ΠΕΡΑΜΑ: Κινητοποίηση ενάντια στις επικίνδυνες εξελίξεις για την περιοχή καλούν σωματεία και φορείς του Πειραιά

Σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Απρίλη στην πλατεία Ηρώων στις 12 το μεσημέρι, καλούν σωματεία και μαζικοί φορείς του Περάματος, ενάντια στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και για την διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών με αιχμή τον αγώνα ενάντια τα Καζάνια του Θανάτου.

Τα σωματεία και οι φορείς που καλούν την κινητοποίηση: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ΠΕΜΕΝ , ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων, Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορ/τιων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) – Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Περάματος – Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, Σύλλογος Γυναικών «Εστία της Γυναίκας», Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά – Σύλλογος Μανιατών και Λακώνων Περάματος, Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω δήμων «Ο Ίκαρος», Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων και Ναυτικών Αθλημάτων «Ο Αρμός», Ένωση Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος».

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν:

«Τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς που υπογράφουμε το κάλεσμα αυτό, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να κινητοποιήσουμε όλους τους Περαματιώτες, με αφορμή τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

 • Άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου.
 • Απαλλοτρίωση του χώρου της πρώην «BP» και ανάπλαση για το λαό.
 • Ούτε σπιθαμή παραχώρησης του Αρμού στην «Cosco».
 • Ελεύθεροι χώροι και παιδικές χαρές για το λαό και τα παιδιά του Περάματος.
 • Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco» και στους εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Μας λένε ότι, τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων θα φέρουν την «ανάπτυξη», τη «δίκαιη ανάπτυξη». Αντίθετα με αυτά, τα σχέδια της «Cosco» και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων, φέρνουν μια δραματική κατάσταση στην πόλη:

 • Ενεργοποίησαν τα Καζάνια του Θανάτουδημιουργώντας μια βόμβα 150.000 τόνων πετρελαιοειδών και χημικών μέσα στην πόλη μας. Ο εφιάλτης του καρκίνου παραμονεύει μέσα στα σπίτια μας και τα σχολεία των παιδιών μας, από τα βαρέα μέταλλα και τα χημικά των πτητικών ουσιών που διαχέονται στον αέρα.
 • Η «Cosco» διεκδικεί τον Όρμο του Αρμού, τον τελευταίο ελεύθερο χώρο του λαό του Περάματος, που κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες, αμφισβητώντας την δραστηριότητα των αλιέων του Όρμου.
 • Δημιούργησε ένα «γκέτο» εργασίας στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ, όπου οι λιμενεργάτες δουλεύουν για ψίχουλα, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι βασικός σχεδιαστής και στήριγμα αυτής της «ανάπτυξης» των μονοπωλίων:

 • Συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, έδωσε από το 2016 μέχρι σήμερα, 7 άδειες εμπορίας και αποθήκευσηςστις εταιρείες πετρελαιοειδών στο Πέραμα, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής.
 • Με την ψήφιση του άρθρου 70 των προαπαιτουμένων της 4ης αξιολόγησης που θα μας «έβγαζε» από τα μνημόνια, μονιμοποιεί τα Καζάνια του Θανάτου στο Πέραμα, δίνοντάς τους επιπλέον 20 χρόνια ζωής, ακόμα και αν σήμερα άλλαζε η χρήση γης.
 • Έκανε δώρο στην «Cosco»πάμφθηνους εργαζόμενους, αφού εξαίρεσε τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από το μητρώο λιμενεργατών, μετατρέποντας τους σε ανειδίκευτους εργάτες. Μαζί με τα δικαστήρια, έβγαλαν παράνομες 5 απεργίες των λιμενεργατών, επειδή διεκδίκησαν να δουλεύουν με ανθρώπινους όρους.
 • Παρότι μιλάει για την προστασία των εργαζομένων και συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν βγάζει άχνα να γίνει υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Μαζί με την κυβέρνηση και την περιφέρεια Αττικής, από κοντά και η δημοτική αρχή Περάματος, αποδεικνύει καθημερινά πόσο βαθιά μπλεγμένη είναι στα επιχειρηματικά σχέδια που φέρνουν την κόλαση στα σπίτια μας και τους χώρους εργασίας!

