ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ : Ένταση του αγώνα με το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να δυναμώσουν τον αγώνα με το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων με βάση τις ανάγκες τους, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ για τις ΣΣΕ, οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ανέδειξαν την επιθετικότητα των εφοπλιστών, που συνεχίζεται στην κατεύθυνση να διαλυθούν οι ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση για το σύνολο των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά Σωματεία σημειώνουν:

«Οι εφοπλιστές δεν εφαρμόζουν ούτε τα ελάχιστα που καθορίζονται στις ΣΣΕ, είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2018 με την πενιχρή αύξηση του 2% σε ακτοπλοΐα, μεσογειακά – τουριστικά, πορθμεία, η πλειοψηφία των ναυτιλιακών εταιρειών δεν τις εφαρμόζουν.

Η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ, του ΔΝΤ, θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά, στη «μεταμνημονιακή εποχή» που επικαλείται η κυβέρνηση, θα διατηρηθούν στην κλίνη του προκρούστη το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, σε μια προεκλογική περίοδο με ψευτοαντιπαραθέσεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων, για το «λιγότερο κακό».

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η φιέστα της κυβέρνησης για τα 650 ευρώ του κατώτερου μισθού, ενώ οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, διαρκώς ματώνουν από τις περικοπές μισθών, συντάξεων, σε Υγεία, Παιδεία, την φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, τους πλειστηριασμούς κ.ά., από τη διατήρηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων.

Τεράστιες οι ευθύνες του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ με προεξέχοντες τον γγ Γ. Χαλά, τον πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ Ε. Τσικαλάκη και τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργο, οπλίζουν την επιθετικότητα των εφοπλιστών, συναλλάσσονται για να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται, αποτελούν τον πυρήνα του απεργοσπαστικού μηχανισμού των εφοπλιστών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ πρότειναν την αναγκαιότητα αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων για τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις, την ανεργία, την φορολογία κ.ά., να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής για την οργάνωση, τον σχεδιασμό πολύμορφων και απεργιακών αγώνων στη ποντοπόρο ναυτιλία, που η ΣΣΕ έχει να ανανεωθεί από το 2010.

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, με αγωνιστική αισιοδοξία και μαχητικότητα, με την πείρα των ταξικών αναμετρήσεων να δυναμώσει ο αγώνας με το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων με βάση τις ανάγκες μας, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου».

ΠΑΜΕ: Για την αύξηση του κατώτερου μισθού από τον Τσίπρα με την υπογραφή Βρούτση της ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ για την αύξηση του κατώτερου μισθού από τον Τσίπρα με την υπογραφή Βρούτση της ΝΔ, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήνοντας φιέστα με τα ΜΜΕ και τους γνωστούς της παπαγάλους πανηγυρίζουν. Καλούν τους εργαζόμενους να την στηρίξουν γιατί επαναφέρει τους μισθούς στην «κανονικότητα».

Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, την εργατική τάξη να μην ξεγελαστούν. Σε μας ανήκουν όχι αυτά που ανακοίνωσαν αλλά και άλλα τόσα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι απώλειες είχαν τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι τις ιδιοποιήθηκαν.

Η κυβέρνηση σκόπιμα και συνειδητά αποκρύπτει ότι:

  1. Δεν επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε την ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ.
  2. Η όποια αύξηση θα δίνεται με βάσει τις ανάγκες της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με βάσει την κερδοφορία τους και όχι με βάσει τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο η όποια κυβέρνηση κρίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά μπορεί να μας ζητήσουν όπως το έκαναν πριν να μειωθούν πάλι οι μισθοί και τα μεροκάματα.
  3. Με τον νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση επιδιώκει να απαλλάξει την εργοδοσία από τις «ενοχλητικές φωνές» των διεκδικήσεων και στους χώρους δουλειάς να υπάρχει σιγή ιχθύος.
  4. Δικό τους δημιούργημα είναι, ότι το 2018 ένας στους 5 εργαζόμενους δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο ήταν η αμοιβή το 2012 της μερικής απασχόλησης, το 2018 θα είναι σε πλήρες ωράριο .
  5. Συνεχώς με νόμους δίνει νέα προνόμια στις επιχειρήσεις με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  6. Τους ταΐζει με δισεκατομμύρια ευρώ από προγράμματα της ΕΕ, έτσι τους απαλλάσσει από ένα μεγάλο μέρος του μισθού.
  7. Με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα πάρουν πίσω ένα μεγάλο μέρος από τα ψίχουλα που δίνουν ως αύξηση.
  8. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται επιπλέον 1 δισεκατομμύριο νέοι φόροι που θα χαρατσώσουν τους εργαζόμενους.

Με την αύξηση ψίχουλα επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο εργοδοτών, κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι σε αγαστή συνεργασία.

Οι εργαζόμενοι να μην συμβιβαστούν με αυτό. Να μην αφήσουν τον καθορισμό των δικαιωμάτων τους στα χέρια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων τους.

Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης διαχρονικά ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, της ταξικής πάλης.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες

Να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Οι αγώνες και του τελευταίου διαστήματος στους οικοδόμους, στο Μέταλλο, στα Τρόφιμα, στο λιμάνι και αλλού κόντρα στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις της, κόντρα στη συναίνεση, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό δείχνουν ότι με αποφασιστικότητα, με επιμονή, με σχεδιασμό, με οργάνωση, με μαζική συμμετοχή μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, αξιοποιώντας την κατάσταση που υπάρχει στους κλάδους τους και τους χώρους δουλειάς, να δώσουν απάντηση στην κοροϊδία και την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Να εκδώσουν τα υλικά τους και γρήγορα να βρεθούν κοντά στους εργαζόμενους, να οργανώσουν αποφασιστικά τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης να μην παίρνει κανείς κάτω από 751 ευρώ».