίδρυμα.

Εδω πρέπει να επισημάνω ότι το κτήριο του παραρτήματος Οίκου Ναύτου Χίου είναι κληροδότημα προς τον Οίκο Ναύτου με σκοπό να παρέχονται σε αυτό υπηρεσίες υγείας αποκλειστικά προς τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και σε περίπτωση που χαθεί αυτή η ιδιότητα, η οποία περιγράφεται ως όρος στη παραχώρηση, το κτήριο θα επιστρέψει στους κληρονόμους του Κωνσταντίνου Λεμού, και ο νοών… νοείτω!!!.

Και ερωτώ, γιατί να μην γίνει ο Οίκος Ναύτου παράρτημα του ΕΟΠΥΥ ή κέντρο υγείας αστικού τύπου πλήρως στελεχωμένο και να συνεχίζει να παρέχει υψηλής ποιότητας παρεχόμενη υγεία στελεχωμένο πλήρως, για εργαζόμενους και συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4150/2013 δύνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να παρέχει μέσω του Οίκου Ναύτου και των παραρτημάτων του υπηρεσίες υγείας προς τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους.

Αναφέρεται επίσης, ότι με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου θα ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή των ανωτέρων υπηρεσιών. Οι λάθος χειρισμοί των εκάστοτε διοικήσεων και Κυβερνήσεων (από την εποχή της επταετίας μέχρι και σήμερα) με τα θαλασσοδάνεια και τα δανεικά κι αγύριστα που έφεραν το γκρέμισμα του πλουσιότερου ταμείου της Ευρώπης (Ν.Α.Τ), ήρθε και ο σιωπηρός θάνατος του Οίκου Ναύτου.

Με εκτίμηση Στέλιος Κουμπιάς, Πλοίαρχος Ε.Ν.

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου

  • Από το Ενημερωτικό Δελτίο τεύχος 52 της Λαϊκής Συπείρωσης Βορείου Αιγαίου και Δήμου Χίου