Η δημοτική αρχή Περάματος:

 • Ενώ συνέβαλε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μέσω του ίδιου του δημάρχου που συμμετείχε στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ.
 • Ενώ χειροκροτά για τα επενδυτικά σχέδια της «Cosco»που ενεργοποίησαν τα Καζάνια του Θανάτου.

Σήμερα διαδίδει στα πλαίσια των προεκλογικών παιχνιδιών ότι δήθεν φεύγουν τα 21 ανενεργά Καζάνια της πρώην «BP», αναπαράγοντας το γνωστό της επικίνδυνο διαχωρισμό μεταξύ ενεργών και ανενεργών καζανιών. Δηλαδή λέει ότι φεύγουν 21 ανενεργές δεξαμενές για κρύψει ότι οι υπόλοιπες 120 είναι σε πλήρη λειτουργία!

Εμείς όμως δεν μασάμε κουτόχορτο! Δεν μπορεί να πιστέψει ούτε μικρό παιδί ότι ο επιχειρηματικός κολοσσός των ΕΛΠΕ θα παρατήσει στην μοίρα του το φιλέτο των εγκαταστάσεων της πρώην «BP». Ανταπαντάμε στις αίολες ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, εδώ και τώρα απαλλοτρίωση των εγκαταστάσεων τις πρώην «BP» και ανάπλαση τους προς όφελος του λαού του Περάματος!

Μέσα σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις στην πόλη μας, η καθημερινότητα βοά από τα εκατοντάδες προβλήματα, με την υποχρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες, τα ταβάνια του ΕΠΑΛ πέφτουν, οι παιδικές χαρές για 4η χρονιά είναι κλειστές, δεν υπάρχουν ειδικότητες στα ιατρεία του ΙΚΑ, το Α’ Βοηθειών είναι ρημαγμένο, τα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει καθημερινότητα στην Ζώνη και στους εργαζόμενους του δήμου Περάματος, οι αθλητικοί σύλλογοι δεν έχουν σύγχρονες – επαρκείς εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή για την άθληση των παιδιών μας, ο πολιτισμός είναι είδος πολυτελείας για το Πέραμα.

Εμείς αρνούμαστε αυτήν την καθημερινότητα! Αρνούμαστε τον «ρεαλισμό» τους! Αρνούμαστε να παραδώσουμε τα παιδιά μας στα ναρκωτικά και την παραβατικότητα! Βάζουμε προμετωπίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Διεκδικούμε:

 • Έξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα. Άμεση Μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον. Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητά, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Άμεση Απαλλοτρίωση των εγκαταστάσεων της πρώην «BP», χωρίς αποζημίωση. Ανάπλαση του χώρου προς όφελος του λαού, με ευθύνη του κράτους. Μετατροπή σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητά, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Ούτε σπιθαμή παραχώρησης του Αρμού στα επιχειρηματικά σχέδια. Ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής, εδώ και τώρα, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές των αλιέων και του δημοτικού καταστήματος που χρησιμοποιούν. Να αναπλαστεί ο υπόλοιπος χώρος ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του, με αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
 • Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Να κηρυχτεί υποχρεωτική και να εφαρμοστεί καθολικά η κλαδική ΣΣΕ στη ΝΕΖ, που έχει ήδη υπογραφεί.
 • Να παραδοθούν εδώ και τώρα αναπλασμένες οι παιδικές χαρές στο λαό του Περάματος.
 • Χώρους Άθλησης – γήπεδα καλαθοσφαίρισης, βόλεϊ, ποδοσφαίρου (5Χ5). Δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου με κλιματισμό».