ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ.

Στην ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν:

«Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας των σωματείων με τον υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη, έγινε αναφορά στις αντεργατικές ΠΝΠ και τις ΚΥΑ, με τα πρόσθετα προνόμια και επιδοτήσεις για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Αντίθετα για τους ναυτεργάτες καλπάζει η ανεργία, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, δεν εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα των ΣΣΕ, τα ψίχουλα του επιδόματος των 800 ευρώ ελάχιστοι τα δικαιούνται και κανείς δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα. Το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας των 350 ευρώ, λόγω των προϋποθέσεων ελάχιστοι το δικαιούνται, με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ τον Απρίλη σε 2392 άνεργους πήραν επιδότηση 610 δηλ. το 25%!!!, ενώ διατηρείται η άγρια φορολόγηση του εισοδήματος των ναυτεργατών.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι αποτελεί αιτία πολέμου για τις ταξικές δυνάμεις, η ανατροπή των ΣΣΕ που προετοιμάζουν εφοπλιστές – κυβέρνηση στην ποντοπόρο, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Αιτία πολέμου θα αποτελέσει και η οποιαδήποτε παρέμβαση του υπουργού στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των ΣΣΕ, και αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες η στάση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, που προτρέπει τον υπουργό σε παρέμβαση για τις ΣΣΕ.

Η μόνη δέσμευση του υπουργού ότι θα καταβληθεί από τις 21-05-2020 η επιδότηση των 800 ευρώ.

Επιδόθηκε στον υπουργό αιτήματα των σωματείων, συγκεκριμένα:

  • Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
  • Άμεση καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, με πλήρη κάλυψη όλων των ναυτεργατών
  • Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται, με συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
  • Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό χιλιάδων ναυτεργατών, που δεν αντικαθίστανται στα ποντοπόρα καράβια και η πολύμηνη ναυτολόγηση τους έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ίδιους και τις οικογένειες τους. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άνεργοι ποντοπόροι ναυτεργάτες.
  • Άμεση έναρξη της τηλεκπαίδευσης στο ΚΕΣΕΝ και αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, που έχουν προκληθεί στους μετεκπαιδευόμενους από την διακοπή των σπουδών στις 11 Μάρτη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις, να αναπτύξουμε πολύμορφη δράση για το σύνολο των οξυμμένων προβλημάτων μας, να μην κάνουμε βήμα πίσω από τον αγώνα για την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».