ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Διασφάλιση του άμεσου επαναπατρισμού των ναυτεργατών και όλων των μέτρων προφύλαξης στα πλοία από τον κορονοϊό

«Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, διασφαλίζοντας τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών, να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης, τα απαιτούμενα φάρμακα και την απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων», απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς επίσης και «οι εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις κρατών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τα παραπάνω και να σταματήσει η αδιαφορία τους σε βάρος των ναυτεργατών».

Το ΕΚΠ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, «σε πολύμηνο εγκλωβισμό παραμένουν χιλιάδες ναυτεργάτες στα καράβια σε όλο τον κόσμο, από το μη επαναπατρισμό τους λόγω των μέτρων που εφαρμόζουν διάφορες χώρες, για την πανδημία του κορονοϊού.

Οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε συνθήκες απόγνωσης, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής, με σοβαρό κίνδυνο στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, ενώ και οι οικογένειες τους βιώνουν αυτή την τραγική κατάσταση».

Δραματικές είναι, τονίζει «και οι συνθήκες και για τους ναυτεργάτες που βρίσκονται σε πολύμηνη ανεργία λόγω των μη αντικαταστάσεων, με τους ελάχιστους να παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 350 ευρώ!!!.

Τεράστια η ευθύνη και η υποκρισία των εφοπλιστών και των διεθνών οργανισμών (IMO, ITF κ.ά.), με τις κατά καιρούς δηλώσεις «συμπόνοιας» τους, ενώ στη πράξη, χωρίς καμία ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος του επαναπατρισμού».

«Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά απαιτεί οι εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις κρατών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσει η αδιαφορία τους σε βάρος των ναυτεργατών, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, διασφαλίζοντας τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών, να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης τα απαιτούμενα φάρμακα και την απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΠ.