ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Καμία απόλυση, καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων – Να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα πλοία

“Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ότι οι εφοπλιστικές εταιρείες στη  επιβατηγό ναυτιλία, προχωράνε με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό, σε μαζικές απολύσεις και μειώσεις των οργανικών συνθέσεων”, επισημαίνουν τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία σε δελτίο τύπου – καταγγελία, 20 Μάρτη,  και προσθέτουν:

“Συγκεκριμένα χτες στις 19 Μάρτη και παρά τις παρεμβάσεις μας στο υπουργείο και την Λιμενική αρχή της Πάτρας, πραγματοποιήθηκαν μαζικές απολύσεις στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΙΙ» της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ, που εκτελεί δρομολόγια Πάτρα – Ιταλία.

Συγκεκριμένα με εκβιαστικές μεθοδεύσεις απολύθηκαν 12 ναυτεργάτες (9 Θαλαμηπόλοι, 1 Οικον. Αξιωμ., 1 Μάγειρας, 1 Ναύτης) και  χωρίς να τους γίνει η εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών!!!

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μέσα σε λίγες ώρες να διαψεύσει τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, που δήλωνε με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού σε χτεσινή συνάντηση του με τον νόθο πρόεδρο της Ένωσης Πλοιάρχων κ. Τσικαλάκη, «ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο την ασφάλεια των ναυτικών, όσο και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους».

Οι απολύσεις των ναυτεργατών και των χιλιάδων εργαζομένων σε άλλους κλάδους, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το κεφάλαιο είναι αδίστακτο, τα μέτρα προστασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, στη πράξη θωρακίζουν την κερδοφορία του, με δραματικές συνέπειες για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, να είναι συνεχώς σε επαφή με τα σωματεία μας, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κανένας ανυπεράσπιστος σε συνθήκες πανδημίας.

Να διεκδικήσουμε:

  • Καμία απόλυση, καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα τα απάνθρωπα ωράρια δουλειάς, την απλήρωτη εργασία.
  • Κλαδική ΣΣ Εργασίας και ενίσχυση  δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης , της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας.
  • Μέτρα για καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, για την υγιεινή και ασφάλεια των επιβατών και των ναυτεργατών. Να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να αυξηθούν και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.
  • Ουσιαστικός έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών πριν την αναχώρηση για τη ναυτολόγηση τους στα καράβια αλλά και με  τον επαναπατρισμό τους –  την άφιξη τους στη χώρας  μας.
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών, κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.”

ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ:

Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να ταξιδεύουν προς τα νησιά

Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και τα μέσα τροφοδοσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης προς τα νησιά που θα ισχύσει από αύριο Σάββατο 21 Μάρτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως δήλωσε «από τις 6 το πρωί της 21ης Μαρτίου 2020 επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται λοιπόν αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών καθώς κι εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά».

Με τη συγκεκριμένη απαγόρευση η κυβέρνηση έμμεσα παραδέχεται τη γύμνια του συστήματος Υγείας στα νησιά. Ο υπουργός δήλωσε ότι «με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί».