ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ : Η «Απεργία» του Αϊζενστάιν σήμερα 2/4 στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube

Η ΚΝΕ, σε συνεργασία με τη «New Star» και την ευγενική παραχώρηση μέρους του αρχείου της, συνεχίζει την προβολή ταινιών μέσα από το κανάλι της στο youtube!

Σήμερα, 2 Απρίλη, στις 22:00 θα προβάλλει την ταινία «Απεργία» του μεγάλου δημιουργού Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Η «Απεργία» ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Σ. Αϊζενστάιν, είναι βουβή και δημιουργήθηκε το 1924 στη Σοβιετική Ένωση. Η ταινία αποτελεί πρότυπο καλλιτεχνικής πρωτοπορίας μέσα από τον πειραματισμό στην τεχνική και την πειθαρχία στο περιεχόμενο του έργου, που φτάνει στο θεατή. Η μεγαλοφυΐα του Αϊζενστάιν και ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξε στην εξέλιξη του κινηματογράφου σφραγίζεται με την «Απεργία». Μας αποκαλύπτει το εύρος της σκέψης του δημιουργού.

Η ταινία αναφέρεται στον απεργιακό αγώνα των εργατών ενός εργοστασίου της τσαρικής Ρωσίας και στις ενέργειες της εργοδοσίας για να την καταπνίξει. Μέσα από τις αντιθέσεις στην αλληλουχία των εικόνων ο θεατής σοκάρεται και προβληματίζεται. Η πρωτοποριακή δουλειά του Αϊζενστάιν στην τεχνική του μοντάζ «κινητοποιείται» από την ενασχόλησή του με τη φιλοσοφία του διαλεκτικού υλισμού, από την πίστη του στον κοινωνικό ρόλο της τέχνης.