ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. ΠΕΜΕΝ ΣΕ ΑΕΝ ΚΑΙ ΕΠΑΛ : Αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση

«Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη ναυτική εκπαίδευση, με τα συσσωρευμένα προβλήματα που συνδέονται με τις εξελίξεις και διαμορφώνονται από την αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων», αναδείχτηκε από περιοδείες που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα μέλη της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, στις ΑΕΝ Μακεδονίας, Χίου, Κρήτης, Πρέβεζας, και στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ αναφέρει τα εξής:

«Η διαχρονική υποβάθμιση με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ναυτοδιδάσκαλους, βιβλία, υλικοτεχνική – κτιριακή υποδομή, τα οξυμένα προβλήματα σε στέγαση, σίτιση, φοιτητικό πάσο προκαλούν πρόσθετα οικονομικά έξοδα στις εργατικές – λαϊκές οικογένειες των σπουδαστών.

Η μη έγκαιρη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού που η πλειοψηφία του παραμένει ορισμένου χρόνου είχε ως αποτέλεσμα σε ακαδημίες (Ασπροπύργου, Μακεδονίας κ.ά.) να παραταθεί ο χρόνος του εξαμήνου για πάνω από 15 μέρες, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα για τους σπουδαστές όπως η παράταση του εκπαιδευτικού ταξιδιού κ.ά.

Ακόμα και η εξαγγελία για τα ψίχουλα των 600 ευρώ το χρόνο (1,65 ευρώ/μέρα) επίδομα για τη σίτιση με προϋποθέσεις και όχι για όλους τους σπουδαστές, δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και συνεχίζεται η κακή διατροφή τους.

Τα οξυμένα προβλήματα στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση σε συνδυασμό με τις αδιαφανείς διαδικασίες στη χρήση των κονδυλίων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003), τροφοδοτεί τις ιδιωτικές σχολές, για τις οποίες πρωτοστατούν οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αστικές πολιτικές δυνάμεις ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ κ.ά.

Οι εφοπλιστές, με τη στήριξη των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, θέλουν να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας για το σύνολο των ναυτεργατών από όποια χώρα και αν προέρχονται, να πληρώνουν οι ναυτεργάτες για τα διπλώματα, τα πιστοποιητικά, για μια θέση εργασίας, να καταργηθούν οι Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και η Κοινωνική Ασφάλιση, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους.

Για τους σπουδαστές, τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους, που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα της αντιλαϊκής πολιτικής, αποτελεί μονόδρομο η οργάνωση και ο αγώνας, να δυναμώσει η ταξική πάλη, για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, ενάντια στην ανεργία, στην υποβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας, για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας».