ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ : Συνεχίζουμε καθημερινά την δράση για την απεργία την 1η Μάη

  • Απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών στις 5:30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.
  • Απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στον Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10:30 το πρωί.

Σύσκεψη με θέμα τον σχεδιασμό της δράση για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας την 1η Μάη, με βάση τις εξελίξεις για τις δικές μας ανάγκες, για «Σωματεία Εργατών και όχι των εργοδοτών», πραγματοποίησαν  την Τρίτη 16 Απρίλη το πρωί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Την εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών ΠΕΜΕΝ Θανάσης Ευαγγελάκης ενώ παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο της Ένωσης Μαγείρων ΠΕΕΜΑΓΕΝ Γιώργο Αντωνόπουλο.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιούμε την σημερινή σύσκεψη σε περίοδο εκλογικών αναμετρήσεων για την Τοπική – Περιφερειακή διοίκηση, την Ευρωβουλή και τις Βουλευτικές όποτε καθοριστούν.

Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, συνολικά η εργατική λαϊκή οικογένεια πρέπει να γυρίσει την πλάτη  στις ψευτοαντιπαραθέσεις που για άλλη μια φορά στήνονται  από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου για να καλλιεργήσουν συγχύσεις και αυταπάτες για το «λιγότερο κακό».

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί με την εφαρμογή των πάνω από 700 μνημονιακών νόμων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το αφήγημα της μεταμνημονιακής περιόδου, στήνει το κάλπικο δίπολο πρόοδος – συντήρηση, δίνει ψίχουλα όπως με την αύξηση του κατώτερου μισθού, τη στιγμή  που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει ματώσει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, από περικοπές μισθών, συντάξεων, από φόρους κ.ά.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλείται η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, αντίθετα την καπιταλιστική ανάπτυξη θέλει να την οικοδομήσει στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων.

Αυτό που καταγράφεται διεθνώς και στην λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., είναι η επιβράδυνση της καπιταλιστικής οικονομίας, η ανισομετρία, οι  «προστατευτισμοί» π.χ ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο, οι εμπορικοί πόλεμοι,  το «BREXIT», η όξυνση των ανταγωνισμών που μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε, τους μακελάρηδες της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας που συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσονται τόσο η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ (που συνεχίζει να δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό), Κύπρου και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, για τον ενεργειακό αγωγό «East Med», αλλά και η «συμφωνία των Πρεσπών».

Η πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών, η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγώνα ενάντια στη συμμετοχή – εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Την ίδια περίοδο συνεχίζεται η αρνητική – εκφυλιστική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, το όργιο νοθείας με την συμμετοχή της εργοδοσίας στις αρχαιρεσίες σωματείων, επιχείρησαν να το επιβάλουν η συνδικαλιστική μαφία των ηγεσιών της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ομάδα Βασιλόπουλου(ΣΥΡΙΖΑ) να στήσουν το 37ο συνέδριο – παρωδία στη Καλαμάτα και στη συνέχεια στη Ρόδο.

Το βρώμικο σχέδιο τους δεν πέρασε, βρήκε απάντηση από την οργανωμένη, πειθαρχημένη και αποτελεσματική δράση εκλεγμένων αντιπροσώπων και συνδικάτων, που με σταθερότητα επέμεναν να γίνει πραγματικό συνέδριο χωρίς νόθους και εργοδότες.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που φέτος κλείνουν 20 χρόνια ζωής και δράσης, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων τα χρόνια της κρίσης, καλούμε τους εργαζόμενους, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, να συνειδητοποιήσουν ότι ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός και ο οπορτουνισμός που αποτελούν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΝΟ, και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν  οργανώνουν δεν παλεύουν, δεν μπαίνουν μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους.

Στήριξαν και στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Ούτε μια κουβέντα δεν είπαν για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα.

Στήριξαν και στηρίζουν την ανάπτυξη με τους άθλιους μισθούς, μεροκάματα και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Στο όνομα της δήθεν διατήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έδωσαν στήριξη και την υπογραφή τους στη μείωση των μισθών με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, το 2012, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κατώτερος μισθός στα 586 € και στα 511 € για τους νέους, κάτω των 25 χρόνων. Μπήκαν εμπόδιο στην προσπάθεια των 530 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και συνδικάτων που κατέθεσαν σχέδιο νόμου στη Βουλή για τις ΣΣΕ και την επαναφορά τους.

Στήριξαν και στηρίζουν το χτύπημα της απεργίας και τη λογική ότι οι απεργίες «έφαγαν τα ψωμιά τους» και τώρα οι εργαζόμενοι χρειάζονται διάλογο και συνεννόηση με την εργοδοσία.

Στηρίζουν την προσπάθεια χτυπήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και την παράδοσή της ολοκληρωτικά στο μεγάλο ασφαλιστικό κεφάλαιο, μέσω του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, που συμφώνησαν με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση.

Στήριξαν και στηρίζουν τη λογική «εργοδότες και εργαζόμενοι μαζί για την καπιταλιστική ανάπτυξη», γράφοντας «στα παλιά τους τα παπούτσια» τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Στήριξαν και στηρίζουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα 4ωρα, την εκ περιτροπής εργασία, με την θέση τους να μπει ένα πλαφόν – όριο στο 10% των εργαζομένων που απασχολούνται σε μία επιχείρηση. Αυτό το πλαφόν έγινε μέσο για να έχουμε σαρωτικές αλλαγές στο σύνολο των εργαζομένων και το γνωστό να απολύεται εργαζόμενος με σταθερό ωράριο για να προσληφθούν στη θέση του υποαπασχολούμενοι.

Ζητούν και απαιτούν με κάθε τρόπο την αστυνομία μέσα στα εργατικά συνέδρια, φέρνοντας τις μαύρες εποχές του αστυφύλακα και του χαφιέ στα σωματεία. Δεν βγάζουν άχνα, για τις συλλήψεις αγωνιστών-συνδικαλιστών που αγωνίζονται απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την εκμετάλλευση, για την καταστολή στις εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η έκπτωτη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ζητάει να οριστεί Προσωρινή Διοίκηση από το Δικαστήριο που θα προετοιμάσει το 37ο Συνέδριο, το Δικαστήριο μπορεί να ορίσει Προσωρινή Διοίκηση. Η ΔΑΣ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δεν αποδεχόμαστε όμως μέσα σε αυτή τη Διοίκηση να είναι κάποιος από τους 62 νόθους αντιπροσώπους και εργοδότες, τους οποίους έχουμε καταγγείλει με εξώδικο και πλήρη στοιχεία, προς τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ και το ίδιο θα κάνουμε με την παρέμβασή μας στο Δικαστήριο. Νόθοι και εργοδότες δεν μπορούν να προετοιμάσουν καμία διαδικασία για ένα συνέδριο με πραγματικούς αντιπροσώπους.

Όλοι οι τίμιοι συνδικαλιστές, τα συνδικάτα, πρέπει να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

Μπορεί η εργοδοσία να είναι μέσα στα συνδικάτα; Μπορεί ο αγώνας μας να είναι αποτελεσματικός με συνδικάτα που εγκλωβίζονται στη γραμμή του συμβιβασμού που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ;

Μπορούμε να αφήσουμε τη συνδικαλιστική μαφία και το μηχανισμό της να βάζει με ευκολία εμπόδια στους αγώνες μας;

Μπορεί να μη σκέφτεται ο καθένας και η καθεμιά ότι σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε και να συμβάλλουμε, όσο ποτέ άλλοτε, για την αναζωογόνηση των συνδικάτων, για μαζικούς αγώνες για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, να παλέψουμε για το αύριο που ονειρευόμαστε εμείς και τα παιδιά μας;

Συνάδελφοι

Διαρκής είναι ο αγώνας των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στο καταστατικό της ΠΝΟ, που θρέφει την αντιδημοκρατική λειτουργία της και των «σωματείων» – σφραγίδων του κλάδου.

Θρέφει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που συστηματικά καταφεύγει στη νοθεία και τον εκφυλισμό αλλοιώνει τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα, αξιοποιείται από τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, για την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, με αμύθητα κέρδη για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Τα ναυτεργατικά σωματεία εξαιρέθηκαν από το πεδίο εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, στον οποίο προβλεπόταν η ψήφιση ειδικού νόμου για την προσαρμογή της λειτουργίας τους. Ο ειδικός αυτός νόμος ωστόσο δεν ψηφίστηκε ποτέ. Στα ναυτεργατικά συνδικάτα δεν εφαρμόζεται ούτε ο ν.330/1976, που καταργούσε προηγούμενους βασιλοχουντικούς νόμους, για να διατηρείτε η σημερινή αντιδημοκρατική λειτουργία της ΠΝΟ.

Δεκαετίες διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τη διατήρηση σωματείων – «σφραγίδων», 7 σωματεία να μην εφαρμόζουν την απλή αναλογική στις αρχαιρεσίες τους, την εφαρμογή του περιορισμού του 1/10 στα συνέδρια της ΠΝΟ με τον αποκλεισμό αντιπροσώπων, την «εξ οφίτσιου» συγκρότηση της διοίκησης της ΠΝΟ, που αποτελείται από τους προέδρους των 13 πρωτοβάθμιων σωματείων και με τον Γ.Γ, χωρίς να εκλέγονται με απλή αναλογική από τα εκλογοαπολογιστικά συνέδρια, δεν ελέγχονται, δεν λογοδοτούν πουθενά.

Για τον εκδημοκρατισμό στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή την Τρίτη 26 Φλεβάρη, πρόταση νόμου για την αλλαγή του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται ακόμα πιο επίκαιρη και επιβεβλημένη σε συνθήκες όπου ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός χρησιμοποιεί και αξιοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο, νόθες διαδικασίες και αντιπροσώπους – «μαϊμού», εκφυλιστικές μεθοδεύσεις, μπράβους και το «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, προκειμένου να ελέγχει το συνδικαλιστικό κίνημα, για λογαριασμό του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ εκτός από την απόφαση για  24ώρη Πανελλαδική Απεργία την 1η ΜΑΗ, από τις 00:01 έως τις 24:00, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός της. Τον καταψηφίσαμε και αναδείξαμε για άλλη μια φορά  τις επαίσχυντες συμφωνίες μεταξύ εφοπλιστών – Γ.Γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλά με την στήριξη των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται. Για αυτές τις συμβάσεις στα ελληνόκτητα και ξένων συμφερόντων πλοία, προβλέπονται  έσοδα  4.634.000 ευρώ για το 2019!!!

Η επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών θα ενταθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, στο στόχαστρο η συντριβή των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών  συνεχίζει να αρνείται από το 2010 την ανανέωση της ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, αντίστοιχα δεν ανανεώνονται στα Μεσογειακά και Ακτοπλοϊκά Φ/Γ πλοία, ενώ στις άλλες κατηγορίες δεν εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα των ΣΣΕ που έχουν συμφωνήσει εφοπλιστές με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΝΟ.

Διαρκώς διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις με εντατικοποίηση της δουλειάς, ανεργία, απλήρωτη εργασία, η διαρκή υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών που έχουν καταθέσει για σύνταξη μετά τον ν.4387 (Κατρούγκαλου) τον Μάη του 2016, δεν τους καταβάλλεται οριστική  κύρια και επικουρική σύνταξη, εφάπαξ, παρά μόνο η προσωρινή σύνταξη, που διαμορφώνεται από 384 έως 768 ευρώ μικτά,  καθαρά 721 ευρώ!!!

Συνάδελφοι,

Πραγματική διέξοδος για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οργάνωση, την ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οι εργάτες μπορούν και πρέπει να βάλουν με τους αγώνες την σφραγίδα τους, όπως την έβαλαν οι εργάτες του Σικάγου στην ματωμένη Πρωτομαγιά το 1886 που καθόρισε το 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση,.

Η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας, τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους με ανάπτυξη της ταξικής πάλης, σε συνθήκες ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, στο σύνολο των δικαιωμάτων μας.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων να στείλουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου των πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων του.

Δεν είναι ανίκητοι οι εχθροί της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, εμείς παράγουμε τον πλούτο που μας κλέβουν οι κεφαλαιοκράτες, έχουμε τεράστιες ικανότητες, είναι στα χέρια μας, στη δύναμη μας,  εμείς είμαστε η πλειοψηφία και μπορούμε να τους ανατρέψουμε προς όφελος των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Και από το βήμα της σημερινής σύσκεψης θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συγγενείς, τους συντρόφους, του παλαίμαχου μετανάστη αγωνιστή στην Αυστραλία, Γιώργου Γκότση, που έφυγε από τη ζωή στις του 13η Απρίλη.

Ο Γιώργος Γκότσης έγραψε την ιστορία του με σκληρούς αγώνες, ρήξεις και ιδανικά. Η στάση ζωής του, ο ασίγαστος αγώνας του, αποτελεί παραδειγματική περίπτωση αγωνιστή μετανάστη, με καθοριστική επιρροή στην ιστορική εξέλιξη της σύνδεσης του αυστραλιανού συνδικαλιστικού κινήματος, με τους εργαζόμενους μετανάστες της Αυστραλίας, στις εργατικές τους διεκδικήσεις αλλά και ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Παράδειγμα αποτελεί η έμπρακτη αλληλεγγύη και συμβολή του στους ταξικούς αγώνες των ναυτεργατών της Ελλάδας. Κομβικά σημεία το σταμάτημα των πλοίων την περίοδο της Χούντας στο λιμάνι του Σύδνεϋ, η αμέριστη συμπαράσταση στη Διοίκηση της ΠΕΜΕΝ τη δύσκολη πολιτικά περίοδο μετά τη χούντα που αναλαμβάνει ταξική διοίκηση στο σωματείο. Καθοριστική η συμβολή του μέσω των συνδικάτων της Αυστραλίας, στην επιτυχία της Παγκόσμιας Απεργίας της ΠΕΜΕΝ το 1980, με δουλειά πλοίο το πλοίο, που ήταν δεμένα στο λιμάνι του Σύδνεϋ. Η στάση του  αυτή, δίπλα στους αγώνες των ναυτεργατών, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι το θάνατό του.

Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, αλλά και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, στην ασίγαστη ταξική πάλη της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο, για όσο θα υπάρχει καπιταλισμός στον κόσμο. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Συνεχίζουμε καθημερινά την δράση για την απεργία της 1η Μάη με:

  • Εξορμήσεις με τις ανακοινώσεις των σωματείων και του ΠΑΜΕ μέσα και έξω από τα καράβια.
  • Θα συγκροτήσουμε απεργιακά κλιμάκια σε Πάτρα, Κυλλήνη, Ρίο, Ραφήνα, Λαύριο.
  • Απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών στις 5:30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.
  • Απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στον Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10:30 το πρωί.
  • Σήμερα στις 18:30 το απόγευμα έχει αντίστοιχη σύσκεψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΕΚΠ, ενώ το Δ.Σ. του θα συνεδριάσει την Πέμπτη.