ΠΕΜΕΝ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΣΕΝ: Πολλά προβλήματα στους μετεκπαιδευόμενους της ΚΕΣΕΝ και από τη διακοπή των σπουδών τους

Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί στους μετεκπαιδευόμενους της ΚΕΣΕΝ και από τη διακοπή των σπουδών στις 11 Μάρτη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναδείχτηκαν κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Ναυτιλίας στις 14 Μάη, εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και της Συντονιστικής Επιτροπής ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών και στη συνάντησή τους με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ναυτιλίας και τον κ. Βαγιωνάκη από τη Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Η ΠΕΜΕΝ και η Συντονιστική Επιτροπή ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών σημειώνουν:

«Εκατοντάδες ναυτικοί και οι οικογένειές μας μένουμε ξεκρέμαστοι, απροστάτευτοι απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Πολλοί που είναι από επαρχία πληρώνουν ενοίκια, περιμένοντας να συνεχίσουν τους κύκλους σπουδών, ενώ η τηλεκπαίδευση, παρά τις όποιες δεσμεύσεις του υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, με τις ιδιωτικές σχολές να πραγματοποιούν τηλεκπαίδευση και σε λίγες μέρες θα λειτουργούν κανονικά.

Οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ δεν περιλαμβάνονται ούτε στην επιδότηση των 800 ευρώ. Σε πολλούς αυτή η καθυστέρηση της συνέχισης των σπουδών τους προκαλεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση των κύκλων που λήγει στην 5ετία.

Επίσης, αναδείξαμε ότι όλοι οι μετεκπαιδευόμενοι ζούμε καθημερινά με την αγωνία να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να βρούμε μια θέση εργασίας με την έναρξη των αντικαταστάσεων των πληρωμάτων, ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που μένουν στην ανεργία λόγω της μη δρομολόγησης πλοίων στα οποία δούλευαν.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου δεσμεύτηκαν στην εφαρμογή και λειτουργία της υλικοτεχνικής υποδομής για τηλεκπαίδευση (κάμερες, γραφίδες κ.ά.). Ενημέρωσαν ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές σπουδών, θα ξεκινήσει η εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού για τη χρήση της πλατφόρμας ώστε την ερχόμενη βδομάδα να γίνει σταδιακά η τηλεκπαίδευση σε μαθήματα στους κύκλους που είχαν διακοπεί. Η εξεταστική περίοδος θα γίνει διά ζώσης, ενώ ενημέρωση των σπουδαστών θα υπάρξει από τις γραμματείες των σχολών Πλοιάρχων – Μηχανικών. Ακόμη ότι έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς των συναδέλφων το επίδομα του Κύκλου Σπουδών Α΄ Μηχανικών, που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Όσον αφορά την έκτακτη επιδότηση, φανερώνεται η πραγματική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου. Απάντησαν ότι επιδοτούν μόνο τους κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό και αφού οι εφοπλιστικές εταιρείες στα ποντοπόρα συνεχίζουν την κερδοφορία τους, οι ναυτεργάτες στα ποντοπόρα, που μένουν σε καθεστώς ανεργίας και ομηρίας. δεν δικαιούνται ούτε τα ψίχουλα των 800 ευρώ για 45 μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για όσους ναυτεργάτες τελικά δικαιούνται το επίδομα αυτό, δεν έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί, ενώ για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν έχει μείνει ούτε μια γραμμή που να μην επιδοτείται.

Από την ΠΕΜΕΝ και τη Συντονιστική τονίσαμε ότι επιμένουμε σε όλα μας τα αιτήματα για τη διασφάλιση, τόσο της δημόσιας υγείας, όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Καλούμε τους συναδέλφους μετεκπαιδευόμενους σε ετοιμότητα σε περίπτωση μη εφαρμογής των δεσμεύσεων του υπουργείου για την τηλεκπαίδευση.

Διεκδικούμε έκτακτο επίδομα για όλους τους συναδέλφους στους οποίους έχει διακοπεί ο κύκλος σπουδών, λόγω των αυξημένων οικονομικών αναγκών που βιώνουμε καθημερινά από αυτή την κατάσταση.

Καλούμε τους συναδέλφους μετεκπαιδευόμενους να συμμετάσχουν στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που έχουν εξαγγείλει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ” – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ, για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων μας».