ΡΩΣΙΑ: Στους 20 οι νεκροί από την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε δύο πλοία στο στενό του Κερτς

(Τελευταία ενημέρωση, Τρίτη 22/01/2019 – 19:32).

Είκοσι ναυτικοί είναι νεκροί ή θεωρούνται νεκροί από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ σε δύο πλοία που μετέφεραν αέριο κοντά στο στενό του Κερτς, ανοικτά της Κριμαίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.

Οι ομάδες διάσωσης διέσωσαν 12 ναυτικούς, ενώ ανασύρθηκαν 10 πτώματα, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Αλεξέι Κραβτσένκο, εκπρόσωπος της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών. Διευκρίνισε επίσης ότι αγνοείται η τύχη άλλων 10 ναυτικών που θεωρούνται νεκροί. «Δεν υπάρχει ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί, δεν είναι πλέον μια επιχείρηση διάσωσης», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως οι ναυτικοί που αγνοούνται πνίγηκαν «μπροστά στα μάτια των διασωστών» χωρίς να έχουν σωσίβια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια άντλησης καυσίμων από το ένα πλοίο στο άλλο και οι ναύτες άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα. Τα πληρώματα των δύο πλοίων, του «Candy» -επίσης γνωστό με το όνομα «Venise»- και του «Maestro», αποτελούνταν από Ινδούς και Τούρκους. Το «Candy» είχε 17 μέλη πληρώματος και το «Maestro» 15, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Τα δύο πλοία περιλαμβάνονται σε κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και απειλούνταν με κυρώσεις εξαιτίας της μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία.

Οι ουκρανικές αρχές επέρριψαν στη Μόσχα την ευθύνη για το δυστύχημα. Όπως υποστηρίζουν, η Ρωσία προτρέπει τα πλοία που ταξιδεύουν προς το στενό του Κερτς και την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, να απενεργοποιούν το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πλοίων AIS, ώστε να μην εντοπίζονται.

«Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν ένα δυστύχημα με φρικτές συνέπειες» ανέφερε σε ανακοίνωση το ουκρανικό «υπουργείο Κατεχόμενων Περιοχών». Το Κίεβο διευκρινίζει πως δεν γνωρίζει την προέλευση του αερίου που μετέφεραν τα πλοία, αλλά πρόσθεσε πως τα δύο πλοία μετέφεραν τακτικά αέριο από την Ουκρανία και από άλλες χώρες.

«Η πρεσβεία μας στη Μόσχα είναι σε διαρκή επαφή με τις ρωσικές υπηρεσίες για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τους Ινδούς που εμπλέκονται στο συμβάν και για να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια», ανέφερε από την πλευρά της σε μια ανακοίνωση η ινδική διπλωματία.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Κραβτσένκο, τα πλοία φλέγονταν ακόμη σήμερα το πρωί. «Υπάρχει τεράστια ποσότητα καυσίμων εκεί», δήλωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP)