ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ Διασφάλιση του άμεσου επαναπατρισμού των ναυτεργατών και καταβολή επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους στα 600 ευρώ

Την πρόταση για να διασφαλιστεί άμεσα ο επαναπατρισμός των ναυτεργατών με όλα τα απαραίτητα μέτρα και καταβολή επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους στα 600 ευρώ, επαναδιατυπώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, «έγκαιρα από την εκδήλωση της πανδημίας του Covid-19 είχαν αναδείξει την αναγκαιότητα για άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των ναυτεργατών.

Με αφορμή τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για την Πέμπτη 23 Ιούλη, επαναδιατυπώνουμε τις θέσεις μας, για το οξυμένο πρόβλημα του επαναπατρισμού των ναυτεργατών και την καταβολή επιδομάτων των ανέργων».

Όπως τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει και οι χιλιάδες ναυτεργάτες που βρίσκονται σε πολύμηνη ανεργία λόγω των μη αντικαταστάσεων, με τους ελάχιστους να παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 350 ευρώ!».

Επαναλαμβάνουμε, συνεχίζουν, «την πρότασή μας οι εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις κρατών, διεθνείς οργανισμοί να αναλάβουν εδώ και τώρα τις ευθύνες τους, να παρθούν όλα τα απαραίτητα και ασφαλή μέτρα σε συγκεκριμένα λιμάνια ανά τον κόσμο, με ξενοδοχεία και αεροπλάνα, διασφαλίζοντας τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών.

Για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας η πρότασή μας είναι το επίδομα να είναι 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις».

Καταλήγοντας τα ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν ότι «για την εκφυλιστική κατάσταση που συνεχίζεται στη ΠΝΟ από τον Δεκέμβρη του 2019 και υπηρετεί τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση της ΝΔ, για να ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, ευθύνη έχουν ο γγ και τα υπόλοιπα 10 ναυτεργατικά σωματεία. Συνεχίζουν να αρνούνται την πρόταση των σωματείων μας, να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα των αρχαιρεσιών, για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων τους που συμμετέχουν στα όργανα της Ομοσπονδίας».