ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Πρόσθετα προκλητικά προνόμια προς όφελος των εφοπλιστών από την κυβέρνηση της ΝΔ 

Προς :

  • Υπουργό Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη
  • ΥEN/Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας κ.Ρεϊζη
  • ΜΜΕ

 Κοινοποίηση:

  • ΠΝΟ και  Ναυτεργατικά Σωματεία

24 Μάρτη 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Με πρόσθετα προκλητικά προνόμια προς όφελος των εφοπλιστών προχωράει η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο ναυτιλίας, ενώ την ίδια ώρα γίνονται μαζικές απολύσεις ναυτεργατών, μειώσεις των οργανικών συνθέσεων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ναυτιλίας Πλακιωτάκης προχωράει στην υλοποίηση αιτήματος των εφοπλιστών στην επιβατηγό ναυτιλία για παράταση της χειμερινής περιόδου με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και μετά την 1η Απριλίου και για όσο διάστημα διαρκεί η επιδημία του κορωνοϊού.

Αυτό το αίτημα το είχε διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ.Σακέλης στη διαρκή επιτροπή σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή με θέμα «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και άλλες διατάξεις», που έφερε πρόσθετα αντεργατικά μέτρα.

Το απύθμενος θράσος των εφοπλιστών συνεχίζεται παρά τις διαρκής επιδοτήσεις τους που έχουν μετατρέψει την πλειοψηφία των γραμμών σε επιδοτούμενες απολαμβάνοντας 130 εκ. ευρώ ετησίως, την εκτίναξη στις τιμές στα εισιτήρια, απαιτούν να επιδοτηθούν από το υπουργείο Οικονομικών με 30 εκατ. ευρώ!!! για τους επόμενους 2 μήνες.

Αντίθετα κανένα μέτρο προστασίας για τους ναυτεργάτες,  καθημερινές είναι οι μειώσεις των οργανικών συνθέσεων όπως έκανε η ATTICA GROUP στο σύνολο των πλοίων της, εντατικοποίηση της δουλειάς από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Σε αυτές τις συνθήκες με την επιδημία του κορωνοϊού απαιτούμε να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες, για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, να σταματήσουν απολύσεις και να γίνει επαναπρόσληψη των απολυμένων,  να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, διπλά πληρώματα  με 8ωρη εργασία, μέτρα προστασίας για την υγεία των επιβατών, των ναυτεργατών.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν.